Verificarea perpendicularitatii unui echer

Indiferent de pretul lor, echerele ce se gasesc in comert sunt destul de imprecise. De exemplu, pentru a cumpara un echer bun am cautat in 4 game de pret si am gasit unul singur bun, dupa cateva zeci de echere verificate. Culmea este ca echerul bun a fost cel mai ieftin, confirmandu-mi ca nu conteaza atat pretul cat norocul si rabdarea de a verifica multe echere in magazin.

Pentru a putea verifica un echer avem nevoie de o placa cu muchia dreapta si un creion (si de echerul pe care il verificam, evident).

Amplasam echerul cu latura scurta pe muchia placii si trasam cu creionul o dunga. Apoi invartim echerul cu latura scurta in celalalt sens si mai trasam inca o dunga, avand in vedere ca in capatul de sus sa se suprapuna cu prima dunga trasata.

trasarea unei dungi cu echerul pe partea dreapta
Am trasat o dunga cu echerul spre dreapta
trasarea celei de a doua dungi, in partea stanga
A doua dunga am trasat-o cu echerul inspre stanga

Daca cele doua dungi se suprapun pe toata lungimea echerului, atunci inseamna ca acesta indica, intr-adevar corect, din punct de vedere al perpendicularitatii. Daca cele doua dungi nu se suprapun, inseamna ca echerul are o deviere si nu va indica asa cum trebuie, rezultand intr-o sursa foarte mare de frustrari, mult material stricat si proiecte executate prost.

nesuprapunerea celor doua dungi indica faptul ca echerul nu are unghi de 90 de grade
Cele doua dungi nu se suprapun de la un capat la celalalt, asadar echerul nu indica bine 90 grade

Daca nu ai la indemana un echer bun sau daca nu poti sa pierzi vremea alegand unul, iti poti construi foarte usor unul din lemn.

Lasa un raspuns