Suport din lemn masiv, pentru gantere

am folosit lac poliuretanic antizgariere pentru manevrarea fara griji a unor bare de fier foarte grele

Acest suport pentru gantere sau greutati este primul proiect de acest fel.

De cand am inceput sa lucram cu lemnul, am creat produse potrivite pentru amenajarea unor spatii diferite de la apartamente (dormitoare, sufragerii, bucatarii, bai, holuri), la case (trepte, balustrade, profile de mana curenta), la restaurante (blaturi pentru mese, bancute, obiecte decorative) pana la receptii de hoteluri. Acum am ajuns si la sali de fitness. Este drept ca acest suport de gantere nu a fost realizat pentru o sala de fitness, dar asta nu inseamna ca nu se potriveste intr-o astfel de locatie.

Am ales sa realizam acest proiect din lemn de frasin. Pentru ca trebuia sa sustina o greutate foarte mare, avea nevoie de o baza grea si sigura in acelasi timp. Asa ca, frasinul ni s-a parut cea mai buna varianta. Pentru acest proiect am folosit dulapi de 5 cm grosime pe care i-am adus la dimensiunea de 4 cm dupa rindeluire.

Proiectul a presupus cateva etape:

Forma suportului din lemn realizata cu ajutorul sablonului si al unei freze de copiere

Proiectul a pornit de la cele 4 picioare laterale care urmau sa sustina greutatile: cate doua picioare pentru fiecare suport pentru gantere. Pentru asta am incleiat patru panouri de frasin pe care le-am taiat ulterior la aceeasi dimensiune.

Ca sa le putem da forma de care aveam nevoie, am folosit un sablon din MDF. Am realizat (pentru ca era deja a doua oara cand foloseam sablon pentru decupaje repetate identice) ca folosirea sablonului este cea mai simpla metoda prin care poti decupa mai multe obiecte, astfel incat acestea sa aiba la final o forma identica.

Am folosit sablonul si oberfreza cu o freza pentru caneluri cu rulment de copiere, realizand mai multe treceri, astfel incat sa nu suprasolicitam capul de frezare. Astfel am decupat pe aceasta forma toate cele patru panouri de frasin. Trebuia sa iasa identice, pentru ca altfel nu s-ar fi asezat corect greutatile sau ganterele in pozitiile lor.

toate cele patru picioare ale suportului de gantere au iesit identice pentru ca am folosit freza de copiere pe un sablon creat anterior din MDF
Decupaj cu freza de copiere
se poate vedea ca folosirea sablonului pentru decupaje identice repetate este foarte utila
Cele patru picioare au fost decupate identic

Slefuirea suportului pentru gantere

Dupa ce am decupat prin frezare picioarele suportului pentru gantere, a urmat slefuirea lor. Pe fetele mari ale picioarelor a fost foarte usor de slefuit. Cu slefuitorul orbital am rezolvat foarte repede problema. Partea cea mai complicata a fost slefuirea zonelor frezate si a locurilor speciale pentru pozitionarea ganterelor. Pentru zonele drepte am folosit slefuitorul cu banda cu smirghel de granulatie 80 initial (pentru ca suprafata frezata avea foarte multe imperfectiuni) si apoi cu smirghel de 120. In locurile rotunjite, potrivite pentru bare, am slefuit in principiu manual pornind mai intai cu smirghel de granulatie 80 pentru a indrepta cat mai mult suprafata, ajungand treptat la smirghel de granulatie 120 pentru ca suprafata sa devina cat mai fina.

slefuitorul cu banda este cel mai potrivit aparat pentru slefuirea rapida a zonelor cu imperfectiuni adanci ale lemnului
Zone drepte slefuite cu slefuitorul cu banda
am folosit lac poliuretanic antizgariere pentru manevrarea fara griji a unor bare de fier foarte grele
Colturi rotunjite si un finisaj perfect

Ultima data am slefuit zonele rotunjite exterioare unde puteam avea acces usor cu slefuitorul cu vibratii. Manual, am rotunjit putin muchiile, cat sa nu ramana taioase.

Elemente suplimentare pentru fixarea si cresterea stabilitatii suportului pentru gantere

Elementele suplimentare, pe langa cele patru picioare, sunt reprezentate de:

  • talpa suportului pentru gantere
  • spatele suportului
  • 2 panouri mici triunghiulare pentru cresterea stabilitatii

Pentru aceste elemente de fixare ale suportului din lemn, am incleiat un panou, tot din frasin de 4 cm grosime. L-am taiat in 4 panouri mai mici: 2 pentru talpi si 2 pentru spatele suporturilor. In felul acesta am crescut foarte mult stabilitatea fiecarui suport pentru gantere, si am prins picioarele intre ele, doua cate doua.

am folosit un panou din lemn de frasin de 4 cm grosime pentru a stabiliza suportul de gantere cu spate si talpa cu greutate cat mai mare
Talpile si spatele suporturilor pentru gantere facute din frasin de 4 cm grosime

Dupa ce le-am slefuit pe cele 2 fete si pe 2 muchii le-am prins de suporturi folosind suruburi si adeziv. Am preferat sa folosim si suruburi pentru ca fixarea mecanica este mai sigura decat cea cu adeziv. Pentru ca suruburile sunt inestetice de felul lor, am vrut sa le ascundem. Asa ca, inainte de a le insuruba am dat gauri cu burghiul astfel incat sa putem lipi dibluri din lemn. Aspectul unui diblu de lemn este mai placut decat al unui surub.

ca sa ascundem suruburile cu care am prins spatele de partile laterale ale suporturilor de gantere, am folosit dibluri de lemn
Diblurile de lemn folosite pentru prinderea spatelui

Dupa montarea talpii si a spatelui, am masurat, am taiat si am fixat pe acelasi principiu (cu suruburi si dibluri) cele doua triunghiuri (de fapt patru: cate doua pe fiecare suport). Aceste triunghiuri urmau sa dea si mai multa rigiditate, cu atat mai mult cu cat forma suporturilor pentru gantere este inclinata inspre spate.

pentru a creste rigidizarea si stabilitatea suporturilor pentru gantere am fixat cu suruburi doua triunghiuri pe partea din spate
Bucatile de forma triunghiulara folosite pentru rigidizarea si stabilizarea suporturilor din frasin
am folosit cat mai multe panouri de frasin de 4 cm grosime pentru a ingreuna baza suportului in asa fel incat sa ii ofere o stabilitate cat mai mare
Baza suporturilor este destul de grea incat sa permita sustinerea fara probleme a ganterelor

Finisajul suportului pentru gantere cu grund si lac poliuretanic antizgariere

Finisajul final a fost realizat cu grund si lac poliuretanic antizgariere. Era necesara folosirea unui lac antizgariere pentru ca aceste suporturi urmau sa suporte manevrarea unori bare grele de fier.

pentru o protectie crescuta la manevrarea ganterelor si greutatilor, am aplicat grund si lac poliuretanic antizgariere
Finisaj cu grund si lac poliuretanic antizgariere

Rezultatul final:

forma suporturilor de greutati permite asezarea acestora unul langa altul sau cu distanta intre ele
Cele doua suporturi pentru gantere se pot aseza fie unul langa altul, fie la distanta unul de altul

Cele doua suporturi pentru gantere se pot aseza fie unul langa altul, fie la distanta unul de altul.

am slefuit cu foarte mare grija toate rotunjimile frezate ale acestui model de suport pentru fitness
Detaliu cu finisajul tuturor rotunjimilor acestui model de suport de gantere
am creat acest model deosebit de suport pentru gantere pentru a se potrivi si intr-o camera de apartament dar si intr-o sala mare de fitness
Suporturile din lemn masiv, pentru gantere sau greutati, perfecte pentru o sala de fitness moderna

Lasa un raspuns