Rafturi din popisori de fag multicolori

am colorat cu bait in loc de vopsea, pentru a se evidentia fibra lemnului

Cu ceva vreme in urma, cand testam baiturile colorate pe baza de apa, am realizat cateva rafturi din popisori de fag multicolori. Acest model de raft intra mai degraba in categoria decoratiunilor decat in cea a rafturilor, pentru ca datorita formei, nu poate fi incarcat la maxim, dar atrage atentia.

Fiind un proiect mai vechi, nu avem foarte multe imagini ajutatoare, dar voi incerca sa descriu cat mai bine cele mai importante detalii.

Am folosit lemn de fag (fagul are o textura fina si un model frumos al fibrei, de aceea se preteaza cel mai bine pentru colorarea cu bait), sfoara cu care urma sa legam intre ele elementele raftului, grund si lac incolor pe baza de apa si bineinteles baiturile colorate.

Am inceput prin a stabili de la bun inceput adancimea raftului si lungimea acestuia. Am hotarat ca fiecare popisor sa aiba 25 cm lungime (adancimea raftului) si sa aiba sectiunea de 4 cm x 4 cm. Am folosit 16 bucati de lemn de 4 x 4 cm in sectiune si 2 bucati de 25 cm lungime, dar cu sectiunea de 2,7 cm x 4 cm.

Pentru popisori am folosit scanduri de fag de 5 cm grosime pentru a le putea aduce prin rindeluire la 4 cm, grosimea necesara pentru bucatile din mijloc. Am taiat scandurile la 4,3 cm, pentru a avea suficienta marja, astfel incat dupa rindeluirea pe celelalte 2 fete, sa ajunga la cota de 4 cm x 4 cm. Am taiat 16 bucati de 25 de cm, necesarul pentru un singur raft. Fiecare astfel de bucatica a fost foarte bine slefuita, atat pe cele 4 fete, cat si pe contrafibra. Capetele necesita mai multa atentie, pentru ca slefuirea pe contrafibra este mai greoaie: trebuie insistat pana cand orice urma de circular dispare avand insa grija sa se pastreza unghiul drept. Daca slefuirea nu este perfecta, dupa colorare si lacuire, urmele de circular vor iesi in evidenta, dupa cum am aratat si in articolul Merita slefuit lemnul inainte de lacuire?

Am slefuit manual muchiile ascutite cu o foaie de smirghel de granulatie 120, doar cat sa nu fie taioase. Totodata aceasta mica slefuire ajuta ca lacul sa adere mai bine pe muchii, astfel incat riscul ca acesta sa crape este foarte redus.

Pentru cele doua piese de capat am folosit o scandura pe care am rindeluit-o la grosimea de 2,7 cm. Am taiat-o apoi in scanduri cu latimea de 4,3 cm pentru a obtine piesele cu sectiunea de 2,7 cm x 4 cm si 25 cm lungime. La aceste bucati am slefuit toate fetele. Nu am slefuit insa capatul pe contrafibra care urma sa se monteze pe perete. Pe acesta l-am lasat neslefuit pentru a nu exista riscul ca suprafata sa iasa rotunjita (nu s-ar fi asezat corect pe perete).

Dupa obtinerea tuturor pieselor rafturilor multicolore si slefuirea corespunzatoare, am trecut la colorarea lor. Pentru aceasta, am stabilit mai intai combinatia de culori (in principiu am folosit 4 culori) si am colorat cu bait cate 4 piese pentru fiecare culoare. Am colorat piesele de capat in culoarea primului si ultimului popisor. Dupa colorare, am aplicat grundul si lacul incolor pe baza de apa, cu slefuiri intermediare.

Am dat gauri cu burghiu de 5 mm dintr-o parte in alta a popisorului, la 4 cm de fiecare margine adancind fiecare gaura pentru a facilita trecerea sforii prin ele. Aceste gauri au fost date in 14 din cei 16 popisori. Pentru primul si ultimul popisor de 4 cm x 4 cm am dat mai intai gauri de 2 cm diametru si 1 cm adancime, pentru a putea ascunde nodul si surplusul de sfoara si abia apoi am dat central cele 2 gauri de 5 mm pentru sfoara. Pentru a fi mai usor sa strecor sfoara prin gauri am lipit la capatul acesteia scoci.

am dat doua gauri pentru suruburi pentru a prinde scandura de capat de restul politei
Scandura de capat cu piulita si gauri pentru suruburi
am dat gauri cate doua gauri in scandurile care formeaza raftul pentru a le prinde intre ele cu sfoara
Gauri date in scandurile din mijloc si cele de pe capete

Pentru a le putea monta pe perete, am folosit piulite ingropate in elementele de capat ale raftului (pe partea neslefuita) si prezoane insurubate in perete, cu dibluri de 6 mm. Distanta o stabilesti in functie de distanta dintre popisori (alegerea fiecaruia). Am prins in suruburi negre (negrese) cele doua scanduri de capat de primul si ultimul popisor, avand grija sa ascund nodurile si surplusul de sfoara.

Dupa montaj, iata ce ne-a iesit noua:

Varianta cu baituri in combinatie de rosu, portocaliu, galben si alb:

se poate observa ca am slefuit foarte bine capetele scandurilor pe contrafibra
Raft realizat in combinatie de rosi, galben, portocaliu si alb
datorita faptului ca aceasta polita este facuta din scanduri prinse intre ele cu sfoara, forma acestuia este putin curbata
Form politei din lemn masiv
spatiul dintre scanduri poate fi reglabil in functie de lungimea sforii folosite
Combinatie de galben, portocaliu, rosu si alb

Varianta in combinatie de: rosu inchis, rosu deschis, negru si alb:

aceasta este un model de polita colorat cu nuante de rosu pentru a crea acea pata de culoare necesara
Combinatie de rosu, negru si alb
baiturile pe baza de apa au un foarte mare avantaj: fibra lemnului se coloreaza, dar ramane vizibila, dandu-i in felul acesta un aspect mult mai placut
Baiturile pe baza de apa folosite lasa vizibila fibra lemnului

Varianta in combinatie de: albastru inchis, albastru deschis, negru si alb:

am folosit bait albastru negru si alb pentru acest model de raft
Raftul colorat in nuante de albastru, negru si alb
am combinat bait albastru cu bait alb pentru a obtine a patra culoare folosita la acest raft
Baituri folosite: albastru, bleu, negru si alb

Combinatie de gri, negru si alb:

am folosit bait negru si alb pentru a obtine griul
Culorile de baza folosite la acest raft sunt negru si gri
pe langa celelalte combinatii de culori, am creat si baituri gri din negru si alb, aceleasi baituri pe baza de apa
Combinatie de negru, gri si alb
am preferat colorarea lemunul de fag cu bait pe baza de apa in locul vopselei, pentru evidentierea fibrei lemnului
Raftul colorat cu nuante de gri, negru si alb

Combinatie de verde inchis, verde deschis, negru si alb:

polita in culori potrivite unei camere de baietei: verde, negru si alb
Raft potrivit pentru o camera de baieti
am colorat cu bait in loc de vopsea, pentru a se evidentia fibra lemnului
Baiturile colorate au avantajul de a lasa vizibila fibra frumoasa a lemnului

Eu prefer combinatia cu bait verde. Voua ce combinatie va place mai mult?

Lasa un raspuns