Cum sa rotunjesti colturile interioare ale mobilierului din MDF

aspectul colturilor interioare rotunjite, dupa aplicarea grundului si vopselei

Am ajuns la etapa de rotunjire a colturilor interioare la un corp din MDF. In general, colturile interioare nu sunt vizibile in intregime, daca sunt folosite sertare. Ar fi suficient sa rotunjesti primii aproximativ 5-6 cm, cat sa obtii o muchie frontala uniforma a mobilierului. Dar, daca lipseste sertarul de jos de exemplu, varianta aceasta cu 5-6 cm nu mai este valabila. Aveti ca exemplu un dulap de baie pentru lavoar. Sertarul de jos lipseste, iar zona respectiva are un aspect foarte placut tocmai datorita colturilor interioare .

Pornind de la exemplul noptierelor noastre, chiar daca am folosit si in partea de jos sertare, am rotunjit colturile interioare in intregime.

Aceasta metoda face parte dintr-un video pe care il puteti gasi pe canalul nostru de YouTube:

Rotunjirea colturilor interioare la mobilierul din MDF

Nu uitati sa va abonati si la canalul nostru de YouTube pentru a fi la curent cu cele mai noi proiecte DIY!

Pentru a descrie metoda, pornim de la carcasa noptierei, din stadiul in care avem deja lipita bagheta suplimentara si semicercurile desenate. Pentru aceasta etapa am folosit:

  • o dalta si un ciocan
  • un slefuitor cu banda ingusta
  • o bucata de profil rotund de brad pe post de suport de smirghel
marcarea rotunjimilor colturilor interioare si exterioare ale noptierelor
Desenarea rotunjimilor colturilor interioare si exterioare ale noptierelor

1. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa eliminam cat mai mult material din bagheta lipita pe colt, avand grija sa nu taiem prea mult (sa nu depasim semicercul).

Am fixat dalta pe muchia baghetei, in pozitie verticala, si am batut usor cu ciocanul pana cand au inceput sa se rupa fasii subtiri de MDF. Pentru a ne asigura ca nu intram prea mult in material, am taiat doar prima jumatate de bagheta. Nu am continuat mai mult, pentru ca datorita manerului, dalta nu ar mai fi putut fi pozitionata vertical, ci inclinata cu lama inspre colt, ceea ce insemna ca am fi depasit semicercul desenat.

am folosit o dalta ascutita pentru a inlatura excesul de material pe coltul interior
Inlaturarea excesului de material cu o dalta ascutita

2. Am intors cutia si am facut acelasi lucru si cu cea de-a doua jumatate de bagheta.

am curatat si a doua jumatate de colt interior cu dalta ascutita
Curatarea celei de-a doua jumatati de colt interior

3. Am folosit slefuitorul cu banda ingusta pentru a rotunji cat mai mult din bagheta interioara. Nu este cel mai performant slefuitor din lume (Pattfield PE-500PF), dar este extrem de util, pentru diverse zone pe care nu le poti slefui cu alte tipuri de slefuitoare electrice. Capatul slefuitorului are raza mai mica decat raza curburii noastre, asa ca trebuia sa avem grija sa nu slefuim prea mult si sa tinem cont de semicercurile desenate.

Pentru aceasta etapa folosim un aspirator multifunctional Karcher modelul WD 3 care sa aspire rapid praful rezultat in urma slefuirii.

rotunjirea colturilor interioare cu slfuitorul cu banda ingusta
Slefuirea coltului interior cu slefuitorul cu banda ingusta

4. La final am folosit o bucata de profil rotund de brad de 35 mm diametru pe post de suport de smirghel pentru a slefui uniform coltul interior pe toata lungimea lui. Procesul acesta necesita mai mult timp. Noi folosim mai intai smirghel de granulatie 80, pentru a reduce timpul de slefuire, apoi continuam cu smirghel de granulatie 120 pentru a obtine o suprafata cat mai fina.

rotunjirea colturilor interioare cu smirghel de granulatie 80 folosind ca suport de smirghel o bucata de profil rotund din lemn de brad
Slefuirea coltului cu smirghel de granulatie 80

In cazul in care apar mici denivelari, se rup mici bucati din marginile baghetelor lipite sau din greseala se slefuieste prea mult material, intotdeauna exista posibilitatea corectarii cu chit de lemn, dupa ce se curata foarte bine praful de MDF. Apoi se slefuieste suprafata cu smirghel folosind bucata de profil rotund pe post de suport de smirghel.

Dupa ce se aplica grund pentru MDF si vopsea coltul rotunjit arata uniform, ca si cum intregul corp ar fi facut dintr-o singura bucata.

aspectul colturilor interioare rotunjite, dupa aplicarea grundului si vopselei
Colturi interioare rotunjite

Lasa un raspuns