Suport pentru mana curenta din stejar

un model de suport din lemn masiv pentru mana curenta care se fixeaza pe perete

Ce poti face cand ai nevoie de un model de suport pentru mana curenta, dar nu gasesti nimic care sa se potriveasca genului de balustrada la care lucrezi? Cauti mult, te enervezi, renunti la a mai cauta si gasesti singur o solutie.

Urmareste si proiectele noastre video pe canalul de YouTube. Vei descoperi proiecte interesante care te vor captiva, dar si trucuri folosite pentru rezolvarea diverselor probleme aparute in timpul executiei.

Biblioteca din MDF alb, din litere READ sau DARE

In cativa pasi simpli va vom prezenta modul in care a fost realizat acest model de suport pentru mana curenta din stejar:

Realizarea riglelor de stejar si taierea pieselor necesare

Se aleg cateva scanduri (noi am folosit stejar) pe care le rindelui pana cand obtinem rigle de 4 cm latime si 1 cm grosime. Se taie bucati de 20 cm lungime, avand grija ca taieturile pe capete sa fie in unghi de 90 de grade.

Realizarea suportului de mana curenta

Se lipesc piesele taiate la 90 de grade, decalat, cate 4 straturi pentru fiecare suport. In felul acesta vom obtine un suport care in sectiune va avea un patrat cu latura de 4 cm. Atentie! Nu se taie surplusul de pe capete. Este foarte util in momentul frezarii.

baghetele din stejar sunt lipite pentru a obtine suporturi pentru mana curenta
Baghetele lipite pentru formarea suporturilor pentru mana curenta

Slefuirea suportului inainte de rotunjirea muchiilor ascutite

Se slefuiesc fetele foarte bine, atat cele exterioare, cat si cele interioare. Este un procedeu care dureaza destul de mult timp, daca ai de facut multe piese, pentru ca cele patru straturi de scanduri lipite nu se aseaza perfect la muchii: aluneca una fata de cealalta, iar diferentele de 1 – 2 – 3 mm se slefuiesc destul de greu. Pentru o slefuire rapida, se poate folosi slefuitorul cu banda fixat de masa de lucru.

suport de perete pentru mana curenta dupa slefuirea pe fete
Aspectul suportului de mana curenta dupa slefuire

Fixarea suportului de masa de lucru

Se dau gauri in capetele suportului pentru a le putea prinde pe o placa, ca sa nu se miste in momentul in care le rotunjesti muchiile cu freza. Se adancesc gaurile, astfel incat capetele suruburilor sa nu incurce trecerea cu freza pe deasupra lor (a se remarca utilitatea surplusului de lemn).

prinderea suportului de mana curenta in suruburi, pe un panou de lemn pentru a putea freza colturile ascutite
Suport de mana curenta prins pe panoul de lemn pentru a putea fi frezat

Rotunjirea muchiilor prin frezare cu cap de frezare cu raza medie

Pentru muchiile ascutite am folosit o freza pentru rotunjire, cu rulment de copiere, cu raza medie, atat pentru muchiile exterioare, cat si pentru cele interioare (mai putin pentru coltul suportului). Acesta trebuie slefuit separat manual fie cu un slefuitor cu stand, fie cu un slefuitor drept.

suport upa frezarea muchiilor ascutite
Aspectul suportului de mana curenta, dupa rotunjirea muchiilor

Manual se slefuiesc muchiile rotunjite, pana cand se elimina toate urmele ramase in urma frezarii.

Finisarea suportului de mana curenta cu grund si lac incolor

Pentru a putea aplica cu usurinta grundul si lacul, cel mai bun lucru e sa prinzi suportii cu suruburi intr-o placa (de lemn, pal, MDF, orice nu este folositor) de jos in sus. In felul asta suportii nu se vor misca si ii poti lacui dintr-o singura miscare pe toate partile. Dupa uscarea stratului de grund se slefuiesc cu smirghel de granulatie 320 si apoi se aplica si lacul incolor. Noi am folosit grund si lac antizgariere poliuretanice.

Sunt gata suportii. Pot fi folositi pentru a monta pe perete orice model de mana curenta, pentru ca sunt foarte simpli, imbinarea este extrem de rezistenta, iar adezivul poliuretanic cu care au fost lipite scandurile intre ele nu permit nici un fel de miscare in timp. Ce imi place cel mai mult la acest model este combinatia de fibra si contrafibra de la colt.

Acest tip de suport pentru mana curenta poate fi realizat din orice tip de lemn, inclusiv fag. In cazul in care alegi modelul de balustrada de la Dedeman cu balustri strunjiti din lemn de fag si ai nevoie de mana curenta care se fizeaza pe perete, modelul nostru de suport pentru fixare este extrem de util. Aspectul final al suportilor din lemn de fag este putin diferit datorita fibrei lemnului care este diferita de cea a stejarului.

un model de suport din lemn masiv pentru mana curenta care se fixeaza pe perete
Suportul nostru din lemn, pentru mana curenta
suportii sunt foarte utili la prindere mainii curente direct pe perete
Aspectul mainii curente prinsa direct pe perete cu ajutorul suportilor din lemn
aspectul coltului suportului stratificat din stejar fixat pe partea inferioara a mainii curente, si in perete
Coltul suportului stratificat din stejar si mana curenta fixata
balustrada a fost prinsa direct pe perete cu suportii de mana curenta din stejar
Balustrada de pe perete, prinsa cu ajutorul suportilor din lemn

Lasa un raspuns