Sfaturi pentru lucrari din lemn la exterior

cum arata in ploaie lemnul masiv finisat cu lacuri speciale de exterior

Daca v-ati intrebat vreodata de ce mobila de exterior, gardul sau balustrada din lemn nu sunt prea rezistente in timp, atunci ar fi bine sa cititi articolul acesta.

Am vazut de-a lungul timpului foarte multe lucrari din lemn stricate dupa foarte putin timp: suprafata scorojita, lemnul crapat, culoarea stearsa, chiar si elemente desprinse datorita modificarilor suferite de lemn.

Rezistenta unei lucrari ce va sta in exterior, sub influenta ploii, a soarelui, a variatiilor de temperatura, a ciclurilor inghet-dezghet, depinde de modul in care a fost finisat lemnul si de tipul de lemn folosit.

Pentru a intelege mai bine cauzele unor probleme des intalnite si pentru a le evita pe viitor, va oferim cateva sfaturi de care sa tineti cont in momentul in care alegeti mobilier sau decoratiuni din lemn la exterior:

1 – Lemnul folosit

Indiferent de esenta lemnului folosit, fie ca e vorba de brad, stejar, salcam, sau lemn exotic, important este ca lemnul sa fie uscat bine.

Lemnul verde se va usca in timp, iar de aici vor pleca foarte multe probleme: crapaturi, indoituri, incovoieri, variatii dimensionale, slabirea elementelor de asamblare etc.

De exemplu, la un panou de gard scandurile se vor ingusta, aparand astfel spatii mari intre elementele gardului. Odata cu lemnul, si lacul sau vopseaua pot crapa. Prin fisurile astfel create apa va patrunde cu usurinta, iar suprafata va avea un aspect scorojit.

2 – Elementele de asamblare

Alegeti intotdeauna suruburi, in detrimentul cuielor.

De ce? Pentru ca, odata cu variatiile normale ale lemnului, locul in care cuiul intra se va largi, iar rezistenta imbinarii va fi mult diminuata. Daca se folosesc suruburi, datorita formei filetului, acestea vor sta fixe chiar si dupa multi ani, cu conditia sa fie bine dimensionate.

3 – Lacul protector

Este foarte important ca vopseaua sau lacul folosite pentru protectia lemnului sa fie rezistente la raze ultraviolete (UV).

In lipsa unei rezistente la razele solare a stratului protector (lac, bait, ulei, etc.), lemnul se va deteriora, soarele actionand asupra acestuia exact cum actioneaza asupra unui lemn crud. Suprafata va avea curand un aspect gri scorojit.

Desi multi sunt tentati sa lase lacul intr-un singur strat, este recomandat sa se aplice cel putin doua straturi. Pentru un aspect cu adevarat impecabil, este necesara si o slefuire intermediara intre cele doua straturi de lac (granulatie foarte fina, 320-400).

baitul care nu este rezistent la UV isi schimba culoarea si strica lacul protector
Aspectul pe care il capata lemnul colorat cu bait nerezistent la UV

4 – Metoda de finisare

Scoate din start din discutie lemnul debitat, peste care se aplica lac, indiferent de numarul de straturi aplicate. Nu-l luam in calcul pentru ca este cel mai neprofesionist mod in care se poate folosi o bucata de lemn, iar cei care fac lucrul acesta nu-si asuma in nici un fel responsabilitatea pentru lucrarea facuta. Nici nu ar avea cum, pentru ca dupa primul ciclu de anotimpuri lucrarea se va strica cu siguranta.

Indreptarea la rindea este limita minima acceptabila in cazul lemnului folosit la exterior, pentru a beneficia de o durata lunga de viata a lucrarii.

Dar, daca vrei ca lucrarea ta din lemn sa arate bine pentru foarte mult timp, suprafata fiecarei scanduri trebuie slefuita. In felul acesta, indiferent de solutia de protectie aleasa (vopsea, lazura colorata, ulei impregnant sau bait si lac incolor), aceasta va fi eficienta pe termen lung. In poza de mai jos puteti remarca diferenta dintre o scandura slefuita si una neslefuita. Cu cat suprafata lacuita este mai plana, cu atat pelicula protectoare va fi mai uniforma si se va strica mult mai greu.

scandurile folosite la lucrari de exterior trebuie slefuite, altfel urmele de rindea se vor evidentia la aplicarea baitului
Diferenta intre lemnul slefuit si cel neslefuit

5 – Detaliile care chiar conteaza

Muchiile scandurilor trebuie tesite sau rotunjite, chiar daca tesitura este foarte mica. Important este sa nu ramana muchii ascutite. Lacul se va sterge chiar si la cea mai mica atingere. Este suficienta o mica fisura, pentru ca apa sa ajunga dincolo de stratul protector si sa inceapa stricaciunile, singura solutie fiind refacerea completa a finisajului.

muchiile tesite asigura rezistenta in timp lacului aplicat pe orice tip de lemn folosit la exterior
Muchiile se tesesc pentru a asigura rezistenta lacului aplicat

6 – Lacuire inainte de asamblare

Intreaga suprafata a lemnului trebuie protejata cu lac. Chiar si taieturile sau partile ascunse. Majoritatea considera ca zonele ascunse nu necesita lacuire (pe principiul “oricum nu se vad”), sau prefera sa lacuiasca lucrarea doar dupa asamblare, din motive de comoditate.

Din punct de vedere estetic, nu trebuie neaparat lacuite toate partile (desi o taietura necolorata pe un fundal inchis se va vedea destul de urat). Din punct de vedere al rezistentei in timp insa, protejarea completa a fiecarui element din lemn este absolut necesara.

Prin zonele nelacuite umiditatea va avea acces foarte usor in masa fiecarei scanduri, rezultand modificari dimensionale majore care pot compromite lucrarea.

lacul pentru exterior aplicat chiar si la taieturile care nu se vad
Aplicarea lacului la taieturile care nu sunt vizibile
capetele taiate ale scandurilor din lemn de brad se manifesta ca un burete
Capetele taiate ale scandurilor trebuie protejate cu lac, chiar daca nu sunt vizibile

Comparativ, metoda de lucru uzuala si cea ideala sunt total diferite. De aici si diferentele majore de pret intre diversi executanti.

Inainte sa contractati o lucrare, asigurati-va ca:

  • lemnul este uscat
  • lemnul va fi rindeluit si slefuit
  • toate muchiile scandurilor vor fi aranjate, astfel incat sa nu ramana parti ascutite
  • tot lemnul va fi protejat pe toate partile, inainte de asamblare
  • vor fi folosite suruburi, nu cuie (ideal este sa fie folosite suruburi din inox, dar sunt foarte scumpe)
  • lacul va fi aplicat in cel putin doua straturi, cu slefuire intermediara

Daca gasiti si alte motive pentru care finisarea mobilei si decoratiunilor exterioare din lemn masiv merita toata atentia, va rugam sa le impartasiti cu noi!

Lasa un raspuns