Surubelnita cu acumulator Worx 156 – compacta si puternica

dimensiuni extrem de reduse

Nu o sa va plictisesc de la inceput cu lista de specificatii, dar o puteti gasi la sfarsitul articolului, Review-ul acesta este mai degraba o descriere a experientei personale de-a lungul celor 3 ani de utilizare a acestei surubelnite sau masina de gaurit cu acumulator.

Pana sa cumpar aceasta Worx, am mai avut 4 surubelnite cu acumulator ieftine: Go On de 12V de la Bricostore, o Einhell de 14.4V, o Einhell de 18V cu 2 acumulatori si o surubelnita Skil de 12V. In acelasi timp, am mai folosit suficient de mult cat sa-mi fac o parere si niste surubelnite Bosch verde, Bosch albastru si Makita. Nu am fost convins de cele profesionale ca ar merita banii, asa ca eram hotarat sa continui sa cumpar ceva ieftin care nu tine prea mult, dar pentru care nici nu suferi prea tare cand se strica.

Am dat intamplator peste o surubelnita cu acumulator marca necunoscuta, cel putin pentru mine. Am vazut-o intamplator la Hornbach, trecand pe langa raionul de scule-unelte. M-am uitat stramb la promotia respectiva, avand in vedere pretul (mi se parea enorm pentru ceva atat de necunoscut). Din curiozitate (am zis sa vad ce o fi asa fantastic la ea) am pus mana pe ea si am incercat-o putin.

In momentul in care am ridicat-o prima oara din cutie am decis ca o sa mi-o cumpar. Materialul este de calitate, o simti ca pe ceva de calitate si rezistent. Design-ul este si el foarte reusit, fiind foarte mica si extrem de bine echilibrata. Nu depui deloc efort sa o tii in mana, se echilibreaza foarte bine indiferent ca o tii vertical, orizontal, oblic sau cum mai ai nevoie.

mica, compacta si puternica surubelnita cu acumulator worx 156
Surubelnita cu acumulator Worx 156 este mica, compacta si puternica
dimensiuni extrem de reduse
Surubelnita are dimensiuni reduse

Pentru ca mi-a picat asa tare cu tronc, am facut un efort si am dat cei 520 lei pe setul care includea surubelnita, incarcatorul rapid, doi acumulatori litiu ion. Toate acestea intr-o cutie de plastic. Chiar si cutia a reprezentat o surpriza placuta, nefiind o cutie de doi lei (asa cum sunt, de exemplu, cutiile de la black & decker). Inchiderile sunt bune si rezistente, din metal, nu niste bucati de plastic pe care sa le fortezi ca sa se inchida.

cutia de livrare a surubelnitei cu acumulator
Cutia de livrare a surubelnitei

Iar acum sa le iau pe rand:

Acumulatorul

  • Capacitatea nu este cine stie ce, pe hartie: 1.3 Ah. Practic, cel putin mie, la inceput, imi creea senzatia ca nu se mai termina. Chiar si altii, experimentati si mult mai obisnuiti cu scule scumpe, au ramas uimiti de cat de mult tine o incarcare.
  • Din punctul de vedere al rezistentei in timp, pot spune ca dupa trei ani de folosinta acumulatorii sunt in continuare in stare perfecta de functionare, fara a se simti vre-o scadere a performantei. Au suferit, fiecare, cam 800 de cicluri de incarcare/descarcare, estimativ.
  • Nu inteleg de ce au simtit ei nevoia sa gogoneasca putin voltajul: desi pe ea scrie 16V max, voltajul ei este cel normal, de 14.4 V, putand ajunge la 16V in anumite conditii. Lucru valabil si la alte modele: de exemplu cea de 20V max are, de fapt, 18V.
  • Incarcarea este rapida, durand intre 20 si 30 minute. De cateva ori (putine) am avut de asteptat pana s-a racit acumulatorul pentru a putea fi reluata incarcarea. Asta dupa o utilizare intensa neintrerupta, pe caldura mare, in bataia directa a soarelui.
  • Incarcatorul este suficient de destept cat sa nu-ti strice acumulatorii: nu continua incarcarea dupa ce acumulatorul este la capacitate maxima si se opreste in cazul in care temperatura este prea mare. Incarcarea reincepe automat, cand temperatura scade suficient.
  • Chiar si incarcat foarte putin, iti poti face treaba cu un acumulator: am pus primul acumulator la incarcat timp de 5 minute, dupa care l-am montat in surubelnita si l-am pus pe al doilea la incarcat. Pana cand s-a golit cel incarcat putin, al doilea acumulator era deja plin.

Performante:

  • Cuplul maxim este de 35 Nm. In practica, desi nu pot spune cati Nm are, pot spune ca au fost foarte putine situatiile in care nu a reusit sa faca ceea ce aveam nevoie. De la insurubat orice surub in orice material, gauri in otel, gauri in lemn, gauri in caramida, pana la gauri de 8 mm in beton (cu burghiu multi-construct de la bosch).
  • In cea mai mare parte se poate folosi viteza 2, cea rapida. Pentru situatiile mai dificile este nevoie sa-i schimbi viteza, crescand astfel cuplul surubelnitei.
  • Pe viteza mica de rotatie, in care are cuplul maxim, trebuie sa ai grija de tine. Exista riscul sa-ti suceasca binisor incheietura.

Ergonomie:

  • Materialul iti creeaza o senzatie de calitate si placere la utilizare. Este foarte durabil, in trei ani am reusit doar sa o julesc putin si sa ii dezlipesc eticheta.
butonul de schimbare a treptei de viteza
Butonul de schimbare a treptei de viteza
  • Dimensiunea compacta ajuta foarte mult, putand ajunge cu ea in locuri in care nu incap decat surubelnite mici de 12V in general.
  • Frana este utila cam tot timpul: cand gauresti, vrei sa se intample repede si chiar asa se intampla. Frana este utila si la insurubare, mai ales la rigips, unde, cu putina atentie, nu mai ai nevoie de cap limitator. Invartirea capului se opreste exact cand ai luat degetul de pe buton.
  • Mandrina strange bine, in conditiile in care beneficiezi si de avantajul franei care tine capul blocat la schimbarea burghiului sau capatului de insurubare.
  • Becul este util in locuri intunecate, cum ar fi la prinderea glisierelor intr-un corp de bucatarie. Am folosit surubelnita de multe ori chiar si pe post de lanterna: la 1-2 metri iti lumineaza suficient cat sa poti vedea pe unde mergi. Pozitionarea becului, in schimb, nu este cea mai reusita. Daca iti folosesti si a doua mana pentru o ghidare mai buna, vei crea umbra exact unde ai nevoie sa vezi.
surubelnita are un mic bec util in spatiile intunecate
Becul surubelnitei este foarte util in spatii intunecate

Specificatii (luate de pe net, nu pot garanta 100% veridicitatea lor):

  • Voltaj: 16V (14.4 V real, am scris mai sus care e ideea)
  • Cuplu maxim: 35 Nm
  • Acumulator: 2 buc 1.3 Ah, Li-Ion
  • Mandrina: Mandrina rapida de 10 mm
  • Viteza: 2 viteze 0-400 rpm si 0-1500 rpm
  • Altele: Led pentru iluminarea zonei de lucru, frana de lucru, cutie de transport, incarcator rapid.
  • Greutate: 1.2 Kg

Concluzia este, dupa trei ani de utilizare intensa, ca este cea mai eficienta scula electrica pe care am avut-o vre-odata, raportand costul de achizitie la ceea ce ofera. Singurele momente in care am avut nevoie de alta bormasina a fost cand a trebuit sa dau gauri cu percutie sau cand am avut de folosit burghiu cu coada mai mare de 10 mm.

aspectul surubelnitei dupa 3 ani de chin
Asa arata surubelnita dupa 3 ani de folosinta

Important de mentionat este ca Hornbach acorda o garantie de 5 ani, inclusiv la acumulatori. Dar nu termenul de 5 ani este esential, ci faptul ca inlocuirea se face pe loc, direct in magazin, fara a fi nevoie sa astepti saptamani intregi sa-ti schimbe cine stie ce piese indisponibile in tara (am beneficiat de inlocuire la flexul cu viteza reglabila, care nu se regla decat pe foarte foarte incet, de nou). Cand te bazezi atat de mult pe surubelnita, cum fac eu, nu iti poti permite sa stai cateva saptamani.

Pentru ca pana acum am zis doar de bine despre surubelnita asta, sa va prezint si partea mai putin buna:

de curand surubelnita s-a stricat! Tind sa cred ca nu era o problema majora, dar nu se mai invartea decat cand o tineam in anumite pozitii.

M-am dus imediat cu ea la Hornbach, desi era duminica dup-amiaza. A fost prima oara cand am fost dezamagit de ei. Pentru ca nu mai era in stoc acest model, a trebuit sa ma orientez catre alta varianta: ori una la fel, cu un singur acumulator, pentru care trebuia sa mai platesc 21 lei (!!!), ori una de 20V, mai puternica, la care trebuia sa achit 175 lei diferenta. Am ales varianta 2, evident.

Ceea ce m-a suparat cel mai tare a fost ca, desi am acceptat compromisul si am platit diferenta la momentul schimbului, angajatul de la Hornbach a insistat sa-mi fie trecuta pe bon o garantie de doar doi ani (cat mai avea surubelnita initiala). Pentru ca nu avea rost sa stau la parlamentari cu domnul respectiv, am plecat acasa sa termin treaba pe care o incepusem.

A doua zi am contactat Hornbach Romania prin intermediul Facebook. Asa cum ma asteptam, raspunsul a fost prompt (in 20 minute am fost sunat de la magazin) si corect, in sensul ca am fost rugat sa revin la magazin pentru a se rezolva problema garantiei.

Acum am o surubelnita mai puternica, putin mai mare, despre care va voi povesti in curand primele impresii, dupa ce o voi folosi cat sa-mi pot face niste pareri. Si am si 5 ani garantie, de care sper sa nu mai fie nevoie.

noua surubelnita worx wx 175
Surubelnita veche inlocuita cu Worx wx 175

One Comment on “Surubelnita cu acumulator Worx 156 – compacta si puternica”

  1. Avantajul major la “cea noua” (pe care o am si eu in uz si sunt incantat de ea) este ca e BRUSHLESS…. Makes all the difference in the world !

Lasa un raspuns