Tablou decorativ din resturi de lemn

am combinat bait albastru si negru cu alb pentru a obtine diverse nuante in care se coloram scandurelel de fag

Astazi va propun un mic proiect DIY realizat din resturi de lemn. Ideea ne-a venit dupa ce in urma cu cativa ani am realizat o placare cu lemn pentru un restaurant (de fapt erau cuburi din lemn de brad de diferite dimensiuni lipite pe placaj). Placarea acelui perete a presupus in principiu acelasi flux de lucru pe care il voi prezenta in acest articol in care va vom explica cum puteti realiza un tablou din resturi de lemn. Totodata proiectul reprezinta o combinatie de proiecte de genul cuburilor cu diferite forme pentru constructii, cuburilor colorate pentru activitati de tip Montessori, placarii decorative de pereti interiori si diverselor placari a unor mici corpuri de mobilier de buctarie.

Orice lucrare presupune intr-o prima faza (asta daca nu cumperi scandura din lemn gata rindeluita si dimensionata) indreptarea unei scanduri sau a mai multora pe toate cele patru fete.

Cum procedam noi? Indreptam scandurile pe fetele late si apoi indreptam una dintre muchii pentru a obtine unghiul de 90 de grade. Indreptam a patra muchie abia dupa ce am taiat scandura cu 2 – 3 mm mai mare decat latimea de care avem nevoie (si asta doar daca nu o folosim la realizarea vre-unui panou sau blat). Uneori la aceste taieturi la circular raman resturi de scanduri de 1 – 2 cm grosime, cu latimi de diferite dimensiuni in functie de grosimea scandurii initiale: uneori de 4 cm daca facem vre-un blat mai gros, alteori 2,3 – 3 cm daca facem un blat mai subtire, alteori si 1,8 daca facem diverse corpuri de mobilier (aici ma refer la corpuri realizate din panouri).

Astfel de scanduri de diferite latimi si grosimi pot fi folosite la acest proiect propus de mine. Am luat la intamplare un manunchi de astfel de scanduri. Le-am taiat la diferite lungimi astfel incat intregul ansamblu sa fie haotic.

Le-am asezat apoi, fara sa le lipesc, pe un placaj. Placajul poate avea dimensiuni diferite in functie de preferinte: mai mic, mai mare, patrat, dreptunghi, totul este sa se potriveasca pe peretele pe care il veti agata. Cand am asezat bucatelele de lemn pe placaj, am avut grija ca la fiecare rand, prima si ultima bucatica sa iasa in afara marginii placajului pentru ca haosul sa fie haos pana la capat.

Am cautat pe internet diverse imagini cu placari de pereti si decoratiuni cu bucati de lemn pentru a gasi o combinatie de culori potrivita. Eu m-am oprit la combinatia de albastru, negru si alb. Asa ca am folosit, ca baituri de baza, aceste culori.

Pentru celelalte nuante, bleu si gri, am amestecat in borcanase diferite albastru si negru cu cantitati mai mari sau mai mici de bait alb. Am obtinut astfel 7 culori. De altfel, intr-un articol mai vechi am scris cate ceva despre baiturile pe baza de apa si despre diverse combinatii obtinute din culorile de baza.

Am luat pe rand fiecare culoare si am colorat 10 – 15 bucatele de scanduri luandu-le haotic de pe placaj, dar asezandu-le de fiecare data, dupa colorare, la locul lor, ca sa imi fac o idee despre felul in care va arata tabloul la final. Cand mai aveam cateva scandurele de colorat, unde mi s-a parut ca sunt foarte apropiate doua culori, am colorat una dintre ele cu o culoare diferita. Dupa ce am colorat toate bucatelele de scanduri, le-am dat la o parte avand grija sa pastrez ordinea pe placaj, am aplicat un strat de aracet pe toata suprafata placajului si apoi am lipit bucatelele la loc.

am colorat toate scandurelele cu bait si le-am dat la o parte de pe placaj pentru a le lipi cu aracet in aceeasi ordine
Toate scandurelele sunt colorate cu bait in nuante de albastru, negru si alb
am inceput sa lipesc primele randuri de scandurele colorate cu bait pe baa de apa
Lipirea bucatelelor de fag colorate cu bait
am lipit haotic primele randuri de scanduri colorate cu bait albastru, negru si alb, dar si cu diverse combinatii de bait albastru, negru si alb
Primele trei randuri de scanduri sunt lipite

Dupa ce s-a uscat aracetul, am aplicat un strat de grund si apoi un strat de lac pe baza de apa, pentru protectie. Asa arata tabloul meu din resturi de lemn de fag (am folosit doar lemn de fag pentru a pastra acelasi desen al fibrei).

dupa aplicarea grundului si lacului incolor pe baza de apa tabloul decorativ poate fi agatat in perete
Tabloul decorativ din resturi de lemn este gata
am incercat si varianta de a aseza pe verticala tabloul din resturi colorate de lemn
Tabloul decorativ poate fi montat si pe verticala

Ce as face altfel? Un singur lucru: as slefui fiecare bucatica de lemn pe fata vizibila, pe muchii si as rotunji putin colturile. Nefiind deloc slefuite, nu am obtinut suprafata fina si acum se aseaza praful  foarte usor si cu atat mai mult este mai greu de curatat. De altfel, urmele de circular de pe fetele vizibile au si ele farmecul lor.

am combinat bait albastru si negru cu alb pentru a obtine diverse nuante in care se coloram scandurelel de fag
Tabloul decorativ din resturi de lemn colorate in nuante de albastru, negru si alb

Lasa un raspuns