Astazi voi aduce in discutie un proiect vechi de un an: standuri pentru boxe audio. Nu a fost ideea noastra, ci doar realizarea. Dar, sunt cateva aspecte deosebite, pe care as vrea sa le subliniez, pe langa proiectul in sine. Este vorba despre:
- perierea stejarului
- protectia cu ulei de in a acestui suport pentru boxe audio
- materialul folosit pentru realizarea suportului pentru boxe audio
Perierea stejarului
Beneficiarul acestor standuri pentru boxe ne-a cerut ca una dintre fete sa fie din stejar periat. Foarte faina ideea, cu atat mai mult cu cat in urma cu doar cateva saptamani facusem pentru prima data un blat rotund din stejar periat pentru o masa cu cadru metalic.
Pe langa faptul ca stejarul periat are un aspect cu totul si cu totul minunat, ce mi s-a parut cu adevarat deosebit a fost aspectul imbinarii dintre suprafetele de stejar slefuit fin, cu suprafetele de stejar periat.
Protectia cu ulei de in a acestui suport pentru boxe audio
Protectia cu ulei de in a unui proiect din lemn masiv, pentru interior, a fost pentru noi un lucru necunoscut. Desi aveam in atelier ulei de in, nu ne hatarasem niciodata sa il folosim. De fiecare data, protectia o faceam cu grund si lac incolor, fie pe baza de apa, fie poliuretanic.
Practic, acest proiect, in care beneficiarul ceruse protectie cu ulei de in, a fost pentru noi un lucru nou. Trebuie sa recunosc ca aspectul final a fost peste asteptari.
Din acest motiv, consider ca fiecare proiect nou, diferit, deschide noi orizonturi in domeniul DIY.
Materialul folosit pentru realizarea suportului pentru boxe audio
In primul rand, am folosit ca esenta, stejarul, din doua motive:
- pentru un aspect rustic al suportului pentru boxe audio
- pentru ca urma sa periem una dintre fetele suportului
In al doilea rand, am folosit baghete de stejar cu aceeasi sectiune: 4 x 4 cm pentru a putea obtine forma suportului pentru imbinarea decalata a acestora, pe colturi.
Din experienta va spun ca acest tip de imbinare este extrem de rezistent. Am realizat de-a lungul timpului mai multe corpuri de mobilier si produse din lemn care au rezistat foarte mult, si inca mai rezista:
- masuta si scaunelele pentru copii
- bancuta de hol
- boxa audio
- corp de iluminat din lemn de fag si lustra din frasin
In unele cazuri (la boxa audio si la corpurile de iluminat), am folosit si suruburi, dar ar fi rezistat si fara.
Mai departe, sa vedem cum am realizat acest suport pentru boxe audio:
Pe scurt:
Transformarea dulapilor de stejar de 5 cm grosime in baghete patrate cu sectiunea de 4 x 4 cm
Din punctul de vedere al transformarii, exista un lucru important pe care as vrea sa-l punctez. In cazul proiectelor din baghete de lemn, pot fi folosite resturi de scanduri sau dulapi. Resturi pe care nu le mai poti folosi in cazul proiectelor de genul blaturilor sau panourilor pentru mobilier. In cazul acesta, capetele scandurilor sau dulapilor pot fi feliate si transformate in baghete pentru diferite proiecte.
Asa am procedat si in cazul de fata. Am luat resturile de dulapi de stejar ramase de la diverse blaturi si le-am transformat in baghete de 4 x 4 cm in sectiune, foarte simplu:
- am rindeluit dulapii de stejar de 5 cm grosime pe o fata si pe o muchie
- am taiat pe lungime o scandura de 4,5 cm latime
- am rindeluit inca o data o muchie
Am repetat procesul pana cand am obtinut suficiente scanduri de 4,5 cm latime, cu doua muchii perpendiculare rindeluite.

Dupa ce am terminat prima etapa, am tras la grosime toate scandurile astfel obtinute, pana cand au ajuns toate cu sectiunea de 4 x 4 cm. Cu aceste baghete urma sa cream cele doua suporturi pentru boxe audio.

Stabilirea dimensiunilor unui suport pentru boxe audio
Fiecare stabileste dimensiunile standurilor pentru boxe. Cert este ca sunt necesare doar 2 dimensiuni de scanduri: una pentru latimea suportului si una pentru lungimea acestuia. Am tinut cont de faptul ca latimea finala a suportului, reprezinta de fapt lungimea unei baghete la care se adauga o grosime de 4 cm (cat are scandura in grosime). Acest lucru se poate vedea foarte bine in poza in care am potrivit scandurile pentru a vedea forma finala.


Pentru a obtine adancimea suportului, am stabilit ca vom lipi 6 randuri de scanduri. Vroiam sa obtinem o adancime de 24 cm (6 randuri x 4 cm grosimea baghetei de stejar). Asa ca poate fi foarte usor de calculat si numarul de scanduri necesare pentru acest proiect.
Incleierea scandurilor de stejar pentru formarea suportului pentru boxe audio
Pentru a incepe incleierea scandurile aveam nevoie de doua lucruri:
- o placa plana
- un ghidaj la 90 de grade
Noi am folosit o placa de PAL alb lucios si un ghidaj la 90 de grade realizat din doua scanduri de stejar, fixate in suruburi de placa de PAL.
Este foarte important ca scandurile de stejar care formeaza primul strat al suportului, cu lipituri doar pe colturi, sa fie corect lipit: adica plan si cu unghiuri drepte. Practic acest prim strat reprezinta un fel de ghidaj pentru celelalte 5. Planeitatea suportului final si unghiurile drepte ale acestuia sunt date de acest prim strat. Mai departe, celelalte straturi de ghideaza dupa acesta.

Noi am folosit adeziv poliuretanic, care se intareste destul de repede si este foarte rezistent. Dupa intarirea adezivului la primul strat, am inceput sa lipim sl doilea strat si tot asa, decaland scandurile la fiecare nivel, pana cand am lipit toate cele 6 nivele.


Slefuirea standurilor pentru boxe audio si perierea stejarului
Dupa intarirea adezivului a urmat slefuirea suportului. Va dati seama ca mici diferente la imbinari au mai aparut. Dar, pentru a indrepta cat mai repede suprafetele, am folosit slefuitorul cu banda cu smirghel de granulatie 80, mergand progresiv spre 120.

A urmat perierea uneia dintre suprafetele standurilor, cu ajutorul polizorului unghiular cu o perie circulara din sarma.


La final, acest suport din lemn a fost slefuit cu burete abraziv pe suprafata periata si cu smirghel de granulatie 120 pe celelalte suprafete si pe muchiile groase. Manual, cu coli de smirghel de granulatie 120 am rotunjit foarte putin muchiile ascutite.



Aplicarea uleiului de in pentru protejarea acestor standuri pentru boxe audio
Am aplicat cu o carpa uleiul de in si am asteptat 4- 5 minute, pentru ca apoi sa stergem foarte bine cu o carpa uscata. Ideea este sa nu apara scursuri. Am asteptat sa se usuce bine acest prim strat de ulei si a doua zi am mai aplicat inca un strat. Uleiul a scos foarte mult in evidenta combinatia de fibra si contrafibra pe colturi, dar si combinatia de stejar slefuit fin si stejar periat.
Aspectul final este cel pe care il puteti vedea mai jos:




Mi-a placut foarte mult aspectul acestei imbinari pe colt, astfel ca am folosit-o si pentru realizarea unui suport pentru monitor, din lemn de frasin termotratat, pentru tastatura, mouse si alte mici accesorii de birou. Puteti descoperi si un mic video pentru a vedea exact cum am realizat aceasta imbinare frumos evidentiata odata cu aplicarea finisajului cu grund si lac pe baza de apa: