Cu cativa ani in urma am realizat niste suporturi pentru burghie si freze din placaj de 18 mm pentru o companie care, printre altele, se ocupa și cu ascutirea profesionala a burghielor și capetelor de frezare.
Suporturile trebuia sa indeplinească 3 conditii esentiale:
- design-ul trebuia sa fie realizat in asa fel incat suporturile sa poata fi usor manuite,
- sa fie vopsite in doua culori, rosu (pentru burghie si freze cu taisul tocit) si verde (pentru cele reascutite),
- a treia conditie era ca materialul din care erau construite sa fie placajul, care datorita structurii sale este mult mai rezistent in timp.
Dupa ani de utilizare constanta a suporturilor, compania ne-a cerut sa mai facem un set. Am profitat de ocazie sa cream acest tutorial in speranta ca ar putea fi de folos.
1. Am inceput proiectul prin achizitionarea, dintr-un magazin de bricolaj, a placilor de placaj de 18 mm grosime, cu latime de 61 cm si lungime de 122 cm. Am ales această dimensiune pentru a fi usor de transportat cu masina din magazin in atelierul nostru.

2. Odata aduse in atelier, am inceput realizarea efectiva a suporturilor. Am masurat distanta fata de margine pe ambele capete lungi ale placilor. Aceasta distanta trebuia sa fie egala cu 20 cm (vroiam sa obtinem suporturi patrate de 20 cm pe 20 cm) + distanta dintre lama circularului si marginea talpii circularului. Pentru prima taietură am folosit o alta placa pe post de ghidaj pentru taiere cu circularul de mana, dupa ce am fixat-o cu cleme. Pentru urmatoarele taieturi in lung am folosit drept ghidaj de taiere prima fasie obtinuta. Am taiat astfel cate 3 fasii de 20 cm latime si 122 cm lungime din fiecare placa.

3. Am lipit doua cate doua fasiile de placaj pentru a obtine bucati de 36 mm grosime. Am avut grija, ca la lipire, sa aliniez foarte bine cele doua fasii la un capat si pe una din muchiile lungi. Latimea placii cumparate de 61 de cm, cat si lungimea de 122 cm permitea obtinerea la limita a 6 bucati de 20 cm pe 20 cm, tinand cont si de grosimea lamei de circular.

4. Am pastrat 2 fasii de 20 cm latime pentru picioarele suporturilor, ce trebuiau lipite pe spate. Acestea sunt elementele de design ce permit manevrarea cu usurinta a suporturilor. Am taiat cu fierastraul circular culisant fasii de 18 mm latime, cate 2 pentru fiecare suport.

5. Pentru ca aveam nevoie sa dam multe gauri repetitive in fiecare suport, am creat un sablon nou pentru gauri de 25 mm diametru. Pentru gaurile de 16 mm, 18 mm și 20 mm diametru aveam deja unul facut anterior. Pentru șablon am folosit suporturi dreptunghiulare din plastic pentru farfurii. Materialul subtire, dar foarte rezistent a fost potrivit pentru acest sablon.
Cum am facut sablonul:
- am taiat mai intai o bucata de 20 cm pe 20 cm cu un mic cutter, sa il putem alinia usor la marginile suportului,
- am trasat dungi pe verticala si pe orizontala la distante egale,
- am intepat cu un ac mai gros punctele de intersectie ale dungilor trasate.

6. Am potrivit sablonul pe suprafata suportului aliniindu-l la marginile acestuia si am marcat punctele cu un creion mecanic.

7. Apoi cu un punctator si un ciocan am facut mici adancituri in locul punctelor marcate anterior. Acest lucru m-a ajutat foarte mult pentru ca puteam potrivi foarte usor varful burghiului in aceste puncte, fara sa fie necesar sa opresc de fiecare data bormasina cu stand pentru a-l potrivi corect pentru urmatoarea gaurire.

8. A urmat pasul in care am gaurit toate suporturile folosind cele 4 tipuri de burghie, de 16 mm, 18 mm, 20 mm și 25 mm diametru.

9. Dupa gaurirea suporturilor, am lipit cu aracet fasiile înguste de 18 mm, cu cleme de tip C.

10. Dupa uscarea aracetului, am slefuit suprafetele cu smirghel de granulatie 80, apoi am inchis gaurile (defectele) din placaj cu chi de cutit si am slefuit inca o data cu smirghel de granulatie 150 pentru curatarea excesului de chit si pentru a obtine o suprafata mai fina.

11. Am aplicat un strat de grund pe baza de apa, iar dupa uscare am slefuit fin cu smirghel de granulatie 320.

12. La final am aplicat cate un strat consistent de vopsea rosie pe baza de apa (pentru suporturile in care vor fi organizate burghiele sau frezele cu taisurile tocite) și vopsea verde pe baza de apa (pentru suporturile ce vor fi folosite pentru organizarea burghielor sau frezelor reascutite).

Acum sunt pregatite pentru o folosire indelungata la fel ca si cele realizate anterior!
