Perete despartitor din lemn dublu stratificat de stejar

am inserat 3 polite dispuse haotic in riflajul din lemn dublustratificat, pentru a putea fi folosite pentru mici decoratiuni

Un perete despartitor este foarte util cand vrei sa separi doua zone cu intrebuintari diferite, spre exemplu holul de la intrare de living, holul de la intrare de locul de luat masa, zona de lectura de restul sufrageriei si exemplele pot continua. Cu atat mai interesant este atunci cand acel perete despartitor nu este un simplu zid, ci un perete din lemn, eventual si cu cateva rafturi pentru decoratiuni.

Un astfel de perete despartitor din lemn, am realizat noi primavara trecuta. Desi la prima vedere par doar niste scanduri batute in cuie, totusi proiectul a fost destul de laborios. pentru ca a fost necesara realizarea riflajului din stejar dublustratificat.

Urmariti un scurt video pentru a afla cat de usor puteti obtine grinzi stratificate sau scanduri lamelare stratificate, folosind sistemul de incleiere rapida! Nu uitati sa va si abonati la canalul nostru de YouTube pentru a fi la curent cu ultimele proiecte si ultimele trucuri folosite in micul nostru atelier:

Grinzi lemn stratificat realizate cu ajutorul sistemului homemade de incleiere

Realizarea acestui proiect DIY a presupus cateva etape importante:

Alegerea lemnului pentru realizarea peretelui despartitor

In etapa de alegere a lemnului, am tinut cont de doi factori foarte importanti:

 • aspectul final al peretelui despartitor din lemn, ce separa holul intrarii, de camera de zi
 • rezistenta in timp a peretelui despartitor

Aspectul final al peretelui despartitor din lemn, ce separa holul intrarii, de camera de zi

Pentru un aspect deosebit al acestui perete despartitor, am ales ca esenta de lemn, stejarul. Fiind un lemn de esenta tare, stejarul este mult mai rezistent la lovituri decat alte tipuri de lemn. Acest lucru era un lucru important avand in vedere ca separa holul intrarii, de camera de zi.

Totodata, stejarul are un aspect cu totul deosebit datorita frumusetii fibrei lemnului, dar si datorita culorii naturale. In acelasi timp frumusetea acestui tip de lemn este data si de faptul ca numarul nodurilor este redus decat la alt tip de lemn. Vei gasi destul de usor scanduri fara prea multe noduri mari, mai ales daca nu vrei sa obtii un aspect rustic.

Rezistenta in timp a peretelui despartitor

Pentru ca aveam nevoie de scanduri lungi, unele dintre ele fixate doar la capete, riscul ca acestea sa se indoaie in timp era foarte mare. Asa ca am ales sa crestem rezistenta in timp a peretelui despartitor alegand varianta de a stratifica toate scandurile, mai putin cele care se prindeau in tavan si in podea. Scandurile stratificate sunt mult mai rezistente in timp. Lucrul acesta insa a triplat practic timpul necesar realizarii acestui perete despartitor pentru ca obtinerea fiecarei scanduri stratificate a presupus parcurgerea mai multor etape.

Intre timp am construit un sistem pentru stratificarea rapida a scandurilor. Am inlocuit clasicele cleme de tip C cu unele homemade, cu dubla actiune. Se pot strange foarte rapid, usor, dar mai ales fara dureri de maini. In articolul despre realizarea unei grinzi din lemn (in aceasta categorie intra orice tipuri de elemente stratificate din lemn sau profile stratificate din lemn) puteti vedea cat de usor se poate folosi sistemul realizat de noi pentru stratificarea lemnului. Acest sistem a redus timpul necesar stratificarii lemnului.

Invata cum sa construiesti sistemul de cleme pentru realizarea rapida a grinzilor lamelare:

Cleme homemade entru grinzi lamelare

Obtinerea scandurilor dublustratificate de stejar pentru un perete despartitor

Pentru obtinerea scandurilor dublustratificate necesare pentru acest proiect, am parcurs urmatoarele etape:

 • am calculat mai intai numarul scandurilor dublustratificate necesare pentru acest perete si lungimea acestora
 • apoi am tras la rindea, pe o fata, scanduri de 3 cm grosime, suficient de lungi (cu 10 – 15 cm mai lungi decat inaltimea camerei in care trebuia montat)
 • am taiat scandurile pe lungime, pentru a obtine o latime cu 10 mm mai mult decat latimea scandurilor dublustratificate finale
 • am tras la masina de degrosare Metabo toate scandurile obtinute pentru a le aduce la grosimea de 2 cm
 • am lipit doua cate doua scandurile de 2 cm grosime, pentru a obtine scanduri dublustratificate de 4 cm grosime
 • dupa intarirea adezivului poliuretanic am rindeluit pe muchii toate scandurile dublustratificate aducandu-le pe toate la aceeasi latime

In tot acest proces, am avut grija ca fetele care se lipesc intre ele sa fie cele cu mai multe imperfectiuni, lasandu-le vizibile pe cele mai frumoase.

Stratificarea tuturor scandurilor, si aici ma refer la lipirea acestora cu adeziv, a durat destul de mult pentru ca au fost foarte multe si le-am strans folosind cleme clasice.

Taierea scandurilor stratificate la dimensiunile necesare acestui perete despartitor

Dupa ce am stratificat toate scandurile necesare, le-am taiat la lungimea de care aveam nevoie. Scandurile verticale au fost foarte simplu de calculat si taiat. Trebuiau taiate la unghi de 90 de grade:

 • doua dintre ele au fost taiate tinand cont de distanta dintre scandura montata pe tavan si scandura montata in podea
 • pentru cea mai mare parte dintre scandurile verticale trebuia sa tinem cont de distanta dintre scandurile orizontale

Putin mai greu a fost sa taiem scandurile orizontale. Acestea trebuiau taiate pe capete in unghi de 10 grade. Scandurile dublustratificate verticale in care se fixau cele orizontale pentru rafturi, urmau sa fie fixate in dibluri de lemn si suruburi, la unghi de 10 grade fata de scandurile orizontale.

Slefuirea si chituirea scandurilor stratificate de stejar necesare peretelui separator

A urmat apoi clasicul proces de slefuire pentru a scoate urmele de rindea de pe fetele scandurilor dublustratificate si de pe muchiile acestora. Imaginati-va un perete despartitor din lemn, cu urme vizibile de rindea. Nu arata prea bine! Lemnul merita slefuit atat pentru aspectul final, cat si pentru ca grundul si lacul sa se aplice cat mai corect si uniform.

Am folosit mai intai smirghel de granulatie 80 si apoi 120. Am acoperit cu chit de cutit nodurile mici si alte imperfectiuni ale lemnului. La final am mai facut o trecere cu smirghel de granulatie 120 pentru a curata excesul de chit. Am rotunjit manual muchiile ascutite, tot cu coala de smirghel de granulatie 120.

Prima asamblare a peretelui despartitor

Inainte de a aplica grundul si lacul incolor, am asamblat integral peretele despartitor, pentru a ne asigura ca toate scandurile se potrivesc ca dimensiune.

Scandurile verticale trebuiau fixate in unghi de 10 grade fata de scandurile orizontale. Pentru acest lucru am folosit doua ghidaje proiectate si printate la imprimanta 3D:

 • unul pentru gaurile in capetele scandurilor stratificate
 • si unul pentru gaurile ce trebuiau date pe suprafata scandurilor orizontale

In felul acesta, scandurile dublustratificate s-au asezat pe scandurile orizontale, la aceeasi distanta unele de altele si paralel intre ele. Pe langa faptul ca am dat gaurile corect, timpul necesar a fost foarte mult redus.

Dupa cum am spus si in alte dati, ghidajele ajuta extrem de mult. Ghidajele te ajuta sa economisesti foarte mult timp in cazul unei operatiuni repetitive. Acelasi lucru l-am facut si in cazul unei bancute pentru hol. Aveam nevoie sa dam gauri identice in capetele multor baghete din lemn de brad, identice in sectiune, drept urmare am folosit un sablon de gaurire, realizat din lemn la momentul respectiv.

am printat folosind o imprimanta 3D doua ghidaje pentru relizarea gaurilor in scandurile riflajului din lemn dublustratificat de stejar
Ghidajele noastre printate 3D necesare acestui proiect

Dupa ce am dat toate gaurile necesare, am fixat scandurile in dibluri de lemn, cate doua pentru fiecare scandura dublustratificata.

am prins scandurile dublu stratificate de scandurile baza cu dibluri din lemn, pentru o rezistenta crescuta a peretelui separator riflat
Gaurirea scandurilor stratificate si a scandurei baza

Dupa cum se poate vedea in pozele de mai jos, scandurile s-au asezat perfect perpendicular pe scandura de baza si paralel intre ele.

dupa ce am dat gauri cu ghidajul printat 3D am verificat ca scandurile stratificate pentru realizarea riflajului, se potrivesc la unghi de 90 de grade pe scandura suport
Scandurile stratificate se aseaza in unghi de 90 de grade pe scandura baza
ghidajul printat 3D este perfect functional pentru ca scandurile peretelui despartitor, gaurite pentru diblurile din lemn sa se aseze perfect pe scandura baza si sa se aseze si paralel intre ele
Scandurile dublu stratificate din stejar se aseaza perpendicular pe baza si paralel intre ele

Pe langa diblurile de lemn folosite, am fixat scandurile verticale de cele orizontale si cu suruburi pentru o mai mare stabilitate. Evident le-am insurubat astfel incat sa nu ramana vizibil absolut nici un capat de surub.

A trebuit sa mai facem cateva corecturi la scandurile orizontale, adica sa mai taiem la circular 1 – 2 mm din ele, pentru a se potrivi perfect.

am facut proiectul pentru peretele separator riflat astfel incat sa putem crea spatii cu rafturi pentru decoratiuni
Rafturi inserate in peretele separator riflat din stejar
inainte de a aplica grundul si lacul poliuretanic am montat peretele despartitor riflat din stejar pentru a ne asigura ca toate scandurile dublu stratificate se potrivesc perfect
Primul montaj inainte de aplicarea grundului si lacului incolor

Finisajul final al acestui perete despartitor, cu grund si lac incolor

Cand totul s-a potrivit perfect am dezasamblat peretele despartitor. Am aplicat grund si lac incolor pe fiecare scandura in parte. Evident, am slefuit cu smirghel de granulatie 320 dupa uscarea completa a grundului.

Daca am fi aplicat grundul si lacul pe peretele despartitor asamblat, nu am fi putut proteja capetele scandurilor dublustratificate. In felul acesta ar fi crescut riscul ca umiditatea din aer sa afecteze lemnul.

Cand am aplicat grundul pe suprafata scandurilor am avut grija sa aplicam inclusiv pe capetele taiate pe contrafibra.

Subliniez faptul ca aceste capete pe contrafibra nu au fost slefuite deloc. La slefuire, capatele scandurilor dublustratificate s-ar fi rotunjit, nu foarte mult, dar cat sa nu se mai aseze corect pe suprafetele plane ale celorlalte scanduri. De aceea este important sa se aplice un strat suficient de grund, cat sa poata fi bine protejat foarte bine capatul scandurii.

Urmatoarea asamblare a fost facuta pe pozitia finala. Aici, pentru si mai multa rezistenta, am adaugat adeziv in gaurile pentru diblurile din lemn.

Acesta este rezultatul final:

am montat peretele despartitor riflat, intre hol si living
Peretele separator riflat, din stejar dublustratificat, montat pentru a separa holul de la intrare de camera de zi
am inserat 3 polite dispuse haotic in riflajul din lemn dublustratificat, pentru a putea fi folosite pentru mici decoratiuni
Cele trei polite pentru decoratiuni din interiorul peretelui despartitor
toate scandurile peretelui despartitor, atat cele stratificate cat si cele simple au fost slefuite fin cu smirghel de granulatie 120 si au avut muchiile tesite
Detaliu cu finisajul raftului despartitor
pentru a pastra frumusetea lemnului de stejar, dar pentru a proteja totusi lemnul, am finisat peretele despartitor riflat cu grund si lac incolor
Peretele despartitor riflat a fost finisat cu grund si lac incolor
pentru acest proiect de separator riflat, am folosit scanduri de stejar dublu stratificate pentru verticale si rafturi orizontale si scanduri simple pentru baze
Peretele separator din stejar dublu stratificat

4 Comments on “Perete despartitor din lemn dublu stratificat de stejar”

  1. Buna ziua! Ne cerem scuze pentru raspunsul intarziat. Nu mai putem executa acest produs, dar daca aveti nevoie de sfaturi legate de modul cum poate fi realizat un asemenea separator, va putem oferi cu mare drag. Va multumim pentru intelegere!

Lasa un raspuns