Tocmai am terminat un nou proiect: un stand pentru monitor PC, pentru biroul baiatului meu. Dupa cum spuneam as vrea sa fac un set intreg de accesorii pentru birou.
Am inceput seria de accesorii cu simple suporturi pentru creioane din diverse esente de lemn: stejar, frasin si frasin termotratat. Pentru ca Vlad a ales un suport din frasin termotratat, a trebuit sa folosesc aceeasi esenta de lemn si in cazul suportului de monitor.
Pentru ca isi dorea ca suportul sa aiba un design cat mai minimalist, a trebuit sa gasesc o varianta care sa il faca special. Mi-am amintit de un vechi proiect, un set de 2 standuri de boxe din stejar periat, asa ca am decis sa folosesc acelasi tip de imbinare la colt.
Puteti urmari si un mic video in care veti descoperi cum am facut acest stand pentru monitor. Nu uitati sa va abonati la canalul nostru de YouTube pentru ca avem o multime de idei interesante de facut pe viitor.
Am inceput proiectul prin realizarea design-ului si planurilor.
Pe scurt:
Realizarea planurilor pentru acest model de stand pentru monitor
De putin timp am invatat sa creez planuri in programul FreeCAD, asa ca exersez ori de cate ori am de facut cate un proiect nou. Este uimitor cum, cu ajutorul acestui program, ideile tale prind viata. In acelasi timp, poti fi sigur ca toate piesele necesare unui proiect nou se potrivesc de minune.
Mi-a luat aproximativ jumatate de zi sa creez design-ul pentru acest proiect, dar a meritat. Am realizat plan pentru fiecare detaliu: lungimi, latimi, grosimi, unghiuri de taiere. Apoi, cu planul printat m-am dus in atelier si am inceput efectiv construirea standului.

Pregatirea scandurilor din lemn de frasin
Am cautat 3 scanduri din frasin termotratat cu lungime de cel putin 90 de cm. Erau scanduri de terasa ramase in urma unui proiect mai vechi, cu canale pe una dintre fete, de 2 mm adancime, si cu toate muchiile usor rotunjite.
Cand am creat planul pentru acest proiect, am luat in considerare ca fiecare scandura pe care urma sa o folosesc, avea o latime de 11 cm. Pentru acest proiect aveam nevoie de scanduri de 5 cm latime. Asa ca am folosit diferenta pana la 11 cm sa indrept muchiile deja rotunjite. Am facut o singura trecere la masina de rindeluit (pe ambele muchii), suficient cat sa le pot indeparta muchiile rotunjite.

Asa am putut folosi muchia indreptata sa tai scandurile in lung cu fierastraul cu banda (banzicul). Am obtinut astfel cate doua bucati din fiecare scandura de 11 cm latime. Din fiecare scandura am ramas cu cate o bagheta de aproximativ 1 cm, pe care le-am pastrat pentru un viitor proiect.

Fiecare scandura nou obtinuta, avea putin peste 5 cm, cat sa pot indrepta si a doua muchie la masina de degrosat si sa obtin latimea necesara.

Tot acum am rindeluit scandurile pentru a elimina canalele de pe una dintre fete si a obtine aceeasi grosime (18 mm).

Am taiat apoi toate piesele de care aveam nevoie pentru stand. Am setat mai intai circularul culisant la 60 de grade si am taiat cate un capat din fiecare scandura. Am masurat cu atentie lungimile pentru fiecare piesa in parte si apoi le-am taiat astfel incat sa obtin dimensiunile corecte.

Incleierea pieselor si obtinerea formei acestui stand pentru monitor
Pentru incleierea pieselor, am folosit o placa de PAL. Trebuiau lipite foarte bine, astfel incat sa obtin un unghi de 120 de grade intre scandurile blatului si scandurile laterale.
Am inceput cu primul strat:
- am fixat cu cleme scandura lunga de placa de PAL
- am aplicat adezivul poliuretanic pe capatul unei piese mici
- am pozitionat piesa mica si am fixat-o cu clema de placa de PAL incercand sa o tin impinsa in scandura lunga (am repetat cu cea de-a doua piesa mica)

Am continuat cu al doilea strat de scanduri:
- am aplicat adezivul pe muchia primului strat
- am pozitionat alte 3 piese (aplicand adeziv pe muchii)
- le-am fixat cu cleme de tip F

Am asteptat sa se intareasca adezivul si am repetat operatia pana cand am obtinut forma standului pentru monitor: 5 straturi, ceea ce inseamna o adancime a standului de 25 de cm.

Slefuirea si aplicarea grundului si lacului pe baza de apa
Dupa lipirea tuturor pieselor, am astept sa se intareasca adezivul poliuretanic si am inceput sa slefuiesc suprafetele. Am fixat de masa de lucru, cu cleme, doua bucati de placaj mai subtiri decat grosimea standului. Le-am folosit pe post de opritori pentru stand, sa il pot tine pe loc usor cand il slefuiesc. Pentru a indrepta rapid suprafata, am folosit slefuitorul cu banda cu smirghel de granulatie 80.
Pe spate, am slefuit colturile cu smirghel de granulatie 120 folosind un cub de lemn pe post de suport.

Pentru a putea slefui usor partile laterale, am fixat o bucata de placaj de masa, pe post de opritor pentru una dintre laturile standului. Sub cealalta latura am pus doua resturi mai groase de lemn, pe care le-am gasit prin atelier, pentru a ridica nivelul laturii. In felul acesta, puteam slefui cu usurinta laterala standului care era pozitionata in unghi, cu slefuitorul cu banda, in lungul fibrei.

Dupa ce am indreptat toate suprafetele, am schimbat banda de smirghel de granulatie 80 cu una de granulatie 150. Pe spate, ca sa ajung cat mai aproape de colturi, am folosit slefuitorul orbital cu smirghel de granulatie 120.

Am slefuit si muchiile standului cu slefuitorul cu banda si manual am rotunjit muchiile ascutite.

La final, am slefuit toate suprafetele cu smirghel de granulatie 320 pentru a le pregati pentru aplicarea grundului si lacului pe baza de apa.
Am aplicat un strat de grund pe baza de apa, dupa ce am sters in prealabil suprafetele cu o carpa curata. Am aplicat mai intai pe spatele standului si pe muchii, si apoi pe fata.

Cand s-a uscat grundul, am slefuit suprafetele cu smirghe de granulatie 320 si apoi am aplicat un strat generos de lac pe baza de apa.

Dupa ce s-a uscat complet lacul, am facut cateva poze inainte sa il dam in folosinta efectiv. A fost foarte incantat pentru ca standul a iesit exact cum si-a dorit. Cu o inaltime de 6,5 cm intre birou si blatul standului, poti pune cu usurinta tastatura si mouse-ul. Pe langa piciorul monitorului, mai ramane suficient spatiu pentru alte obiecte. Inaltimea este perfecta pentru monitor. Nu sunt probleme din punct de vedere al unghiului de vizualizare, asa ca nu creaza nici probleme de vedere.




