Daca doresti un suport pentru prosoape din lemn, deosebit, dar simplu de realizat, atunci ar trebui sa parcurgi acest articol. Acest model nu necesita prea multe utilaje si nici materiale foarte scumpe.
Am realizat acest suport modular, din tija rotunda de lemn, pentru baie. Insa, la fel de bine poate fi folosit si pe post de suport de prosoape pentru bucatarie.
Dupa finalizarea acestui proiect, am realizat ca bara rotunda din lemn, dar de diametru mai mic, poate fi folosita pe post de agatatoare pentru cuier. Mai multe detalii despre folosirea barei rotunde din lemn, veti gasi in articolele dedicate unui model de cuier de hol realizat dintr-un pop din lemn de brad si unui cuier modern, pentru hol, tot din lemn de brad, cu polita.
Utilajele necesare pentru realizarea acestui suport de prosoape:
- fierastrau (preferabil este un circular cu masa, dar nu e neaparat, se poate si cu un fierastrau pendular si multa grija).
- masina de gaurit de banc sau masina normala de gaurit (bormasina) cu stand vertical.
Materialele necesare:
- bara din lemn de fag de 30 mm diametru si 1 m lungime (se gaseste la Hornbach, costa cam 15 lei).
- bucsa filetata M6 (tot la Hornbach)
- prezon cu filet dublu (intr-o parte este tip holtzsurub, intr-o parte filet M6)
- piulite M6 normale
- dibluri din plastic (tipul se alege in functie de materialul peretelui pe care se monteaza cuierul).
In continuare va prezentam pasii necesari pentru realizarea acestui model de suport pentru prosoape:
Pe scurt:
Taierea barei rotunde din lemn de fag
Am taiat bucatile necesare (5 in cazul meu). Cu cat mai drept, cu atat mai bine. Eu am facut fiecare agatatoare de 10 cm lungime. La nevoie se poate face cam orice lungime.

Am taiat cele cinci bucati de bara rotunda pentru cuierul de baie, folosind circularul cu masa. Pentru ca fiecare suport pentru prosoape avea 10 cm (erau maricele), a fost ok sa folosim circularul cu masa. Dar, pentru bucati mai scurte de bara rotunda din lemn, poate deveni nesigur. Exista riscul ca bucata rotunda taiata sa fie agatata si aruncata. In plus, este mult mai usor si mai rapid sa iti faci un ghidaj din lemn si sa tai corect bara rotunda din lemn, cu circularul de mana.

Gaurirea intr-un capat a suportului pentru prosoape
Cu ajutorul unui sablon am dat gaurile (8 mm) intr-unul dintre capetele fiecarui suport pentru prosoape. E important ca taietura in capatul in care se da gaura sa fie “cat mai perpendiculara”, pozitia fiecarui suport pe perete fiind data de aceasta taietura.

Acest tip de ghidaj din lemn este util nu numai in cazul barelor rotunde din lemn, dar si in cazul scandurilor. Ghidajul din lemn este util in general pentru operatiunea de gaurire repetata cu surubelnita electrica sau bormasina in capate de profile identice, lungi.

Gaurile au fost date pentru a putea infileta in ele cate o bucsa filetata. Bucsa filetata are pe exterior filet cu pas mare pentru insurubare in lemn, iar pe interior are filet M6.


Realizarea santului antialunecare a prosoapelor, in suportul din lemn
Cu un ghidaj din scanduri care sa tina piesa fixa, am gaurit santurile pe fiecare suport. Aceste santuri au rolul de a opri alunecarea prosoapelor de pe suportul din lemn. Santul poate fi adancit in functie de preferintele fiecaruia.


Slefuirea suportului pentru prosoape
Pentru a slefui usor fiecare modul al cuierului de baie, am infiletat piulita M6 pe prezon. Apoi am infiletat suportul pentru prosoape in bucsa montata pe el. Am strans piulita cu o cheie astfel incat totul sa stea fix. Am prins tot ansamblul in bormasina.
Cu o coala de smirghel prinsa pe masa sau la slefuitorul cu disc am slefuit capatul pe contrafibra si am tesit muchia ascutita. Apoi am slefuit un pic fiecare suport din lemn pe lungime. Bara rotunda din lemn are mici urme de la frezare si nu arata tocmai ok cand aplici grund si lac, cu atat mai mult cu cat o mai si colorezi cu bait colorat pe baza de apa.
Am slefuit inclusiv santurile antialunecare ale fiecarui suport folosind un creion pe post de suport pentru foaia de smirghel de granulatie 120.


Colorarea cu bait pe baza de apa si protejarea cu grund si lac acrilic incolor
La bait am mers pe 2 culori diferite, 3 bucati maro si 2 bucati albe. In functie de preferinte, pot fi lasate natur sau pot fi colorate cu diverse alte culori de bait de lemn.

Pentru lacuire am facut un suport in care sa fixam cu suruburi toate piesele, astfel incat sa poata fi lacuite usor fara a exista riscul sa atingem lacul proaspat dat. O scandura mai lunguta este suficienta pentru a le fixa pe toate avand grija ca intre fiecare doua suporturi de prosoape sa ramana spatiu, incat sa nu atingi unul cand lacuiesti altul.


Montajul suportului pentru prosoape
La montajul suporturilor pentru prosoape, am stabilit mai intai pozitia acestora pe perete, pentru a crea efectiv un cuier pentru baie. Am impartit bucata de perete la 6 (5 cuiere, 6 spatii) si am marcat locul gaurilor. Fiind vorba de baie, am mers pe varianta mai simpla, dar mai putin estetica a gaurilor in cant. Si asta, pentru ca burghiul era destul de uzat si ar fi trecut cam greu prin faianta.


Am fixat diblurile in gauri, astfel incat sa iasa la fata cu peretele. Pentru asta am folosit un surub si un ciocan. Ideea era sa nu sparg faianta.

Apoi am strans prezoanele in fiecare gaura, astfel incat sa ramana in afara doar filetul M6.

Am insurubat fiecare suport pentru prosoape in pozitia sa, pana cand s-au strans foarte bine.
Apoi le-am mai strans pe toate cat a fost nevoie ca sa aiba santul in sus. Si gata cuierul!

Dupa 4 ani de utilizare, fiecare suport pentru prosoape arata ca la inceput, sunt la fel de stabile, iar lemnul nu are nici un fel de defect.
