Am revenit, dupa cum am promis, cu articolul legat de acest set de 3 farfurii decorative din lemn. A fost o lucrare relativ simpla datorita faptului ca adancitura a fost realizata folosind oberfreza, cu un cap de frezare cu rulment de copiere, special pentru boluri, tavite de servire sau cutii de bijuterii pentru realizarea unor linii mari rotunjite .

Partea cea mai complicata a fost slefuirea manuala pentru a elimina orice urma de frezare.
Ceea ce face ca aceste farfurii decorative din lemn sa fie deosebite, nu este doar lemnul, ci mai degraba combinatia de lemn. Aceeasi esenta: frasin. Dar, combinatia cu frasin termotratat a adaugat un plus de valoare acestui model de farfurii din lemn. Pe langa combinatie, am mai facut un lucru: am stratificat pe diagonala bagheta de frasin termotratat. Si, “the final touch”: finisajul final care se refera, in esenta la slefuire.
Pentru cei interesati de tavite de servire, puteti gasi mai multe modele intr-un articol in care am selectat cateva idei interesante de tavi, platouri de servire, tavite de prezentare create de mici ateliere de tamplarie din Romania. Toate au diverse elemente care le fac cu adevarat deosebite, potrivite a fi oferite cadou.
Puteti urmari si pe canalul nostru de YouTube procesul realizarii acestui set de tavite patrate:
Nu uitati sa va abonati si la canalul nostru de YouTube pentru a fi la curent cu cele mai noi proiecte DIY!
Dar, sa revenim la procesul de executie si principalele etape:
Pe scurt:
Obtinerea scandurii de frasin pentru 3 farfurii decorative din lemn
Am folosit scanduri de frasin in ideea de a realiza un set de 4 farfurii decorative, dar pe parcurs ne-am razgandit si am facut doar trei. De aceea lungimea scandurilor a fost mai mare decat necesarul pentru trei farfurii cate am realizat in final.
Alegerea dimensiunilor finale ale farfuriilor din lemn
Inainte de a trece la treaba, ne-am stabilit clar dimensiunile farfuriilor din lemn:
- forma patrata cu latura de 14 cm
- inaltimea farfuriilor de 2 cm
- adancimea de frezare de 1,2 cm
- marginea farfuriilor din lemn, de 0.6 cm
Scanduri necesare pentru obtinerea platourilor din lemn
Pentru a obtine scandura finala din care sa facem aceste platouri din lemn de frasin, am avut nevoie de:
- o scandura de frasin lata de 13 cm si groasa de 2.2 – 2.3 cm
- o bagheta de frasin termotrat de 1,8 cm latime si, la fel, de 2.2 – 2.3 cm grosime

Ca sa obtinem bagheta de frasin termotratat:
- am folosit un rest de scandura ramas in urma unei lucrari de reconditionare a unui deck, pe care l-am taiat la lungimea de 80 de cm

- din aceasta scandura, am taiat apoi o bagheta cu ajutorul fierastraului cu banda


Am ales grosimea de 2.2 – 2.3 cm atat pentru scandura de frasin, cat si pentru bagheta de frasin termotratat. Ideea era sa le putem rindelui dupa incleiere, astfel incat la final sa ajunga la 2 cm grosime, cat aveam nevoie pentru inaltimea finala a platourilor. Cat priveste lungimea scandurilor, am ales atat scandura de frasin, cat si bagheta de frasin termotratat, de aproximativ 80 cm, dupa cum am mai spus, pentru 4 farfurii, nu 3 cate am facut la final.
Obtinerea scandurii finale din frasin in combinatie cu frasin termotratat
Pentru a obtine scandura finala, am parcurs cativa pasi:
- dupa ce am rindeluit scandura de frasin pe toate cele patru fete, am facut masuratori pentru a o taia oarecum pe diagonala

- am taiat-o pe dunga trasata, folosind fierastraul cu banda

- am intors cele 2 scanduri cu marginile rindeluite initial, spre interior

- le-am potrivit cu bagheta din frasin termotratat rindeluita si ea pe toate fetele


- le-am incleiat cu adeziv poliuretanic si am asteptat pana a doua zi



A doua zi am luat-o de la capat. Am indreptat scandura nou obtinuta pe fete la masina de degrosat, pentru a le indrepta, pentru ca la incleiere apar mici diferente la imbinarea scandurilor.
Am indreptat o muchie la rindeaua mare (cum ii spunem noi). Ca sa nu facem prea multe treceri la masina de degrosat am taiat scandura la 14,2 cm la banzic si apoi am facut o singura trecere prin Metabo pentru indreptarea celeilalte muchii.
Aici se termina primul pas si incepe procesul de realizare a adanciturii din farfurii, folosind capul de frezare pentru boluri, despre care vorbeam la inceputul articolului.
Frezarea adanciturii celor 3 farfurii decorative, folosind cap de frezare pentru boluri
Pentru frezarea adanciturii farfuriilor din lemn, cu cap de frezare pentru boluri, am construit, ca de obicei un ghidaj dintr-un rest de placaj. Pe acesta urma sa ruleze masina de frezat. Ideal ar fi fost sa aiba dimensiunile farfuriilor, pe interior. Dar, oberfreza nu ar fi avut suprafata mare de rulare, pentru ca dimensiunile interioare ale farfuriilor din lemn sunt mai mari decat talpa masinii de frezat.
Marcarea formei setului de 3 farfurii decorative pe scandura de frasin
Inainte de realizarea ghidajului de frezare, am desenat pe scandura, forma farfuriilor atat la interior cat si la exterior pentru a ne asigura ca ghidajul necesar este potrivit.

Ghidaj pentru frezarea adancimii farfuriilor decorative cu ajutorul frezei pentru boluri
Asadar, pentru acest ghidaj am luat in considerare:
- dimensiunea talpii masinii de frezat
- dimensiunea interiorului farfuriilor din lemn
- sistemul de fixare a ghidajului pe scandura de frasin
Tinand cont de toate aceste lucruri am realizat si decupajul dreptunghiular din bucata de placaj.


Inainte de trece la procesul de frezare, ne-am asigurat ca scandura de frasin este foarte bine fixata pe masa suport.

Realizarea frezarii cu ajutorul oberfrezei
Folosind ghidajul de frezare si capul de frezare pentru boluri, cu rulment de copiere, am facut frezarile pentru 3 platouri decorative.

Trebuie subliniat faptul ca am facut mai multe treceri cu freza pentru boluri, atat pe inaltime cat si pe latime, timp in care am mutat si ghidajul de frezare, de mai multe ori, pentru fiecare platou in parte.


Dupa ce toate frezarile au fost gata, am taiat cu circularul vertical fiecare farfurie in parte.

A fost nevoie si de banzic, pentru ca toate semnele erau date pe fata, iar rotita circularului vertical se proptea in adancitura farfuriilor. Circularul vertical nu a putut fi folosit decat pentru taierea capetelor.

Farfuriile decorative inainte de slefuire:

Slefuirea farfuriilor din lemn
Cea mai grea parte din tot procesul de productie, a fost, evident, slefuirea. Totodata, a fost si etapa care a durat cel mai mult. Pentru a putea folosi slefuitorul cu banda, l-am fixat pe o placa de PAL. In fata lui am asezat un rest de panou de brad pe care l-am gasin in atelier, pentru a putea misca farfuria din lemn pe mijlocul benzii de smirghel de granulatie 80.

In felul acesta am putut slefui farfuriile decorative pe muchiile exterioare, pana cand am putut scoate toate urmele de rindea si urmele de circular.

Tot cu slefuitorul cu banda am rotunjit colturilor exterioare.


In rest am slefuit manual. Am folosit mai intai smirghel de granulatie 120. Nu am folosit smirghel mai grosier, desi s-ar fi indreptat mai repede, pentru ca ar fi lasat urme adanci care trebuiau scoase apoi din nou cu unul mai fin.
Am scos astfel toate urmele aparute dupa frezare. Ultima etapa a fost slefuirea manuala cu smirghel de granulatie 280 si rotunjirea finuta a muchiilor ascutite.
La final am aplicat un strat de ulei.
Rezultatul final il puteti vedea mai jos. Am facut foarte multe poze cu cat mai multe detalii. Evident, pentru poze, am folosit masa rotunda de gradina, cu blat din lemn de frasin termotratat, pentru a se potrivi cat mai bine. Pentru ca nu am reusit sa descopar care sunt cele 2 -3 cele mai frumoase poze, am creat o intreaga galerie:
Set de 3 farfurii decorative din lemn de frasin Muchiile ascutite sunt fin rotunjite cu smirghel manual Muchii exterioare fara urme de rindea sau circular Micile platouri din lemn sunt slefuite perfect Un mic aranjament cu bolurile decorative Aspectul dat de lipirea pe diagonala a baghetei din lemn de frasin termotratat Un aranjament haotic al celor trei boluri din lemn Muchia subtire a farfuriilor decorative este slefuita fin Fibra lemnului accentuata de finisajul cu ulei Mic detaliu cu imbinarea dintre scandurile de frasin si bagheta de frasin termotratat Farfuriilde decorative se potrivesc perfect pe masa din frasin termotratat Imbinarea perfecta dintre scandurile de frasin si bagheta de frasin termotratat Detaliu cu finisajul farfuriilor din lemn