După cum va spuneam, pentru patul din lemn masiv, de o persoana, construit de curând, am realizat în atelier si somiera, tot din lemn de frasin, din lamele curbate.
Am ales varianta aceasta, in loc de a cumpăra una din magazinele specializate, pentru a folosi bucățile înguste și lungi de lemn rămase în urma ultimelor lucrări, care de altfel se adunaseră în cantități destul de mari. Pe langa asta, am vrut sa testam și o varianta de a stratifica lamele subțiri pe forma curba.
Puteti urmari filmul realizarii somierei din lemn de frasin pe canalul nostru de YouTube
Nu uitati sa va abonati la canalul nostru de YouTube pentru a vizualiza cele mai noi proiecte.
Pe scurt:
Obtinerea lamelelor subtiri din lemn de frasin
Am inceput prin a rindelui pe una dintre fete scandurile inguste de frasin pentru a obtine o fata dreapta. Era necesar sa facem acest lucru pentru ca ulterior, fasia obtinuta sa aiba una dintre fete deja rindeluita. Dupa cum se poate vedea in poza, unele scanduri erau pline de gauri de suruburi. Pe acestea urma sa le potrivim in mijloc (ca la final lamelele sa aiba un aspect frumos, fara gauri) pentru ca pentru stratificarea lamelelor curbate am folosit cate 3 fasii.

Dupa rindeluirea unei fete, am tăiat scandurile de lemn de frasin, la fierăstrăul cu banda, la o grosime de aproximativ 5 mm. Acest proces, de rindeluire a unei fete si de taiere la banzic a fost repetat pana cand am obtinut toate lamelele necesare.

Suport pentru degrosarea la 3 mm a lamelelor somierei de frasin
Lamelele subtiri urmau să fie degrosate la 3 mm. La final lamelele stratificate trebuiau sa aiba o grosime de 9 mm. Cum mașina de grosime nu ne permitea acest lucru, am realizat un suport dintr-o fâșie de mdf de 8 mm grosime, căreia i-am lipit pe capăt o bucățică de furnir (un opritor pentru lamele subțiri de frasin).

Astfel am reusit foarte repede sa aducem toate lamelele de frasin la 3 mm grosime.

Am realizat astfel o multime de fasii de 3 mm grosime.

Sablon pentru stratificare curbata a lamelelor din lemn de frasin
Pentru a le stratifica pe forma curbata, am creat un sablon pentru lemn curbat, din 2 scânduri de brad mai groase. Forma am realizat-o la CNC (îl folosim ori de câte ori avem de realizat ghidaje sau unelte ajutatoare) cu o freza de CNC cu 2 taisuri, de 8 mm diametru. Am lipit între ele cele 2 bucăți pentru a obține un suport mai înalt. Intre cele două scânduri (lipite intre ele) urma să stratificam lamelele curbate.

Am realizat suportul de stratificare, in asa fel incat sa putem lamina cate 2 bucati dintr-o lipitura. Timpul de asteptare pentru intarirea adezivului poliuretanic nu era o problema, pentru ca ne ocupam si de construirea patului.

Finisarea somierei din lemn de frasin stratificat curbat
După întărirea adezivului, am curatat de pe una dintre muchii surplusul de adeziv, pentru a putea indrepta muchiile la masina de rindeluit.

Rindeluind muchia, am putut obține unghiul de 90 de grade intre fata si muchie.

Cealalta muchie a fost indreptata si adusa la latimea corecta la masina de degrosat.

Dupa ce am obtinut aceeasi latime a lamelelor, a urmat taierea capetelor. Pe toate le-am taiat la banzic. Am taiat mai intai un capat.

Pe masa de lucru am masurat si am marcat lungimea necesara. Am aranjat scandura cu capatul taiat drept la unul dintre marcaje, si am desenat cu un echer pe lamela la celalalt capat locul unde trebuia taiata.

La final, am slefuit manual muchiile astfel încât să nu rămână tăioase.


Am cumpărat un set de casete plastice pentru lamele aplicate, și le-am montat pe capetele acestora.



Le-am fixat de scandurile laterale ale patului cu suruburi din inox. Rezultatul a fost potrivit așteptărilor!
