Stand pentru monitor PC din lemn de frasin termotratat

standul pentur monitor este foarte utile pentru organizarea tastaturii si mouse-ului, dar si a altor accesorii de birou, are un design simplu si un aspect deosebit datorita imbinarilor la colturi


Tocmai am terminat un nou proiect: un stand pentru monitor PC, pentru biroul baiatului meu. Dupa cum spuneam as vrea sa fac un set intreg de accesorii pentru birou.

Am inceput seria de accesorii cu simple suporturi pentru creioane din diverse esente de lemn: stejar, frasin si frasin termotratat. Pentru ca Vlad a ales un suport din frasin termotratat, a trebuit sa folosesc aceeasi esenta de lemn si in cazul suportului de monitor.

Pentru ca isi dorea ca suportul sa aiba un design cat mai minimalist, a trebuit sa gasesc o varianta care sa il faca special. Mi-am amintit de un vechi proiect, un set de 2 standuri de boxe din stejar periat, asa ca am decis sa folosesc acelasi tip de imbinare la colt.

Puteti urmari si un mic video in care veti descoperi cum am facut acest stand pentru monitor. Nu uitati sa va abonati la canalul nostru de YouTube pentru ca avem o multime de idei interesante de facut pe viitor.

Suport pentru monitor PC, din lemn masiv – accesoriu pentru birou

Am inceput proiectul prin realizarea design-ului si planurilor.

Realizarea planurilor pentru acest model de stand pentru monitor

De putin timp am invatat sa creez planuri in programul FreeCAD, asa ca exersez ori de cate ori am de facut cate un proiect nou. Este uimitor cum, cu ajutorul acestui program, ideile tale prind viata. In acelasi timp, poti fi sigur ca toate piesele necesare unui proiect nou se potrivesc de minune.

Mi-a luat aproximativ jumatate de zi sa creez design-ul pentru acest proiect, dar a meritat. Am realizat plan pentru fiecare detaliu: lungimi, latimi, grosimi, unghiuri de taiere. Apoi, cu planul printat m-am dus in atelier si am inceput efectiv construirea standului.

planurile in FreeCAD pentru un stand din lemn pentru monitor PC
Planuri pentru un stand pentru monitor PC

Pregatirea scandurilor din lemn de frasin

Am cautat 3 scanduri din frasin termotratat cu lungime de cel putin 90 de cm. Erau scanduri de terasa ramase in urma unui proiect mai vechi, cu canale pe una dintre fete, de 2 mm adancime, si cu toate muchiile usor rotunjite.

Cand am creat planul pentru acest proiect, am luat in considerare ca fiecare scandura pe care urma sa o folosesc, avea o latime de 11 cm. Pentru acest proiect aveam nevoie de scanduri de 5 cm latime. Asa ca am folosit diferenta pana la 11 cm sa indrept muchiile deja rotunjite. Am facut o singura trecere la masina de rindeluit (pe ambele muchii), suficient cat sa le pot indeparta muchiile rotunjite.

indreptarea unor scanduri din frasin, pentru obtinerea pieselor necesare realizarii suportului din lemn pentru monitor PC
Indreptarea muchiilor scandurilor din frasin termotratat

Asa am putut folosi muchia indreptata sa tai scandurile in lung cu fierastraul cu banda (banzicul). Am obtinut astfel cate doua bucati din fiecare scandura de 11 cm latime. Din fiecare scandura am ramas cu cate o bagheta de aproximativ 1 cm, pe care le-am pastrat pentru un viitor proiect.

am folosit fierastraul cu banda sa obtin scanduri cu latimea putin mai mare de 5 cm necesare suportului pentru monitor
Obtinerea scandurilor cu latime de aproximativ 5 cm

Fiecare scandura nou obtinuta, avea putin peste 5 cm, cat sa pot indrepta si a doua muchie la masina de degrosat si sa obtin latimea necesara.

scandurile de frasin termotratat folosite pentru obtinerea suportului de monitor sau laptop
5 Scnaduri de frasin termotratat cu latime putin mai mare de 5 cm

Tot acum am rindeluit scandurile pentru a elimina canalele de pe una dintre fete si a obtine aceeasi grosime (18 mm).

rindeluirea si degraosarea scandurilor de frasin termotratat pentur inlaturarea canalelor si obtinerea grosimii de 18 mm
Degrosarea scandurilor de frasin termotratat

Am taiat apoi toate piesele de care aveam nevoie pentru stand. Am setat mai intai circularul culisant la 60 de grade si am taiat cate un capat din fiecare scandura. Am masurat cu atentie lungimile pentru fiecare piesa in parte si apoi le-am taiat astfel incat sa obtin dimensiunile corecte.

dupa taierea pieselor necesare le-am aranjat in asa fel incat sa obtin forma suportului
Forma standului pentur monitor

Incleierea pieselor si obtinerea formei acestui stand pentru monitor

Pentru incleierea pieselor, am folosit o placa de PAL. Trebuiau lipite foarte bine, astfel incat sa obtin un unghi de 120 de grade intre scandurile blatului si scandurile laterale.

Am inceput cu primul strat:

  • am fixat cu cleme scandura lunga de placa de PAL
  • am aplicat adezivul poliuretanic pe capatul unei piese mici
  • am pozitionat piesa mica si am fixat-o cu clema de placa de PAL incercand sa o tin impinsa in scandura lunga (am repetat cu cea de-a doua piesa mica)
lipirea primului strat de scanduri cu adeziv poliuretanic PU si obtinerea formei suportului pentru monitor PC
Lipirea primului strat de scnaduri

Am continuat cu al doilea strat de scanduri:

  • am aplicat adezivul pe muchia primului strat
  • am pozitionat alte 3 piese (aplicand adeziv pe muchii)
  • le-am fixat cu cleme de tip F
incleierea celui de-al doilea strat de scanduri pentru obtinerea suportului din lemn pentru monitor PC sau laptop
Incleierea celui de-al doilea strat de scanduri

Am asteptat sa se intareasca adezivul si am repetat operatia pana cand am obtinut forma standului pentru monitor: 5 straturi, ceea ce inseamna o adancime a standului de 25 de cm.

suportul din lemn pentru monitor PC inainte de slefuire
Forma standului din lemn pentru monitor

Slefuirea si aplicarea grundului si lacului pe baza de apa

Dupa lipirea tuturor pieselor, am astept sa se intareasca adezivul poliuretanic si am inceput sa slefuiesc suprafetele. Am fixat de masa de lucru, cu cleme, doua bucati de placaj mai subtiri decat grosimea standului. Le-am folosit pe post de opritori pentru stand, sa il pot tine pe loc usor cand il slefuiesc. Pentru a indrepta rapid suprafata, am folosit slefuitorul cu banda cu smirghel de granulatie 80.

Pe spate, am slefuit colturile cu smirghel de granulatie 120 folosind un cub de lemn pe post de suport.

am slefuit colturile interioare ale suportului din lemn pentru monitor cu smirghel de granulatie 120 folosind un cub din lemn pe post de suport
Slefuirea colturilor interioare ale suportului din lemn

Pentru a putea slefui usor partile laterale, am fixat o bucata de placaj de masa, pe post de opritor pentru una dintre laturile standului. Sub cealalta latura am pus doua resturi mai groase de lemn, pe care le-am gasit prin atelier, pentru a ridica nivelul laturii. In felul acesta, puteam slefui cu usurinta laterala standului care era pozitionata in unghi, cu slefuitorul cu banda, in lungul fibrei.

aspectul suportului din lemn pentru monitor dupa indreptarea si slefuirea cu smirghel de granulatie 80
Slefuirea suportulu din lemn cu smirghel de granulatie 80

Dupa ce am indreptat toate suprafetele, am schimbat banda de smirghel de granulatie 80 cu una de granulatie 150. Pe spate, ca sa ajung cat mai aproape de colturi, am folosit slefuitorul orbital cu smirghel de granulatie 120.

slefuirea fina a suprafetelor cu smirghel de granulatie 150
Slefuirea cu smirghel de granulatie 150

Am slefuit si muchiile standului cu slefuitorul cu banda si manual am rotunjit muchiile ascutite.

aspectul standului din lemn pentru monitor dupa rotunjirea manuala a muchiilor
Standul pentru monitor dupa rotunjirea manuala a muchiilor ascutite

La final, am slefuit toate suprafetele cu smirghel de granulatie 320 pentru a le pregati pentru aplicarea grundului si lacului pe baza de apa.

Am aplicat un strat de grund pe baza de apa, dupa ce am sters in prealabil suprafetele cu o carpa curata. Am aplicat mai intai pe spatele standului si pe muchii, si apoi pe fata.

aplicarea unui strat de grund pe baza de apa
Aplicarea grundului pe baza de apa

Cand s-a uscat grundul, am slefuit suprafetele cu smirghe de granulatie 320 si apoi am aplicat un strat generos de lac pe baza de apa.

finisarea suportului din lemn pentur monitor PC cu lac incolor pe baza de apa
Aplicarea lacului pe baza de apa

Dupa ce s-a uscat complet lacul, am facut cateva poze inainte sa il dam in folosinta efectiv. A fost foarte incantat pentru ca standul a iesit exact cum si-a dorit. Cu o inaltime de 6,5 cm intre birou si blatul standului, poti pune cu usurinta tastatura si mouse-ul. Pe langa piciorul monitorului, mai ramane suficient spatiu pentru alte obiecte. Inaltimea este perfecta pentru monitor. Nu sunt probleme din punct de vedere al unghiului de vizualizare, asa ca nu creaza nici probleme de vedere.

stand pentru monitor PC cu inaltime si latime potrivite pentru organizarea tastaturii, a mouse-ului si a altor accesorii de birou
Standul pentru monitor are inaltimea si latimea potrivite pentru organizarea tastaturii si a mouse-ului
suportul din lemn de frasin pentru monitor PC este suficient de inalt cat sa poti organiza usor tastatura si mouse-ul, dar sa mai ai loc si pentru alte accesorii de birou
Suport din lemn de frasin pentru monitor
suport de monitor PC din lemn de frasin termotratat, cu muchii usor rotunjite
Stand pentru monitor, cu muchii usor rotunjite
aspectul imbinarilor scandurilor din frasin la coltul standului pentru monitor PC
Aspectul imbinarii pe colt
suprafata standului din lemn de frasin termotratat
Detaliu cu aspectul suprafetei standului

Lasa un raspuns