Masina de rindeluit no name – Review Gude GMH 2000

review masina de rindeluit si degrosat Gude GMH 2000

Desi sunt un utilizator vechi de Metabo DH330, nu am pornit direct cu acel model de masina de rindeluit si tras la grosime. Prima data am considerat ca nu voi utiliza acest utilaj atat de mult incat sa platesc diferenta de cateva sute de lei.

O masina de degrosat potrivita pentru incepatori

Ca orice incepator in ale lucrului cu lemnul, nu stiam mare lucru despre ce scule sunt necesare. Dar imediat am simtit nevoia unei masini de rindeluit si degrosat. Pur si simplu nu poti face mai nimic fara asa ceva. In cel mai rau caz, trebuie sa te bazezi ca daca ai cumparat o scandura de o anumita dimensiune, respecta toate cerintele necesare:

 • dimensiunile sa fie exacte
 • unghiul dintre doua fete consecutive sa fie de 90 de grade
 • suprafata sa fie cat mai fina

Eu nu am gasit asa ceva, indiferent de cat de mult am cautat. Asa ca prima mea achizitie a fost o masina de tras la grosime relativ no name, un Gude GMH 2000.

review masina de rindeluit si degrosat Gude GMH 2000
Prima masina de rindeluit si degrosat din atelier Gude GMH 2000

Pretul de achizitie mic si specificatii bune

Primul avantaj a fost pretul. Era cea mai ieftina masina de rindeluit de pe piata, in conditiile in care oferea, cel putin teoretic, specificatii asemanatoare cu Metabo DH330 sau cu Makita 2012NB:

 • latime maxima de rindeluire de aproximativ 32 cm
 • inaltime de trecere de 18 cm
 • viteza uzuala de avans
 • motor puternic de 2kw

Prima impresie legata de masina de rindeluit Gude GMH 2000

Initial am fost foarte incantat de masina de degrosat. Am castigat foarte mult timp. Nu mai aveam nevoie sa fac mereu convertirea intre abric si masina de degrosat. Si asta, pentru ca aveam probleme cu partea de grosime de la Woodstar PT106,

Primele scanduri trase au iesit aproape perfect. Evident, mai putin efectul de deformare de la inceputul si de la finalul rindeluirii. Am fost foarte incantat o perioada, pentru ca, de fapt, eram la inceput si nu prea stiam sa lucrez cu lemnul. Asta insemna un necesar mic de materie prima, ceea ce Gude GMH 2000 poate face cu brio.

Cutitele si reglarea lor

Dupa multe chinuri de reglare a cutitelor la Woodstar, ghidajul cu care vine masina de rindeluit Gude GMH 2000 si sistemul de reglare mi s-au parut excelente. Ba pot spune chiar si acum, dupa mai multe aparate folosite, ca acest sistem mi se pare compromisul ideal intre factori:

 • reutilizarea cutitelor
 • usurinta reglarii
 • precizia reglarii

Motorul, o greseala fatala

Motorul masinii de degrosat Gude GMH 2000, din pacate strica tot aparatul. Cu un motor mai bun ar fi fost un utilaj decent, mai mult decat corect la pretul sau. Primele probleme au aparut la motor, pentru ca se incalzeste foarte repede. Dupa 4-5 scanduri de brad de 10 cm latime trase (5 minute de lucru), trebuie sa lasi aparatul sa se raceasca cel putin 30 minute. In caz contrar, motorul se arde. Am patit lucrul asta personal. Norocul a fost ca cei care ofereau garantia au fost oameni seriosi si au inlocuit masina fara nicio problema. Dar de atunci incolo a trebuit sa respect aceasta limitare, lucru foarte enervant in cele mai multe situatii, pentru ca iti strica ritmul de lucru.

Adanciturile de la inceput si sfarsit (snipe)

Ca (aproape) orice masina de degrosat, si acest Gude GMH 2000 are problema adanciturilor de la inceputul si sfarsitul rindeluirii. Spre deosebire de masina de degrosat Gude 2000, Metabo DH 330 are si niste coloane mai precise, ceea ce reduce oricum mult efectul de “snipe”, pe langa excelentul sistem de blocare a blocului taietor, in pozitie,

Avansul automat al materialului

Rolele masinii de rindelui Gude GMH 2000 sunt acoperite cu un cauciuc care se strica destul de repede, dar asta este valabila la marea majoritate a aparatelor, mai ales atunci cand lemnul tras este foarte aspru (de exemplu urmele de banzic de pe stejarul uscat dauneaza foarte mult, intr-un timp foarte scurt).

Sistemul de reglaj al inaltimii de rindeluire

Mecanismul de reglare pe verticala se bazeaza pe niste roti dintate din plastic de proasta calitate, care se strica la cea mai mica dificultate. Asadar trebuie acordata o foarte mare atentie la reglarea inaltimii si la mentinerea partii de dedesubt, perfect curata.

Lagarele in care se invart rolele de tractiune trebuie unse din cand in cand, materialul nefiind unul extraordinar care sa accepte frecare, fara sa se strice in timp.

Rulmentii masinii de rindeluit Gude GMH 2000- alta componenta predispusa la defectare frecventa

Rulmentii, la fel ca la Metabo DH330, au cedat destul de repede, dar nu a fost o problema prea mare inlocuirea lor. Cea mai dificila operatiune, a fost reglarea corecta a inaltimii pe ambele coloane, stanga si dreapta. Nici pana in momentul in care am renuntat la utilizarea acestui aparat nu am reusit sa le mai reglez perfect, mereu a existat o foarte mica diferenta intre cele doua parti.

Consumabile – cutitele de rindeluire

Asa cum spuneam mai sus, cutitele de rindea pentru Gude GMH 2000 sunt cea mai buna parte a acestei masini de degrosat:

 • sunt dintr-un material bunicel
 • sunt reascutibile (o metoda pe care o folosim noi, de ascutire a cutitelor de rindea, o puteti gasi pe site. Functioneaza, dar nu trebuie abuzat)
 • pretul oricum este destul de redus (asta daca reusesti sa le gasesti de cumparat, ca nu se gasesc peste tot).

Montarea cutitelor este foarte usoara, toata operatiunea insemnand undeva sub 10 minute. Evident, cheia din pachetul de livrare trebuie inlocuita imediat. Este o chestie dintr-un material dubios ce se decalibreaza dupa primul surub strans sau desfacut. Dar merge orice cheie de 8, ceea ce nu inseamna o investitie deloc semnificativa.

cutitele de rindea pentru masina de rindeluit si degrosat Gude GMH 2000
Cutitele pentru masina de rindeluit Gude MGH 2000

Masa de rindeluire a masinii de degrosat

Masa masinii de degrosat, pe care aluneca lemnul, este dintr-o tabla din inox, cel putin asta a fost senzatia mea, pentru ca nu am vazut vreodata urme de rugina. Se poate zgaria, dar la fel de bine se poate slefui. Este recomandata tratarea cu o substanta alunecoasa. Acest lucru reduce substantial efortul pe care motorul il face pentru a trage materialul.

masa de rindeluire este realizata din inox la masina de rindeluit si degrosat Gude GMH 2000
Masa de rindeluire realizata din tabla de inox

Precizia masinii de rindeluit Gude GMH 2000

Precizia masinii de rindeluit este destul de buna, cu conditia sa nu te bazezi pe scala. Dupa cateva scanduri vei invata sa numeri turele de manivela si sa o iei treptat, avand mereu ceva de masurat la indemana. Eu folosesc un echer pentru ca mi se pare cel mai precis si mai comoda unealta de folosit.

Parerea finala per ansamblu

Probabil ca dupa toata descrierea asta, masina de rindeluit si degrosat Gude GMH 2000 pare acceptabila si va intrebati de ce nu o mai am. Pentru ca pauzele lungi dintre rindeluiri m-au facut sa consider ca merita o investitie suplimentara in Metabo DH 330. Motivele pentru care am ales aceasta masina de tras la grosime, le puteti citi in review-ul dedicat masinii de rindeluit si degrosat Metabo DH330.

Dupa ce am fost nevoit sa inlocuiesc in service prima masina de rindeluit Gude din cauza supra incalzirii motorului, la a doua nu mi-am mai pus problema sa incerc mai mult de cateva scanduri. Cand am avut o lucrare suficient de mare incat sa justifice investitia, am cumparat alta masina de degrosat, respectiv acest Metabo DH330, alegere care s-a dovedit a fi foarte inspirata.

Concluzia este ca da, desi are niste neajunsuri evidente, Gude GMH2000 poate fi considerata o masina de rindeluit decenta. Cu conditia sa nu ai nevoie sa tragi mai mult de 4-5 scanduri pe ora. In acest caz, cu siguranta trebuie sa te indrepti catre altceva.

One Comment on “Masina de rindeluit no name – Review Gude GMH 2000”

Lasa un raspuns