Sertare simple din lemn, pentru dulapioare de jucarii

aspectul final al sertareului din lemn pentru piese lego

Pornind de la dulapurile cu foarte multe rafturi, am construit si pentru copiii nostri un dulap din stejar masiv pentru lego, dulap cu foarte multe rafturi si sertare, dar pe care il vom prezenta cand va fi gata. Mai este foarte mult de lucru, iar etapa la care am ajuns este construirea si montarea sertarelor. Multe sertare, pentru multe piese lego, aranjate pe dimensiuni, pe culori. Omuletii isi vor avea si ei locurile lor. Majoritatea pieselor vor fi aranjate, dar multe vor fi, in continuare, imprastiate pe jos in toata casa).

Asa ca am ales cea mai simpla metoda prin care sa facem rapid sertarele. Cutiile vor fi construite din lemn de brad, iar fetele din lemn masiv de stejar. Sertarele nu au nevoie de sisteme de glisare pentru ca vor fi folosite pentru depozitarea pieselor lego, iar greutatea pe care o vor suporta va fi mica. In schimb vor avea cate doua sipci din brad, pentru a rula doar pe ele, nu pe toata suprafata cutiei. In ceea ce priveste manerele, am optat pentru unele create de noi, dar se pot cumpara din magazinele de bricolaj.

Se masoara mai intai spatiul in care va fi montat sertarul. In cazul nostru, spatiul pentru un sertar este de 13.4 cm inaltime, 13.7 cm latime, 30 cm adancime. Vom face 8 astfel de sertare, pentru ca avem 8 spatii cu aceleasi dimensiuni, deci dimensiunile cutiilor si fetelor de sertar vor fi aceleasi.

Tinand cont de grosimea placilor de brad de 1.5 cm si de stejar de 2 cm din care vom face fetele sertarelor, calculam necesarul pentru un singur sertar.

Fundul sertarului: 10 cm latime (10 cm+ 2*1.5 cm= 13 cm – incape in latimea golului de sertar si are 4 mm marja) si 25 cm lungime(25 cm+ 2*1.5 cm+ 2 cm= 30 cm – adancimea golului de sertar).

Fata si spatele sertarului: 2 bucati de 10 cm (latimea fundului de sertar) pe 10 cm (inaltimea cutiei sertarului).

Lateralele sertarului: 2 bucati de 28 cm lungime = 25 cm (lungimea fundului de sertar) + 2*1.5 cm(grosimea scandurii de brad) si 10 cm latime (inaltimea sertarului).

Dupa ce am efectuat calculele necesare, fiecare element va fi taiat la dimensiunea necesara. Astfel obtinem 8 funduri de sertar de 28 cm*10 cm, 16 laturi mici ale cutiei de 10 cm * 10 cm si 16 laturi lungi ale cutiei de 25 cm * 10 cm.

Se monteaza fiecare cutie in parte cu suruburi sau cuie. Noi am folosit cuie aplicate cu pistolul pneumatic pentru ca a fost cea mai simpla si mai rapida varianta. Am montat mai intai partea din fata si din spate ale cutiei.

Se monteaza mai intai parte din fata si din spate de fundul sertarului
Montarea partilor din fata si spate pe fundul cutiei de sertar

Apoi am montat lateralele cutiei.

Se monteaza scandurile laterale ale cutiei din lemn de brad
Montarea partilor laterale ale cutiei
Se monteaza si ultimele laterala ale sertarelor simple
Montarea ultimei laterale ale cutiei de brad

Dupa cum se poate observa din poze, cutiile noastre pentru sertare nu au un aspect tocmai placut, si asta pentru ca nu sunt inca finisate.

sertare simple pregatite de slefuire si protejare cu grund si lac incolor pe baza de apa
Cutiile de brad pregatite pentru finisare

Dupa slefuirea tuturor fetelor si muchiilor, aspectul se modifica foarte mult. Dupa ce aplicam grundul si lacul incolor nu mai par doar niste scanduri prinse in cuie.

sertar simplu din lemn de brad finisat si protejat cu grund si lac pe baza de apa
Cutia din lemn de brad finisata
Am potrivit toate sertarele simple la locurile lor
Cutii de sertare pline cu piese logo

In a doua poza se vede si cea de-a doua dimensiune de sertare necesare dulapului nostru.

Pentru ca glisarea sa nu se faca pe toata suprafata sertarului, am montat sipci de brad de 1 cm grosime si 25 cm lungime. Au fost si acestea slefuite si date cu grund si lac incolor pe baza de apa, pentru a aluneca mai usor.

sipcile din brad au fost slefuite si protejate cu grund si lac incolor pe baza de apa pentru glisare usoara
Sipci din lemn de brad pentru glisarea sertarelor
Am montat sipcile de brad cu ajutorul cuielor, pe fundul sertarelor simple din lemn de brad
Sipci montate pe fundul sertarelor

Separat, ne-am ocupat de fetele sertarelor. Am montat cu suruburi manerele pe fete de sertar.

Se monteaza cu surub din spate in fata manerul din lemn pe fata de stejar
Manerul din stejar montat pe fata de sertar

Intregul ansamblu l-am prins in suruburi din spate in fata pentru a nu se vedea suruburile.

Asa arata sertarul nostru pentru piese lego.

aspectul final al modelului nostru de sertare simple din lemn pentru piese lego
Sertar din lemn de brad si stejar

Sunt pline deja cu multe multe piese lego!

Lasa un raspuns