Rotunjirea colturilor exterioare ale unui corp din MDF

cum sa rotunjesti colturile exterioare la o piesa de mobilier din MDF

Am vorbit intr-un articol anterior despre crearea unei carcase pentru noptiera din MDF si solutia gasita de noi pentru a face posibila rotunjirea colturilor interioare si exterioare. Mai departe voi prezenta cum am procedat, astfel incat sa obtinem o rotunjire cu raza mare a coltului exterior.

Metoda aceasta face parte dintr-un video pe care il puteti gasi pe canalul nostru de YouTube:

Cum sa creezi colturi rotunjite cu raza mare la mobilierul din MDF

Nu uitati sa va abonati si la canalul nostru de YouTube pentru a fi la curent cu cele mai noi proiecte DIY!

Pentru exemplificare am folosit aceeasi carcasa de noptiera, careia i-am adaugat bagheta suplimentara. Pornim in prezentarea pasilor urmati, dupa etapa in care am desenat razele de cerc, folosind ca centru coltul interior al baghetei adaugate.

marcarea rotunjimilor colturilor interioare si exterioare ale noptierelor
Desenarea rotunjimilor colturilor interioare si exterioare ale noptierelor

Pentru a rotunji colturile exterioare sunt necesare urmatoarele scule:

  • o rindea electrica
  • slefuitor cu banda
  • slefuitor cu vibratii

1. Intr-o prima faza am folosit rindeaua electrica pentru a elimina cat mai mult material, intr-un timp cat mai scurt. Am facut o prima trecere pentru a tesi coltul ascutit. Pentru ca nu exista punct de sprijin, rindeaua trebuie sustinuta cat mai bine la unghi de 45 de grade fata de fete, astfel incat sa poata taia din material, in mod egal de o parte si de alta a muchiei ascutite. In acelasi timp, apasarea trebuie sa fie egala dintr-un capat in celalalt al muchiei.

am facut o prima trecere cu rindeaua electrica pentru a putea tesi coltul ascutit al carcasei
Prima trecere cu rindeaua electrica

2. Tinand rindeaua electrica in aceeasi pozitie, am facut mai multe treceri succesive, verificand permanent sa nu depasim arcul de cerc desenat. Ba mai mult, am lasat o marja de aproximativ 2 mm, marja necesara pentru slefuirea corecta a coltului. Aceasta marja mai ajuta si in situatia in care nu poti controla foarte bine rindeaua.

am facut mai multe treceri cu rindeaua electrica pana cand am obtinut o tesitura suficient de mare de la care sa pornim rotunjirea coltului
Tesirea coltului exterior

3. In acest punct, se mai fac doua treceri pentru tesirea celor doua muchii ascutite obtinute la pasul anterior. Si de aceasta data este important sa nu se depaseasca arcul de cerc desenat, iar trecerea sa se faca uniform dintr-un capat in celalalt. Ar trebui ca, dupa aceasta etapa, coltul sa capete o forma apropiata de cea finala, astfel incat sa fie usor de rotunjit cu slefuitorul.

am tesit tot cu rindeaua electrica noile muchii ascutite
Tesirea colturilor nou formate

4. Acum vine randul slefuitorului cu banda. Intr-o prima faza folosim smirghel de granulatie 80 pentru a elimina cat mai mult si mai repede din muchiile ascutite ramase dupa rindeluire. In cazul acesta, miscarile facute sunt din fata in spate, pe dungile respective, pentru a le face pierdute cat mai mult posibil. Si aici trebuie urmarite in permanenta cercurile desenate, pentru a nu le depasi.

Urmeaza apoi slefuirea cu smirghel de granulatie 150, cu miscari sus-jos inaintand in acelasi timp din fata in spate, facand tot posibilul sa respectam forma rotunjita a coltului. Slefuirea continua in acest fel pana cand se obtine rotunjimea dorita pe toata lungimea coltului respectiv. Se vor mai simti mici denivelari, aproape insesizabile la atingere.

dupa tesirea coltului cu rindeaua electrica, am folosit slefuitorul cu banda, facand miscari circulare astfel incat sa dispara urmele lasate de rindea
Slefuirea coltului cu slefuitorul cu banda

5. Dupa aceasta etapa, cu slefuitorul cu vibratii cu smirghel de granulatie 120 continuam slefuirea. Alternam miscarile circulare, sus-jos, fata-spate, pentru a elimina si ultimele denivelari existente.

am folosit slefuitorul cu vibratii, facand miscari circulare
Slefuirea cu slefuitorul cu vibratii cu miscari circulare
am rotunjit colturile exterioare ale noptierelor din MDF
Slefuirea colturilor exterioare ale noptierelor din MDF, cu miscari sus-jos, stanga-dreapta

6. La final cu o coala de smirghel de granulatie 320 facem manual cateva treceri din fata in spate, slefuind toata rotunjimea.

La finalul acestor pasi obtinem muchii uniforme rotunjite, cu raza mare, pe toata lungimea corpului de mobilier din MDF:

cum sa rotunjesti colturile exterioare la o piesa de mobilier din MDF
Rotunjirea colturilor unei noptiere din MDF

Lasa un raspuns