Am tot creat de-a lungul timpului o varietate foarte mare de rafturi, dar pana acum nici un suport pentru sticle de vin sau alte bauturi. Acesta este primul suport din lemn, care poate depozita 5 sticle de vin. Nu este foarte mare, asa ca ocupa foarte putin loc pe perete. Dupa parerea mea este mai degraba un suport decorativ, decat unul care sa poata fi considerat suport pentru depozitarea si organizarea sticlelor de vin.
Dar sa revenim la suportul nostru din lemn. Modelul este foarte simplu, doar realizarea putin mai complexa, desi nu foarte. In cele ce urmeaza va prezentam cei cativa pasi necesari pentru obtinerea acestui suport:
Pe scurt:
Obtinerea formei raftului din lemn, pentru sticle de vin
Obtinerea formei raftului pentru sticle de vin presupune la randul sau parcurgerea unor etape:
- alegerea lemnului din care va fi realizat raftul
- realizarea sablonului ajutator pentru frezarea scandurilor
- incleierea scandurilor decupate pentru a obtine forma finala a suportului din lemn
Alegerea lemnului din care va fi realizat acest model de suport pentru sticle
Pentru acest suport din lemn, noi am ales ca esenta, bradul. Aveam in atelier cativa dulapi de 5 cm grosime. Prin rindeluirea pe fete, ar fi ajuns la 4 cm grosime. Totodata, dulapii erau suficient de lati cat sa putem da forma raftului folosind o singura scandura. Latimea scandurilor ar fi dat adancimea raftului pentru sticle. Altfel, ar fi trebuit sa imbinam scanduri pentru a obtine panouri cu latimea respectiva. Obtinerea panourilor de brad ar fi prelungit foarte mult timpul de lucru.
Totodata, suportul pentru sticle de vin nu putea fi realizat dintr-o singura scandura de 4 cm grosime. Asa ca am folosit patru astfel de scanduri, ajungand la o latime totala de 16 cm, la final. Latimea de 16 cm era suficienta, cat sa poata sustine foarte sigur cele 5 sticle de vin.
Lipirea celor 4 scanduri de brad de 4 cm grosime a fost un lucru foarte bun si din punct de vedere al rezistentei in timp. In felul acesta, raftul a fost facut din lemn stratificat, mult mai rezistent la conditii de umezeala, decat lemnul nestratificat.
Asadar, primul pas a fost sa aducem toate cele patru scanduri de brad la aceeasi dimensiune in sectiune.
Realizarea sablonului ajutator pentru frezarea scandurilor
Dupa cum v-am mai spus si in alte articole, noi folosim foarte mult sabloane de copiere. De fiecare data cand avem nevoie de o anumita forma, dar mai ales cand avem nevoie de mai multe decupaje identice, folosim sabloane.
Ne cream sabloanele pe formele necesare fiecarui proiect in parte, din diverse resturi de placi de PAL, OSB, placaj sau MDF:
- alegem placa potrivita in functie de dimensiunea sablonului
- desenam forma pe placa aleasa
- decupam cu ferastraul pendular
- slefuim bine muchiile
Cu oberfreza, cu cap de frezare cu rulment de copiere, decupam scandurile sau panourile necesare proiectului nostru. Ca exemplu, si suportul din lemn pentru greutati si gantere a fost realizat in acelasi fel. Doar ca, in cazul ganterelor, in loc de scanduri de brad am folosit panouri din lemn de frasin.
Si in cazul suportului pentru sticle de vin, am desenat forma pe o placa de MDF brut. Apoi am decupat prima scandura, cu masina de frezat. Am obtinut la final forma pe care o vedeti in poze. Dupa ce am terminat de frezat prima scandura, am verificat daca sticla se potriveste in locul ei fara probleme.

Pentru ca sticla se potrivea perfect, am decupat si celelalte trei scanduri. Datorita sablonului de copiere, la final toate scandurile frezate au iesit aproape identice.

Procesul de decupare a scandurilor a luat destul de mult timp. Decupajul a fost facut cu freza cu treceri repetate pentru a ne asigura ca nu exista riscul ca lemnul sa se aschieze. Nu am folosit ferastraul pendular pentru ca nu am fi putut taia atat de bine pe sablon. Totodata, ar fi trebuit slefuit mult mai mult la final. In plus, cu ferastraul pendular exista riscul sa taiem mai mult decat era cazul.
Incleierea scandurilor decupate pentru a obtine forma finala a suportului din lemn
Dupa ce am obtinut forma dorita, am lipit cele patru scanduri cu aracet si le-am strans foarte bine folosind multe cleme. Dupa cum se poate vedea, am strans cleme si pe o parte si pe cealalta a suportului din lemn. Ne-am asigurat astfel ca cele patru scanduri decupate se vor lipi foarte bine pe margini.
In acelasi timp, am avut grija sa potrivim foarte bine scandurile de brad decupate, pentru ca gaurile pentru sticlele de vin sa de potriveasca foarte bine. In felul asta, procesul de slefuire al suportului din lemn se usureaza foarte mult.
Este destul de greu sa lipesti in acelasi timp patru scanduri de genul acesta pentru ca aluneca scandurile una peste alta din cauza aracetului. Si astfel, se poate strica forma. Pe langa asta ajungi sa te enervezi groaznic.
Dar, se poate folosi si metoda de a lipi cate un strat si apoi de a-l strange cu suruburi. Stii foarte clar ca nu se mai dezlipeste lipitura in veci. Aceasta este metoda pe care am folosit-o in cazul boxei audio si in cazul lustrelor din lemn.

Dupa uscarea aracetului, am obtinut un suport din lemn de brad cu forma draguta, dar foarte neprietenos ca aspect.

Slefuirea suportului din lemn, pentru sticle de vin
Pentru zonele usor accesibile am folosit slefuitorul orbital. Pentru capetele rotunjite am folosit slefuitorul drept. In ambele cazuri, am folosit foi de smirghel de diferite granulatii, de la 80 la 120. Evident am inceput cu smirghel de granulatie 80 pentru ca erau diferente destul de mari si ar fi durat foarte mult procesul de slefuire.
Cea mai amuzanta parte a fost slefuirea spatiilor rotunde in care se pastreaza pe orizontala sticlele de vin. Initial am incercat sa slefuim cu o sticla invelita cu smirghel de granulatie mica, folosind bormasina. Dupa ce ne-am amuzat teribil de aceasta inventie de suport de smirghel rotund, am gasit intr-un colt al atelierului si suportul de smirghel special pentru slefuirea gaurilor rotunde. Se pare ca aveam asa ceva in atelier, dar pentru ca nu il folosisem de multa vreme, uitasem acest aspect. A durat foarte mult sa slefuim zonele rotunde, dar nu ne-am oprit decat cand suprafata devenise foarte fina, fara imperfectiuni.
Am umplut cu chit gaurile, micile crapaturi si alte imperfectiuni ale lemnului de brad si apoi am mai slefuit o data cu smirghel fin chitul. Am rotunjit manual si muchiile ascutite cu coli de smirghel de granulatie 120.
La final acest suport pentru sticle a fost finisat foarte bine, atat pe exterior cat si pe interior. Sincer, arata atat de bine suportul din lemn natur de brad, incat, daca ar fi fost alegerea noastra, nu l-am mai fi vopsit, ci am fi aplicat doar grund si lac incolor pe baza de apa.


Vopsirea suportului din lemn, pentru sticle de vin
Am finalizat lucrarea prin aplicarea initiala a unui strat de grund pe baza de apa. Dupa slefuirea intermediara cu smirghel de granulatie 280, am aplicat la final doua straturi de vopsea wenge pe baza de apa. Pe langa protectia ridicata, aplicarea grundului ajuta ca primul strat de vopsea sa iasa mai uniform.
Se potriveste cu lustrele din lemn de frasin si asta pentru ca vor fi montate in aceeasi incapere. Sunt vopsite cu aceeasi vopsea pe baza de apa.
Iata cum arata prima incercare de suport pentru sticle de vin:


