Suport din lemn de brad pentru sticle de vin

Raft rustic din lemn de brad, pentru sticle de vin

1
am vopsit raftul cu vopsea pe baza de apa de culoare wenge, in doua straturi cu slefuire intermediara
Raftul din lemn de brad vopsit, pentru sticle de vin

Am tot creat de-a lungul timpului o varietate foarte mare de rafturi, dar pana acum nici unul pentru sticle de vin sau alte bauturi. Acesta este primul suport, care poate depozita 5 sticle de vin. Nu este foarte mare, asa ca ocupa foarte putin loc pe perete. Dupa parerea mea este mai degraba un suport decorativ, decat unul care sa poata fi considerat suport pentru depozitarea sticlelor de vin.

Dar sa revenim la raftul nostru. Modelul este foarte simplu, doar realizarea putin mai complexa. Pentru ca nu putea fi realizat dintr-o singura bucata de lemn, am folosit 4 scanduri taiate, la aceeasi dimensiune, dintr-un dulap de brad de 5 cm grosime. Acesta a fost un lucru foarte bun pentru ca astfel raftul a fost facut din lemn stratificat, mult mai rezistent la diverse conditii de umezeala decat lemnul simplu. Am adus toate scandurile la aceleasi dimensiuni in sectiune si apoi le-am decupat pe forma din poze. Dupa ce am frezat prima scandura, am verificat daca sticla se potriveste in locul ei fara probleme.

inainte de a freza dupa sablon toate scandurile, am verificat ca spatiul destinat sticlelor are dimensiunea corecta
Verificarea sablonului de frezare a scandurilor din lemn de brad

Pentru a le decupa pe toate 4 atat de bine, am folosit un sablon din MDF, astfel ca la final toate scandurile frezate au iesit aproape identice.

dupa ce am verificat ca sablonul este perfect pentru raft, am frezat toate scandurile necesare
Decuparea tuturor scandurilor de brad dupa sablonul din MDF facut special pentru acest raft de bauturi

Acest proces de decupare a scandurilor ne-a luat destul de mult timp pentru ca decupajul a fost facut cu freza cu treceri repetate pentru a ne asigura ca nu exista riscul sa se rupa lemnul la frezare. Nu am folosit ferastraul pendular pentru ca nu am fi putut taia atat de bine pe sablon si ar fi trebuit slefuit mult mai mult, plus ca exista riscul sa taiem mai mult decat era cazul. Am lipit apoi cele patru scanduri cu adeziv si le-am strans foarte bine folosind multe cleme.

am lipit cu aracet si am strans cu foarte multe cleme cele patru scanduri de brad frezate
Strangerea cu o multitudine de cleme a celor patru scanduri decupate dupa sablon

Dupa uscarea aracetului, am obtinut un raft cu forma draguta, dar foarte neprietenos ca aspect.

raftul de bauturi dupa uscarea adezivului si inainte de slefuire si finisare cu vopsea
Forma raftului dupa lipirea celor patru scanduri decupate dupa sablon

Am slefuit cu foarte multa grija toate zonele la care se putea ajunge usor cu slefuitorul orbital, iar pe capetele rotunjite am slefuit cu slefuitorul drept. Pentru aceasta, am folosit foi de smirghel de diferite granulatii, de la 80 la 120. La final am rotunjit putin si muchiile.

Cea mai amuzanta parte a fost slefuirea spatiilor rotunde in care se pastreaza pe orizontala sticlele de vin. Initial am incercat sa slefuim cu o sticla invelita cu smirghel de granulatie mica, folosind bormasina. Dupa ce ne-am amuzat teribil de aceasta inventie de suport de smirghel rotund, am gasit intr-un colt al atelierului si suportul de smirghel special pentru slefuirea gaurilor rotunde. Se pare ca aveam asa ceva in atelier, dar pentru ca nu folosisem de multa vreme, uitasem acest aspect. A durat foarte mult sa slefuim zonele rotunde, dar nu ne-am oprit decat cand suprafata devenise foarte fina, fara imperfectiuni. In orice caz, la final raftul de sticle a fost finisat foarte bine, atat pe exterior cat si pe interior. Sincer, arata atat de bine lemnul natur incat daca ar fi fost dupa noi nu l-am mai fi vopsit.

am slefuit cu mare grija fetele raftului si zonele rotunjite pentru a obtine aspectul asteptat inainte de vopsirea cu vopsea pe baza de apa
Finisajul raftului inainte de vopsire
dupa slefuire, raftul de bauturi arata foarte bine si in varianta lemn de brad natur, nevopsit
Raftul pentru bauturi, dupa slefuire

Am aplicat la final grund si doua straturi de vopsea wenge pe baza de apa, cu slefuiri intermediare.

Iata cum arata prima incercare de acest fel. La culoare se potriveste cu lustrele din lemn de frasin. Sunt vopsite cu aceeasi vopsea pe baza de apa.

am vopsit raftul cu vopsea pe baza de apa de culoare wenge, in doua straturi cu slefuire intermediara
Raftul din lemn de brad vopsit, pentru sticle de vin
am vopsit lemnul de brad in doua straturi de vopsea pe baza de apa
Aspectul lemnului de brad vopsit cu vopsea wenge pe baza de apa
am slefuit foarte fin raftul pentru bauturi astfel incat dupa aplicarea celor doua straturi de vopsea,suprafata a devenit foarte fina
Suportul pentru sticle de vin

1 COMMENT

Lasa un raspuns