Suport din lemn pentru mana curenta

0
un model de suport din lemn masiv pentru mana curenta
Suportul nostru din lemn, pentru mana curenta

Ce poti face cand ai nevoie de suporti pentru mana curenta, dar nu gasesti nimic care sa se potriveasca genului de balustrada la care lucrezi? Cauti mult, te enervezi, renunti la a mai cauta si gasesti singur o solutie. In cativa pasi simpli va vom prezenta modul in care a fost realizat:

Se aleg cateva scanduri (noi am folosit stejar) pe care le aducem la dimensiunea de 4 cm latime si 1 cm grosime. Se taie bucati de 20 cm lungime, avand grija ca taieturile pe capete sa fie in unghi de 90 de grade. Se lipesc bucatile la 90 de grade, decalat, cate 4 straturi pentru fiecare suport. In felul acesta vom obtine un suport care in sectiune va avea un patrat cu latura de 4 cm. Atentie! Nu se taie surplusul de pe capete. Este foarte util in momentul frezarii.

aspectul suportului de mana curenta dupa uscarea adezivului poliuretanic
Suportul brut, inainte de finisare

Se slefuiesc fetele foarte bine, atat cele exterioare, cat si cele interioare. Este un procedeu care dureaza destul de mult timp, daca ai de facut multe piese, pentru ca cele patru straturi de scanduri lipite nu se aseaza perfect la muchii: aluneca una fata de cealalta, iar diferentele de 1 – 2 – 3 mm se slefuiesc destul de greu.

inainte de a freza muchiile pe rotund am slefuit cu mare atentie toate fetele
Prima slefuire pe toate partile inainte de rotunjirea muchiilor

Se dau gauri in capetele suportului pentru a le putea prinde pe o placa, ca sa nu se miste in momentul in care le rotunjesti muchiile cu freza. Se adancesc gaurile astfel incat capetele suruburilor sa nu incurce trecerea cu freza pe deasupra lor (a se remarca utilitatea surplusului).

pentru ca in momentul frezarii sa nu se miste peisele, acestea au fost fixate cu suruburi intr-o placa de lemn
Inainte de frezare piesele au fost prinse in suruburi de un suport

Se rotunjesc muchiile cu freza atat pe muchiile exterioare, cat si cele interioare, mai putin coltul suportului. Acesta trebuie slefuit separat manual fie cu un slefuitor cu stand, fie cu un slefuitor drept.

aspectul nefinisat al suportilor dupa frezarea pe rotund a muchiilor
Suportii dupa frezarea muchiilor

Se slefuiesc bine muchiile rotunjite cu freza.

Pentru a putea aplica cu usurinta grundul si lacul, cel mai bun lucru e sa prinzi suportii cu suruburi intr-o placa (de lemn, pal, mdf, orice nu este folositor) de jos in sus. In felul asta suportii nu se vor misca si ii poti lacui dintr-o singura miscare pe toate partile. Dupa stratul de grund se slefuiesc cu smirghel de granulatie 320 si apoi se aplica si lacul incolor. Noi am folosit grund si lac antizgariere poliuretanice.

Sunt gata suportii. Pot fi folositi pentru a monta pe perete orice model de mana curenta, pentru ca sunt foarte simpli, imbinarea este extrem de rezistenta, iar adezivul poliuretanic cu care au fost lipite scandurile intre ele nu permit nici un fel de miscare in timp. Ce imi place cel mai mult la acest model este combinatia de fibra si contrafibra de la colt.

aspectul final al suportilor necesari pentru mana curenta care urma sa fie prinsa pe perete
Suportii de mana curenta sunt finisati cu lac poliuretanic antigzariere
suportii sunt foarte utili la prindere mainii curente direct pe perete
Aspectul mainii curente prinsa direct pe perete cu ajutorul suportilor
aspectul coltului suportului stratificat din stejar
Coltul suportului stratificat din stejar
Balustrada a fost prinsa direct pe perete cu suportii construiti
Balustrada de pe perete, prinsa cu ajutorul suportilor din lemn

Lasa un raspuns