Ideea de a proiecta aceste cleme a apărut din nevoia de a obtine rapid si usor atat grinzi din lemn stratificat, cat si scanduri dublustratificate.
Pentru stratificarea lemnului foloseam de obicei cleme F sau menghine pentru lemn de tip F, cum se mai numesc acestea. Timpul necesar realizarii unei singure scanduri sau grinzi stratificate era destul de mare. Nu mai vorbesc de momentele cand aveam nevoie, pentru un singur proiect, de foarte multe scanduri de genul acesta, cum a fost in cazul acestui riflaj din stejar stratificat.
Pentru fiecare proiect de genul acesta aveam nevoie de foarte multe astfel de cleme F pentru strangere pe o muchie si pe alta a scandurii stratificate. Despre dureri de maini, nu mai vorbesc.
Din toate aceste motive, am hotarat sa inlocuim clemele de tip F cu aceste cleme homemade de tip C.
De ce aceste cleme hamemade ne ajuta foarte mult atunci cand avem nevoie de lemn stratificat?
Iata cum ne-au ajutat pe noi aceste cleme (in cazul lemnului stratificat):
- am castigat foarte mult timp, pentru ca stratificarea lemnului a devenit un proces mult mai rapid
- am putut realiza grinzi si scanduri din lemn stratificat la orice lungime, latime si grosime, in functie de proiect
- nu mai avem nevoie de o multime de cleme F pentru stratificarea lemnului
- o singura clema de genul acesta strange ambele muchii ale grinzii sau scandurii stratificate
- nu mai apar durerile de maini datorita strangerii manuale a clemelor de tip F
Cum sa faci cleme de tip C pentru obtinerea rapida a grinzilor si scandurilor stratificate?
Aici veti gasi un scurt video care va poate ajuta sa intelegi mai bine cum am facut noi clemele homemade de tip C cu dubla strangere:
Pas cu pas: cum se fac clemele homemade pentru a obtine lemn stratificat
Pentru aceste cleme de tip C ai nevoie de:
- o bucata de teava rectangulara (noi am folosit teava de 30 mm x 40 mm cu grosime de 2 mm)
- doua suruburi cu cap hexagonal (M 10)
- doua piulite (M 10)
- o bucata de profil de cornier
- o bucata de platbanda
1. Ia o bucata de teava rectangulara cu o grosime de minim 2 mm. Noi am folosit un rest pe care am fost nevoiti sa il curatam de rugina. Pentru asta am folosit polizorul unghiular cu o perie de sarma

2. Marcheaza doua puncte. Din aceste doua puncte traseaza cate doua dungi la 45 de grade pentru a putea taia teava rectangulara. Dupa taiere, o vei putea indoi usor la 90 de grade.

3. Taie teava cu polizorul unghiular, folosind marcajele anterioare. Noua nu ne-au iesit foarte bine taieturile, dar nu este o problema acest lucru

4. Indoaie teava rectangulara folosindu-te de taieturile la 45 de grade

5. Unghiuri trebuie sa aiba 90 de grade

6. Sudeaza colturile clemei de tip C

7. Taie colturile clemei la unghi de 45 de grade. Astfel clema va avea si un aspect interesant

8. Masoara si taie doua bucati de platbanda (aceeasi latime ca teava rectangulara sau cat mai asemanatoare). Cele doua bucati de platbanda vor fi folosite pe post de capace petnru clema DIY pentru stratificare


9. Sudeaza cele doua capace. Acestea nu sunt folosite pentru aspect, dar ajuta foarte mult clema de tip C sa isi pastreze forma.

10. Da doua gauri pentru suruburile de strangere. Noi am folosit burghie de diferite diametre pentru a evita suprasolicitarea surubelnitei electrice. Gaurirea unei bare metalice, crescand progresiv diametrul burghiului, reduce de fapt foarte mult timpul pentru obtinerea unei gauri mai mari.

11. Sudeaza piulitele. Sudarea piulitelor este cumva dificila. Piulitele trebuie sa fie foarte bine sudate, fara a fi deformate. Pentru a le suda corect si usor, poti folosi un surub cu cap hexagonal si o piulita suplimentara pentru a le pastra pe pozitie.


12. Curata sudurile cu polizorul unghiular. Lucrul acesta le va face sa arate mult mai bine daca nu stii foarte bine sa sudezi (ca in cazul meu, pentru ca nu prea ma pricep sa sudez frumos). Incearca sa slefuiesti cat mai bine sudurile pentru ca clemele tale sa arate cat mai bine dupa ce le vopsesti cu vopsea pentru suprafete metalice.

13. Vopsete-le cu vopsea pentru suprafete metalice. Vopsea le face sa arate mult mai bine si totodata, previne aparitia ruginii. De asemenea, le poti curata mai usor cand se murdaresc de rumegus.

14. Foloseste-le sa-ti faci singur lemn stratificat, de orice dimensiuni ai nevoie, rapid si foarte foarte usor. Poti folosi bucati de cornier pentru a preveni deteriorarea fetelor grinzilor si scandurilor dublustratificate. Calele folosite de noi sunt mai vechi si necesita ceva imbunatatiri pentru a arata mai bine.


Daca doresti sa obtii lemn curbat din sipci subtiri, urmareste si procesul de realizare a unui sablon din lemn de brad pentru stratificare curbata si realizarea unor lamele elastice stratificate curbat pentru somiera unui pat din lemn de frasin.