Primul sablon sau ghidaj de gaurire pe care l-am proiectat si executat la imprimanta 3D ne-a schimbat stilul de lucru. La momentul respectiv, acel sablon de gaurire ne-a redus extrem de mult timpul de lucru. Asa ca, de fiecare data cand ne lovim de problema unor gauriri repetate, a unor frezari repetate sau a unor operatiuni de orice fel care se repeta, apelam la sabloane.
Acesta este si motivul pentru care am recurs la acest sablon, care a fost proiectat si executat pentru frezarea unor imbinari pe colt de tip “box joint”. Cu acest sablon, fiecare frezare se efectueaza independent. Singurul reglaj care trebuie facut este reglajul adancimii frezarii care se stabileste in functie de grosimea placilor sau scandurilor pe care urmeaza sa le imbinam. Evident ca, inainte de o imbinare finala facem mai multe teste pentru a verifica precizia acesteia. Daca imbinarea nu este perfecta (este mai mult sau mai putin adanca), ajustam adancimea frezarii pana cand totul iese perfect.


Pana acum l-am folosit pentru un dulapior de baie din stejar pentru un corp din MDF vopsit (tot pentru baie) si pentru cadrul patrat al unei mese de bucatarie cu blat rotund si picioare conice, din lemn de frasin.
In primul caz, in cazul dulapiorului de baie, am facut testul pe scanduri inguste. Am folosit scanduri cu latimea mai mica decat dimensiunea sablonului. Sablonul se fixeaza pe capatul scandurii cu cleme. In cazul scandurilor inguste, singurul stopper care ne trebuia era cel pentru obtinerea decalajului de frezare, cu un dinte, pentru ca cele doua scanduri sa se potriveasca perfect la imbinarea pe colt. Din cele patru scanduri care formau cutia, scandurile mici au fost frezate, la ambele capete, cu sablonul fara sa folosim stopper-ul. Celelalte scanduri au fost frezate la ambele capete cu sablonul cu stopper-ul montat. Pentru a putea sa fixam usor stopper-ul pe sablonul principal, am proiectat de la inceput un canal care sa ne permita cu usurinta sa-l montam si sa-l scoatem.



Dupa cum se poate vedea in poze frezarile de acelasi fel sunt identice.


Am pus scandurile fata in fata ca sa se poata vedea cat mai bine ca cele doua frezari diferite cu sablonul, cu stopper si fara stopper, se potrivesc.

S-au imbinat foarte bine cele patru scanduri pentru dulapiorul de baie. La imbinarile pe colt nu ne mai ramane decat sa slefuim foarte bine pana cand capetele pe contrafibra devin fine.


In cazul mobilierului din MDF vopsit, a trebuit sa folosim pe langa stopper-ul pentru decalarea frezarilor si un stopper pentru frezarea continua. Acesta este cel de-al doilea test. Am verificat astfel ca acest sablon proiectat de noi poate fi folosit si in cazul unor panouri mai mari decat dimensiunea lui. Imbinarea celor doua panouri de MDF brut a iesit foarte bine.






Cel mai important lucru este rezultatul final. Si dupa cum se poate vedea, rezultatul final este mai mult decat satisfacator:


