Spatiu transformat intr-o mica biblioteca pentru copii

am montat politele din lemn de peretii din pal al dulapului cu usi din mdf vopsit, si am prins separatoarele in rafturi cu ajutorul suruburilor

Mobilierul din pal este mult mai usor de creat. Este suficient sa gandesti un proiect, sa calculezi cotele placilor din pal si apoi sa le comanzi la orice magazin taiate la dimensiunile dorite, cu canturile lipite. Tot ce mai trebuie sa faci este sa le prinzi in suruburi. Desi necesita mai putin timp de lucru, aspectul final nu va aduce la fel de multa caldura ca un mobilier din lemn. Chiar si in aceste conditii, in care corpul este facut in intregime din pal sau mdf vopsit, poti adauga cateva elemente din lemn, elemente care vor innobila, cu siguranta, intregul ansamblu.

Este si cazul dulapului copiilor care a suferit foarte multe modificari pana la forma actuala: initial am acoperit un perete intreg cu 10 corpuri din pal de 125 cm inaltime si 60 cm latime, fiecare cu usa proprie. Apoi am mai redus din numarul de corpuri pentru ca acestea sa formeze un ansamblu aleator de corpuri de mobilier. Ultima forma, dar care, dupa cum v-am obisnuit, inca nu este gata, este una care ne permite sa ne jucam mai mult cu elemente: manere, usi din lemn, usi din mdf vopsit, fete de sertar din lemn, elemente care schimba complet aspectul unui simplu dulap din pal alb. Dulapul se transforma, incet – incet, dintr-unul simplu si fad intr-unul plin de viata.

Dulapul a fost gandit sa aiba trei zone cu utilizari diferite: partea de jos a fost impartita in 6 parti cu cate 3 sertare fiecare, pentru jucarii (desi 18 pare un numar foarte mare de sertare, tot nu ni se par suficiente), partea de sus a fost gandita pentru diverse lucruri voluminoase, iar partea de mijloc este formata din doua dulapioare pe partile laterale (pentru hainele copiilor) cu un spatiu intre ele (initial a fost proiectat pentru un televizor).

Dar, pentru ca este prea “riscant” ca doi copii mici sa aiba televizor in camera lor, am transformat acel spatiu intr-o mica biblioteca.

Inserturile din lemn intr-un corp de mobilier din pal schimba radical aspectul, asa ca politele mini – bibliotecii au fost facute din lemn de brad colorat cu bait, nu vopsit. Pentru panouri am ales cele mai frumoase scanduri de brad (atat ca model, cat si ca structura, pentru rezistenta) pentru o evidentiere accentuata a fibrei in momentul colorarii cu bait.

am ales cu grija cele mai frumoase scanduri pentru obtinerea unor panouri de brad deosebite care vor fi folosite pentru crearea minibibliotecii dintre dulapurile de pal cu usi din mdf vopsit
Datorita selectarii scandurilor, panoul din lemn de brad arata foarte frumos

Am folosit patru panouri mai inguste pentru polite (ideea era sa ramana putin mai retrase fata de fronturile corpului) si un panou mai lat pentru a acoperi in intregime placile de pal de deasupra sertarelor, pentru baza bibliotecii noastre.

Pentru a mai reduce putin din simetria intregului ansamblu, am taiat din cele patru panouri (le-am facut mai lungi fata de golul dintre dulapioare special pentru a le putea taia capetele care nu ies prea bine aproape niciodata) patru separatoare pe care le-am pozitionat la intamplare, in plan orizontal, rezultand pe fiecare polita cate doua rafturi de lungimi diferite.

separatoarele au fost taiate din cele patru panouri de brad pentru a reduce simetria intregului dulap din pal, mdf vopsit si lemn de brad
Bucati taiate din panourile pentru polite, folosite ca separatoare

Panourile pentru polite au fost finisate simplu, cu toate suprafetele slefuite si cu muchiile tesite. Le-am colorat cu bait pe baza de apa, culoare nuc, pentru a contrastata cu palul alb si cu usile dulapioarelor din mdf vopsit (tot cu vopsea alba).

am colorat politele dintre cele doua dulapuri din pal si mdf vopsit cu bait nuc pe baza de apa
Panoul colorat cu bait nuc pe baza de apa

La montajul politelor am facut un compromis, prinzandu-le cu suruburi aparente. Nu am ales o alta varianta pentru ca nu prea se vor vedea cat sa deranjeze, fiind acoperite in mare parte cu carti,  dar si pentru ca, din punctul meu de vedere, suruburile nu sunt o problema de estetica.

am tesit muchiile panourilor pentru polite cat si al panourilor din lemn de brad pentru separatoare
Muchiile panourilor din lemn de brad sunt tesite
am creat o mica biblioteca intre dulapurile din pal si mdf
Mica biblioteca improvizata in spatiul dintre dulapurile copiilor
am combinat PAL, MDF si lemn incadrul unui singur corp de mobilier: corpul din pal, usile din mdf vopsit si rafturi din lemn
Combinatie de PAL, MDF si lemn
am montat politele din lemn de peretii din pal al dulapului cu usi din mdf vopsit, si am prins separatoarele in rafturi cu ajutorul suruburilor
Politele si separatoarele din panouri incleiate din lemn de brad

Lasa un raspuns