Ghidaj pentru gaurit scanduri in capat

gaurile date in capatul profilelor din lemn cu ajutorul ghidajului diy construit

De multe ori se intampla sa ai nevoie de gauri in capatul unei scanduri. De exemplu, daca ai o imbinare cu cepi, vei avea nevoie de gauri in capatul uneia dintre scanduri, daca montezi un raft cu demontabili cu cama excentrica, vei avea nevoie de gauri pe cant (iar aceste gauri trebuie sa fie precise). Exemplele pot continua la nesfarsit. Gaurile in capetele scandurilor sunt aproape nelipsite la toate lucrarile.

Din pacate, la masina de gaurit cu stand nu poti da asemenea gauri. Daca pentru piesele mai scurte poti improviza un suport, piesele mai lungi (de exemplu traversele unui pat) nu vor incapea sub nici o forma.

Ideal ar fi sa ai o masina de gaurit orizontala, dar cum o asemenea scula este destul de scumpa si rar folosita, nu prea se foloseste intr-un atelier mic.

Poti incerca sa dai gaurile cu o bormasina normala, eventual cu ajutorul unui suport. Daca nu ai experienta, gaurile vor iesi gresit pozitionate sau nu vor fi perpendiculare, ceea ce va complica foarte mult asamblarea finala.

Ca sa iti iasa usor si bine gaurile din capatul scandurii, iti poti construi din resturi un ghidaj special facut pentru proiectul tau.

La proiectul pentru care am facut ghidajul prezentat aici aveam nevoie sa gauresc in ambele capete, 10 scanduri din brad de sectiune 2.5/2.5 cm, cate o singura gaura centrata.

Am inceput prin a insuruba doua scanduri, astfel incat sa fie perpendiculare una pe cealalta (aici am trisat putin, coltarul il aveam deja facut de la un ghidaj de taiat lemne foarte groase). Am ales un rest din lemn de esenta tare (am gasit o bucata de fag de 4 cm grosime) si am verificat ca bucata respectiva sa aiba cel putin 2 laturi perpendiculare. Am calculat pozitia gaurii pilot, avand grija sa adun si grosimea peretilor coltarului pe care voi prinde bucata de fag.

scanduri de fag de la care se porneste constructia ghidajului de gaurit
Scandurile de la care se incepe constructia ghidajului
scandura de fag de 4 cm grosime necesara pentru construirea ghidajului de gaurit in capatul unor profile din lemn, idendice
Bucata de fag de 4 cm grosime

Am stabilit pozitia gaurii (daca sunt mai multe pe aceeasi muchie, este bine sa fie date toate la inceput, pentru a nu fi nevoit sa misti ghidajul) si am gaurit bucata de fag, cu ajutorul bormasinii cu stand. Am folosit un burghiu de diametrul necesar al gaurilor, adica 8 mm (gaurile vor folosi pentru prinderea in cepi de 8 mm). Pentru ca burghiul va trece prin gaura respectiva de multe ori, este preferabil ca grosimea scandurii de ghidaj sa fie de cel putin 3 cm. Astfel, burghiul va sta drept si ghidajul se va strica mai greu.

gaura pilot din ghidajul pentru gaurit in capat de profil de lemn
Gaura pilot trebuie sa fie perfect perpendiculara
am folosit suruburi pentru fixarea scandurii de ghidaj
Scandura de ghidaj se prinde in suruburi

Am insurubat scandura gaurita pe coltar. Am avut grija ca partea din care am inceput gaura pilot sa fie inspre interiorul ghidajului (am evitat astfel eventuale erori de pozitionare a gaurilor, in cazul in care bormasina cu stand nu ar fi facut gaura perfect perpendiculara).

Am facut primul test cu ajutorul unui rest (un capat taiat din baghetele pe care urma sa le gauresc, avand aceleasi dimensiuni). Evident, primul test a fost complet eronat.

la prima testare a ghidajului de gaurit, gaura in capatul profilului a iesit gresit
Primele calcule au fost gresite

Au trebuit refacute calculele si data alta gaura pilot.

refacerea ghidajului de gaurit in capat de profil de lemn, dupa refacerea calculelor
Refacerea calculelor si refacerea ghidajului de gaurit

Apoi, am facut un al doilea test.

prima testare a ghidajul pentru gaurit in capat de profil
Gaura de test in capatul scandurii

Dupa verificare, am trecut la gaurirea baghetelor pentru proiectul la care lucram. Am gaurit toate cele 10 scanduri in ambele capete in doar 3 minute, fara a fi necesar sa o masor pe fiecare in parte si fara a exista riscul sa gresesc ceva la vreo gaura.

profilele lungi din lemn sunt sustinute pe celalalt capat cu ajutorul unui panou de grosimea scandurii ghidajului
Am sustinut scandurile cu ajutorul unui panou
gaurile date in capatul profilelor din lemn cu ajutorul ghidajului diy construit
Scandurile gaurite in doar 3 minute cu ajutorul ghidajului

Pentru ca la proiectul asta mai aveam nevoie sa gauresc o scandura in capat, am ales sa nu mai construiesc alt ghidaj, ci sa-l folosesc tot pe asta. Ca sa iasa gaurile centrate (scandura era mai subtire), am folosit mici bucati de furnir de 2.5 mm si 1.6 mm pentru a inalta scandura pe ghidaj.

pentru a putea folosi ghidajul pentru gauri si in cazul unui profil mai subtire, am folosit o scandura suplimentara
Scandura suplimentara a fost mai subtire
fasiile de furnir folosite pe post de distantieri pentru a putea da gauri in cateva profile mai subtiri
Fasii mici de furnir pe post de distantieri
gaurile sunt centrate datorita faptului ca am folosit pe post de distantieri, la ghidajul pentru gaurit, cateva bucati de furnir
Cu distantierii din furnir si ghidajul de gaurit in cant construit gaurile au iesit centrate
profilele din lemn se aliniaza perfect datorita gaurilor din capat date corect cu ajutorul ghidajul din lemn
Gaurile aliniate perfect au ajutat la un rezultat final foarte reusit

Lasa un raspuns