Suporturi de creioane din lemn- accesorii pentru birou

un accesoriu pentru biroul tau, realizat cu mare atentie din lemn de frasin, frasin termotratat si stejar

In ultima vreme tot cochetez cu ideea de a crea o serie de accesorii pentru birou, pentru ca in curand ne vom ocupa de noile birouri ale copiilor. Pana atunci insa, am inceput cu mici accesorii, care ii vor ajuta sa isi organizeze mai bine lucrurile, sa obtina mai mult spatiu util si de ce nu, sa aiba si un aspect deosebit in acelasi timp. Vom continua cu un suport din lemn pentru monitorul calculatorului cu spatiu pentru organizarea tastaturii, mouse-ului si a altor mici accesorii.

Am ales acest model simplu pentru ca ocupa putin spatiu si pot pastra la vedere strictul necesar: doar un pix, un creion, un stilou si un marker, fara sa le tina imprastiate pe birou.

Pentru realizarea lor am parcurs 4 pasi:

  • am pregatit scandurile
  • am frezat cele 4 canale
  • le-am slefuit temeinic
  • le-am protejat cu ulei

Un mic video in care veti vedea cum a decurs intregul proces de realizare al acestor accesorii pentru birou il gasiti pe canalul nostru de YouTube:

Cum sa faci suporturi pentru stilouri, creioane, pixuri – organizeaza biroul cu accesorii din lemn masiv

Nu uita sa te abonezi la canalul de YouTube. Vor urma multe proiecte interesante!

Pregatirea scandurilor pentru suporturile de creioane

Am ales cateva scanduri aproximativ de aceeasi latime, dar sa aiba minim 6,7 cm. Vroiam neaparat sa incerc mai multe esente de lemn (stejar, frasin si frasin termotratat). In acelasi timp, vroiam sa folosesc cat mai multe scanduri ramase de la alte proiecte. Aceste resturi de scanduri, sunt foarte potrivite pentru obiecte decorative mici.

Am gasit un capat de scandura de deck din frasin termotratat, care avea in lungime aproximativ 35 de cm. Canalele frezate pe una dintre suprafete nu ma incurcau prea mult, pentru ca prin rindeluire le eliminam si le aduceam la grosimea de 18 mm, cat aveam nevoie pentru proiect. Pe aceasta am taiat-o in jumate, in lung in doua bucati, perfect pentru a putea face 2 suporturi din ea.

Am mai gasit o scandura de frasin, mult mai groasa decat aveam nevoie, dar cu un desen minunat. Latimea era mai mare de 6,6 cm, tocmai bine ca pe una din muchii avea putina scoarta ce trebuia indepartata.

Despre scandurile de stejar ce sa zic, erau potrivite si ca latime si ca grosime: cu 1-2 mm mai mult decat aveam nevoie. Am ales 2 scanduri. Pe una dintre ele am folosit-o pe post de test. Fiind un proiect prototip ca sa-i zic asa, nu stiam excat cat de bine imi va iesi, si am preferat sa testez inainte de a parcurge toate etapele si a strica prea multe scanduri.

pentru realizarea acestor accesorii de birou, am folosit scanduri si resturi de scanduri de stejar, frasin si frasin termotratat
Scandurile folosite pentru realizarea accesoriilor de birou, de stejar, frasin si frasin termotratat

Primul lucru pe care l-am facut, a fost sa le aduc pe toate la latimea corecta. Pentru asta am folosit fierastraul cu banda. Am avut un mare avantaj, pentru ca una dintre muchii era deja rindeluita la fiecare dintre cel 4 scanduri si am putut sa o folosesc pentru a inainta de-a lungul ghidajului.

scanrduri de frasin termotratat, stejar si frasin taiate la circularul cu banda pentru a obtine latimea necesara accesoriilor de birou
Scandurile aduse la latimea necesara proiectului meu

Le-am rindeluit sa le aduc la aceeasi grosime. In cazul scandurilor de frasin termotratat, dupa ce am eliminat canalele de pe una dintre laturi, am rindelui si cealalta fata, ca sa elimin muchia care era deja rotunjita.

Frezarea canalelor in scanduri

Pentru canalele din suporturi am folosit freza cu ghidajul paralel si un cap de frezare pentru canale rotunde, cu diametru de 12,7 mm. Am setat mai intai adancimea de frezare, astfel incat sa obtinem un canal cu latimea de 12 mm cat sa putem incadra in latimea scandurilor 4 canale, pastrand o margine de 6 mm fata de fiecare margine a scandurilor si 2 mm intre canale.

frezarea celor 4 canale rotunde in scandurile necesare pentur aceste accesorii pentru birou
Frezarea canalelor rotunde

Apoi am setat distanta pana la marginea primului canal: 6 mm. Am facut prima trecere cu freza si am mutat ghidajul paralel, astfel incat sa obtin distanta de 2 mm dintre doua canale. Am procedat la fel pana cand am frezat toate cele 4 canale.

scandurile de frasin, stejar si frasin termotratat, dupa finalizare frezarilor pentru sustinerea creioanelor si pixurilor
Aspectul scandurilor dupa frezarea canalelor

Slefuirea suporturilor de creioane

Slefuirea suporturilor de creioane a fost procesul care a consumat cel mai mult timp. Pentru a micsora timpul necesar finisajului, am slefuit toate suprafetele inainte de a taia scandurile la lungimea de 22 de cm cat vroiam sa aiba la final. Dupa taiere urma doar sa finisez capetele.

Am slefuit mai intai canalele frezate cu smirghel de granulatie 120. Pentru asta am folosit ca suport o bucata rotunda de creta, care avea diametru aproximativ egal cu cel al canalelor frezate.

canalele frezate in suporturile de creioane se slefuiesc cu smirghel de granulatie 120 pentur un aspect placut
Aspectul canalelor frezate dupa slefuirea cu smirghel de granulatie 120

Dupa ce m-am asigurat ca sunt bine slefuite, am slefuit spatele scandurilor cu slefuitorul cu banda, cu smirghel de granulatie 150. Ca sa imi fie mai simplu, am folosit 2 bucati de placaj pe post de opritor pe doua directii, mai subtiri decat scandurile, pe care le-am fixat cu cleme de masa de lucru.

pentru a indeparta urmele de rindea am slefuit spatele suporturilor cu smirghel de granulatie 150 pentur a indeparta urmele aparute in urma indreptarii la rindea
Spatele accesoriilor de birou slefuite cu pentru indepartarea urmelor de rindea

Tot cu slefuitorul cu banda, dar fixat pe masa de data aceasta, am slefuit si muchiile scandurilor.

am slefuit muchiile scandurilor necesare accesoriilor de birou cu slefuitorul cu banda fixat de masa de lucru
Slefuirea muchiilor cu slefuitorul cu banda

Dupa toate aceste etape, am taiat piesele cu fierastraul circular culisant la lungimea de 22 de cm. Am taiat mai intai capetele scandurilor, apoi am masurat 22 de cm si am taiat si cel de-al doilea capat.

am taiat scandurile la dimensiunea corecta folosind circularul stationar, obtinand astfel 8 suporturi de creioane, pixuri, stilouri
Taierea suporturilor de creioane la lungimea corecta

Am reusit sa obtin din scandurile mele 8 suporturi: 2 din frasin termotratat, 2 din frasin si 4 din stejar.

cele 8 suporturi de birou din lemn masiv, inainte de finisare
Suporturile din stejar, frasin si frasin termotratat dupa taierea la lungimea de 22 cm

Dupa taierea la lungimea corecta, am slefuit capetele pe contrafibra pana cand am inlaturat toate urmele de circular. Apoi am slefuit toate suprafetele cu smirghel de granulatie 320. Astfel, suprafata a devenit foarte foarte fina, potrivita pentru aplicarea uleiului.

aspectul accesoriilor de birou dupa slefuirea tuturor suprafetelor cu smirghel de granulatie 320
Suporturile de creioane dupa slefuirea cu smirghel de granulatie 320

Aplicarea uleiului pe suprafata suporturilor

Pentru protejarea suporturilor am folosit ulei. Uleiul scoate in evidenta foarte frumos fibra lemnului, protejeaza lemnul si pastreaza suprafata fina. De aceea am ales ca ultima granulatie de smirghel sa fie 320 si nu 150 cum folosim in cazul altor proiecte.

Aplicarea uleiului se face foarte usor:

  • se sterg suprafetele foarte bine de praf cu o carpa uscata
  • se aplica uleiul pe toata suprafata cu o alta carpa curata
  • dupa cateva minute, se curata surplusul de ulei cu o carpa uscata
  • se aplica inca un strat de ulei folosind aceeasi metoda
cele trei suporturi din lemn de diferite esente, dupa aplicarea uleiului
Aspectul suporturilor din lemn dupa aplicarea uleiului

Dupa uscarea uleiului, suprafata lemnului ramane fina, cu un desen bine evidentiat.

Rezultatul a fost peste asteptari, dupa cum puteti vedea si in poze. I-am pus pe baieti sa aleaga un suport pe care sa il foloseasca, punandu-le in fata cate unul din fiecare esenta de lemn. Au ales amandoi varianta din frasin termotratat 🙂 Voua care vi se pare mai interesant?

aspectul suportului din frasin - accesorii pentru birou
Suportul de pixuri din frasin
accesorii pentru birou din lemn de frasin termotratat
Suport de creioane din frasin termotratat
suport de creioane din stejar, accesorii pentru birou ce pot fi facute cadou persoanelor iubite
Suportul de creioane din stejar

Lasa un raspuns