Visinul Bonsai

0
Visinul mic de tot cu fructe

Il cheama “Bonsai” pentru ca de asta imi aducea aminte cand m-am gandit sa scriu articolul. Era un bat luuung cu o palarie foarte ingrijita si compacta.

Visin taiat pentru coroana inalta
Visinul, la putin timp dupa plantare

Visinul a fost plantat, impreuna cu fratii lui (piersicii care s-au uscat, ciresul Mare, marul si parul), in toamna lui 2013. La fel ca ceilalti, si-a primit doza de “Delcamag” in primavara urmatoare, in 2014. S-a descurcat binisor, desi a fost destul de afectat de mana si de cateva vietati ce-i tot mancau frunzele.

La taierea din 2015 l-am lasat cu 4 ramurele, cat mai sus (deja era taiat cam scurt).De ce sus? Pentru ca, fiind pus destul de aproape de aleea principala a curtii, nu vreau sa dau cu capul de fiecare data cand intru sau cand ies din casa.

Din cauza ca taierea nu a fost facuta prea bine (taietura trebuie facuta cat mai “din ras”, altfel ciotul ramas va incepe sa se usuce si exista riscul de extindere a uscaciunii), una dintre ramuri s-a uscat si a fost nevoie sa o tai, asa ca a ramas cu 3 ramurele. Ce-i drept, ramurelele ramase sunt distribuite foarte frumos, de jur imprejur.

Visinul mic de tot cu fructe
Visinul are cateva fructe

Pe cele trei ramurele, dupa primele frunze, au aparut si florile. Nouasprezece la numar (Da, le-am numarat!). Pe masura ce s-au transformat in fructe, marea majoritate au ramas mici si pricajite, cu exceptia a 4 visine care se fac mari si frumoase. Abia astept compotul… In perioada de inflorire evolutia lui a stagnat, nici macar o frunzulita in plus. Ulterior a pornit destul de vijelios sa creasca, cele 3 ramurele fiind acum aproape duble in lungime (nu ca asta ar insemna prea mult in mod normal, dar dublu e dublu).

De curand am inceput tratamentul antifungic cu “mixtura de lapte”, o gaselnita intalnita pe diverse forumuri si bloguri care cica ar folosi impotriva manei. Deocamdata pare utila (la visin se vede mai putin, dar la nectarinii care erau foarte afectati frunzele noi sunt foarte sanatoase si maricele).

Visinul pe aleea curtii
Dupa aplicarea tratamentului cu lapte si apa a mai crescut putin

Lasa un raspuns