O noua bancuta de hol a iesit pe poarta atelierului nostru. Pentru ca cererea a venit din partea unor prieteni, am avut toata libertatea de a crea modelul si de a alege materialul din care urma sa fie facut.
Bancuta a fost realizata din lemn de brad, si cele mai importante cerinte pe care trebuia sa le indeplineasca erau: sa fie ingusta, ca sa se poata incadra intr-un anumit spatiu (pentru ca urma sa fie folosita intr-un hol mic de apartament) si sa aiba spatiu suficient pentru depozitarea catorva perechi de incaltaminte.
Am folosit 3 panouri de brad de 2 cm grosime: unul de 72 cm lungime si 32 cm latime pentru sezut si doua de 40 cm lungime si 32 cm latime pentru partile laterale. Este de preferat sa-ti faci singur panourile, in primul rand pentru ca poti alege lemnul din care le faci si in al doilea rand pentru ca sunt mai rezistente in timp decat cele cumparate din magazin: nu se indoaie, riscul de aparitie a crapaturilor la imbinarea scandurilor este mai mic si il poti face la ce grosime vrei, nu esti limitat de dimensiunile din magazin. Daca nu, sunt ok si panourile cumparate. Fiind din lemn, sunt usor de refacut: putin chit si un nou strat de grund si de lac si se rezolva problemele.
Pentru suportul de pantofi am folosit 10 baghete de 2,5 cm/2,5 cm in sectiune si 68 cm lungime (am scazut de doua ori grosimea panourilor), cate 5 baghete pentru fiecare nivel. Am mai folosit si o scandura de 10 cm latime si 68 cm lungime pentru rigidizarea bancutei, pe care am prins-o pe spatele bancutei.
Am trasat dungile pe partile laterale ale bancutei si am marcat locul in care vom da gaurile pentru prinderea baghetelor. Patru din cele 5 baghete ale unui nivel vor fi prinse in linie si o bagheta va fi prinsa putin mai sus, pe post de opritor impotriva alunecarii perechilor de incaltaminte. Apoi am dat gaurile in placile de lemn.


Am dat gauri in baghetele pentru suport, folosind un ghidaj, care ne-a permis sa gaurim toate cele 10 baghete drept, centrat si intr-un timp mult mai mic decat daca le-am fi dat fara ajutorul lui. Acelasi lucru l-am facut si pentru scandura care va folosi la rigidizarea bancutei, doar ca avand alta grosime, a trebuit sa folosim cateva bucati de furnir (nu a mai fost necesar sa facem un alt ghidaj).




Am lipit, cu ajutorul unor dibluri din lemn de 8 mm, baghetele si scandura de rigidizare.


Am verificat pozitia baghetelor, inainte ca lipiciul sa se intareasca.

Pentru a le putea strange mai bine, am folosi si cleme.


Dupa ce s-a uscat lipiciul, am marcat locurile in care vom da gaurile pentru prinderea panoului (sezutul bancutei) de restul ansamblului.


Am dat gaurile necesare si am prins panoul. Aceasta este faza in care bancuta a prins forma.

A urmat procesul de finisare in care am acoperit cu chit micile imperfectiuni ale lemnului, am slefuit cele trei panouri (lateralele si sezutul) si am tesit muchiile tuturor laturilor.
Am colorat cu bait pe baza de apa in culoare nuc si am aplicat, cu slefuiri intermediare, grundul pentru protectie si lacul incolor, toate pe baza de apa. Acesta este rezultatul obtinut!


La aceasta bancuta se adauga si cuierul din lemn de brad:
