Dupa 8 ani de utilizat fierastrau circular manual, m-am hotarat, in sfarsit sa scriu si review-ul pentru Hitachi C7SS. Astfel, voi continua seria review-urilor pentru sculele pe care le folosesc, serie inceputa cu masina de tras la grosime Metabo DH330, masina de rindeluit si tras la grosime Woodstar PT106 si surubelnita cu acumulator Worx 156.
Imi amintesc de vremurile de la inceput, cand nu reuseam de niciun fel sa inteleg cum poate sa taie cineva ceva cu un circular de mana. Daca incercam fara niciun ghidaj, nu aveam sanse sa-mi iasa o taietura dreapta (doar eram la inceput). Daca incercam cu ghidaj, mereu se indeparta circularul se ghidaj sau se infigea din ce in ce mai tare. Am avut nevoie de mult timp sa inteleg ca pentru a face o taietura dreapta ai nevoie de foarte multa experienta, iar pentru a putea folosi un ghidaj ai nevoie de un circular bun.
Despre primele mele doua circulare nu are rost sa va vorbesc pentru ca erau cele mai ieftine disponibile la magazinele de bricolaj. Pe acelea nu le recomand nici dusmanilor.
Sa revenim la Hitachi (Hikoki mai nou, pentru ca s-au rebranduit) C7SS. Am avut unul pe care l-am folosit timp de 5 ani si, dupa ce a plesnit carcasa la rulmentul rotorului, am cumparat unul la fel. Poate va intrebati de ce tot acelasi model care a cedat? Pentru ca dupa multe cautari, am remarcat ca este modelul care are cel mai bun raport calitate/pret.
As vrea sa punctez cateva aspecte pe care le consider importante:
Pe scurt:
Raportul ideal intre lama de circular mica si adancimea de taiere
Lama circularului are 190 mm diametru la exterior si 30 mm diametru la interior. Avantajul major al fierastraului circular Hitachi C7SS este ca foloseste lama cu aceste dimensiuni comune, lucru ca il face sa poata fi achizitionat de oriunde.
Totodata, aceste dimensiuni ii permite sa taie la o adancime de 68 de mm cand lama este fixata la 90 de grade. Daca fixezi lama la 45 de grade, poate taia la o adancime de 46 mm. Din ce am vazut la alte modele, este cea mai mare adancime de taiere.
Motorul fierastraului circular Hitachi C7SS
La inceput nu mi-a sunat deloc bine puterea de 1050W. Dar am incercat totusi. Am incercat pentru ca de multe ori la marcile mai bune puterea scoasa este mult mai mare raportata la puterea consumata. Nu am gresit nici cu acest circular Hitachi C7SS: taie fara probleme cam orice, in ciuda celor doar 1050W.
Am facut taieturi in lung in stejar uscat de 5 cm grosime cateva ore la rand, fara sa am probleme cu el. Evident, au fost pauze de aranjare a ghidajelor intre taieturi. Insa, un disc bun este esential, in caz contrar se va chiuni foarte tare (dar tot nu cred ca va ceda usor)

Talpa fierastraului circular manual Hitachi C7SS
Talpa fierastraului circular Hitachi C7SS este construita dintr-un aliaj turnat, nu din tabla ambutisata. Asta o face foarte stabila si este ceea ce face acest circular sa mearga paralel cu ghidajul, indiferent de setarile de inaltime sau adancime. V-am spus la inceputul articolului despre circularele ieftine: asta este cea mai mare problema a lor, lipsa paralelismului intre lama si muchia talpii. Tin minte ca la unul dintre cele ieftine, pe masura ce ridicai lama, unghiul se modifica si mai tare.

Reglajele de unghi si de adancime
Reglajele de unghi si de adancime la Hitachi C7SS sunt foarte solide, nu se desfac si nu se misca in timpul utilizarii. Nici balamalele nu isi modifica deloc pozitia, asigurand o taietura usoara si precisa, indiferent de setarile circularului sau de grosimea si duritatea materialului taiat.


Paralelism perfect intre lama si talpa circularului
Lama circularului este perfect paralela cu muchia talpii. Din acest motiv o folosesc constant pentru taierile scandurilor pe lung. Folosesc o bara patrata de 3 m lungime, pe care o fixez in cleme pe capete si la mijloc, ca sa nu flexeze. Folosesc bara pe post de ghidaj fie pentru a taia in lung scanduri lungi, fie pentru tivire.

Sistemul de blocaj al axului
Prima diferenta dintre sculele mai bune si cele foarte ieftine am simtit-o cand mi-am cumparat un flex (sau polizor unghiular, cum este cunoscut oficial) Worx de la Hornbach. Dupa cativa ani in care ma chinuiam constant sa schimb discul pe vechiul flex ieftin, am descoperit ca un filet bun al axului combinat cu un sistem solid de blocare poate face aceasta operatie sa fie extrem de usoara. Revenind la Hitachi-ul nostru, pot spune cu certitudine ca mai bine de atat cred ca este greu de realizat un astfel de sistem. Da, nu arata fantastic, da zgrangane destul de tare uneori in functionare, dar mecanismul de blocare a axului este ireprosabil. Oricat de tare a fost stransa lama (am gresit de cateva ori strangand-o pana nu mai aveam forta), nu a scapat deloc, nu a patinat si nu s-a deformat. Surubul este si el de calitate, asa ca schimbatul discului de circular la C7SS este usor si sigur de facut. Bineinteles, nu faceti asta cu aparatul in priza.

Calitatea elementelor componente din plastic
Desi imi place foarte mult cum se simte un aparat confectionat din materiale placute la atingere, nu pot sa spun ca este elementul definitoriu. Este adevarat ca la un slefuitor, de exemplu, plasticul cauciucat este un mare plus, preluand o mare parte din vibratii. Dar pentru un fierastrau circular, cel mai important lucru mi se pare sa il poti tine in siguranta. Forma manerelor mi se pare perfecta (desi sunt stangaci si asta a reprezentat mereu o problema pentru mine). Da, materialele ar putea fi mai placute, un plastic mai cauciucat ar reduce foarte mult vibratiile resimtite, dar pentru gama lui de pret cred ca Hitachi C7SS este un produs corect.

Limitatorul paralel
Limitatorul paralel este de nivelul celor de la fierastraiele circulare ieftine. Canalul in care gliseaza este mult mai lat, ceea ce il face sa nu stea paralel cu lama de niciun fel. In acelasi timp, pentru un stangaci este mai mult decat un limitator, este un limitat. Pentru ca nu are surub decat pe o parte, pus pe cealalta are o cursa care nu depaseste 15 cm in siguranta. Combinand cele doua probleme, pot spune ca acesta este capitolul la care Hitachi ar putea face cele mai mari imbunatatiri.


Lama (din fabrica) fierastraului circular
Proaspat scos din cutie, fierastraul vine cu o lama pentru despicat, 190 mm x 30 mm si 24 de dinti. Nu este o lama rea, poate fi folosita si pentru taieri perpendiculare, cu conditia sa nu ai pretentii de taietura fina. Rezistenta in timp este medie, ceea ce pentru o lama de baza mi se pare un lucru foarte bun.
Vibratii
Una dintre cele mai deranjante chestii la fierastraul circular Hitachi C7SS sunt vibratiile. Asa cum am spus si mai sus, materialul din care este confectionat nu este extraordinar. Fiind un plastic dur, toate vibratiile se transmit catre mainile utilizatorului, lucru destul de deranjant. Culmea este ca aceste vibratii pornesc, in opinia mea, tot de la duritatea plasticului (si, probabil, de la economia pe care au facut-o cand au construit partea importanta, prinderile motorului). De ce spun asta? Pentru ca rulmentul din capatul rotorului este prins in carcasa de plastic, nu in vre-o piesa din aluminiu sau alt aliaj. Imediat ce lama intra in material, acel rulment intra in rezonanta cu carcasa si se produc niste vibratii deranjante. De taiat taie, de mers drept merge drept, dar vibreaza foarte tare. Este ceea ce a facut ca primul Hitachi C7SS pe care l-am avut sa cedeze: cupa in care sta respectivul rulment a plesnit pur si simplu, dupa cativa ani de folosire.
Greutate
Nu stiu sa existe diferente mari intre acest gen de fierastraie circulare din punct de vedere al greutatii. Acest Hitachi sau Hikoki C7SS are 3.4 Kg. Cred ca mult mai importanta este echilibrarea acestei greutati raportata la punctele de tinere, capitol la care mi se pare ca sta foarte bine pentru utilizare cu doua maini, dar destul de rau la utilizare cu o singura mana. S-a intamplat sa fac febra musculara la antebrat, a doua zi dupa ce am facut foarte multe taieturi perpendiculare.
Pornire rapida
Acelerarea se produce aproape instantaneu, dupa apasarea butonului, ceea ce este un lucru foarte bun. Partea rea este ca are un recul extraordinar de puternic, aproape ca e imposibil sa nu se miste 2-3 cm, ceea ce inseamna ca intotdeauna pornirea trebuie facuta foarte departe de material, pentru a evita riscul de a strica ceva sau, si mai grav, de a ma rani. Asadar, este foarte bine ca porneste repede, dar este inutil, pentru ca fierastraul circular Hitachi C7SS trebuie pozitionat pentru taietura dupa ce a fost pornit.
Sistemul de franare a discului
Inca un amanunt: nu va speriati dupa ce l-ati cumparat si se opreste discul, asa face sistemul de franare, de parca urmeaza sa se sparga in multe bucati. Desi am exagerat putin, pentru ca nu trozneste, ci doar scartaie ingrozitor, am fost aproape de a-l returna cand am auzit zgomotul respectiv. Putina documentare mi-a aratat ca este un zgomot normal pentru fierastraiele Hitachi, din cauza sistemului de franare.
Siguranta in utilizare
Fiind cel mai ieftin fierastrau circular de mana de la Hitachi, C7SS nu exceleaza, practic, la nimic, dar este foarte corect la aproape tot. Partea de siguranta este normala, ca la orice astfel de fierastrau circular. Un lucru relativ enervant este protectia din plastic, care are un joc lateral destul de pronuntat.
Acest lucru mi-a creat probleme in 2 situatii:
- cand inceputul piesei care trebuie taiata nu este drept, ci oblic, protectia va avea tendinta de a se duce intr-o parte sau de a se bloca. Ca se blocheaza, nu este o problema, dar atunci cand se duce intr-o parte se poate intampla sa fie agatata de lama si sa se ciobeasca.
- nu o sa va spun ca cea mai rea situatie este atunci cand trebuie sa-l lasi jos, pentru ca este o practica gresita, pe care nimeni nu ar trebui sa o aiba. In schimb o sa va spun ca acelasi lucru se poate intampla cand atingi, accidental, ceva cu protectia de plastic a discului de circular. Protectia lui Hitachi C7SS se va deplasa intr-o parte si va fi agatata de lama, apoi o veti gasi bucatele. Asta daca nu sunteti in drum spre spital dupa ce lama, odata descoperita, agata ceva si sare pe unde are chef.

Tipuri de taieri
Un fierastrau circular manual este de fapt o scula folosita atunci cand nu ai acces la altceva. Asadar, trebuie sa fie capabil sa faca:
- taieturi in lung, sau despicare. Se descurca foarte bine, ba chiar mult mai bine decat ma asteptam. Am avut zile in care am tivit zeci de dulapi de stejar uscat, de 5 cm grosime, fara sa am vreo problema cu fierastraul meu Hitachi C7SS. Desigur, un ghidaj face ca taierea sa fie mult mai usoara si il recomand cu incredere. Nu este nevoie de sina, neaparat, dar o scandura dreapta spre care imping circularul face sa pot taia in lung aproape perfect drept de fiecare data.
- taieturile perpendiculare (sau oblice) se pot face foarte de usor. Desi adancimea de taiere este cea mai mare din gama (68 mm la 90 grade), pentru lemnele de constructie de 80 x 80 trebuie facuta, totusi, o taietura combinata.
- taierea panourilor: Pentru ca atelierul meu este mic (poate si din cauza pretului), nu dispun de un circular cu masa suficient de mare si de bun pentru o taiere precisa a panourilor. Aici, micul meu Hitachi C7SS m-a salvat de fiecare data: O scandura indreptata pe muchie prinsa in doua cleme, adancimea de taiere reglata la putin peste grosimea panoului, multa grija si iata taietura aproape perfecta.
- taietura ingropata este mai greu de facut, dar este realizabila. De ce spun ca este mai greu de facut? Pentru ca nu are scala gradata la reglarea adancimii de taiere. Cateva taieturi pe niste resturi te ajuta sa obtii, totusi, reglajul corect astfel incat sa poti realiza taieturi ingropate bune.
Pentru ca poate realiza, practic, orice tip de taietura, un fierastrau circular de mana este indispensabil in orice atelier. Desigur, eu am ajuns la concluzia ca acest Hitachi C7SS este unealta perfecta pentru asta, din motivele expuse in articol pana acum
Iar acum, in finalul articolului, voi face un rezumat al lucrurilor bune, dar si al celor care merg imbunatatite. Ba chiar o voi face in ordine inversa fata de cum se obisnuieste, pentru a va lasa cu partea pozitiva la final:
Minusuri la Hitachi C7SS:
- Lipsa unei scale pentru reglarea adancimii de taiere
- Lipsa unui cuplaj pentru aspirator (Lucrez la un model printat 3D, iar cand il voi avea voi modifica articolul cu utilizarea si fisierul respectivului cuplaj)
- Carcasa din plastic care vibreaza si poate ceda in timp
- Zona deschisa prea mare din fata lamei, care duce la o cantitate mare de resturi aruncate in maini si in fata
- Scartaitul foarte enervant la franare
- Reculul puternic la pornire
- Protectia lamei foarte fragila – trebuie asteptat pana se opreste complet, altfel protectia se poate sparge, existand risc mare de accident
- Vibratii destul de puternice in sarcina, probabil din cauza ca rotorul este tinut intr-o carcasa din plastic ce intra in rezontanta cu rulmentul.
- Problematic pentru stangaci, datorita partii pe care se face evacuarea
- Limitator paralel aproape inutilizabil

Avantaje la Hitachi C7SS:
- Motor foarte rezistent, care genereaza o putere de taiere mare, la cei doar 1050 W consumati
- Talpa din aliaj turnat, extrem de rezistenta la abraziune si loviri
- Mecanisme solide de reglaj, care nu permit talpii sa iasa din aliniament cu discul
- Echilibrat perfect pentru utilizarea cu doua maini
- Disc cu dimensiuni uzuale, usor de gasit
- Mecanism foarte bun de blocare a axului pentru schimbarea lamei
- Rezistenta foarte buna la sarcina sustinuta
- Posibilitate de a executa practic orice tip de taietura
- Pornire foarte rapida
- Discul cu care este livrat este de buna calitate (un disc bun poate dubla valoarea unui astfel de circular, daca trebuie achizitionat separat)
Fierastraul circular manual Hitachi C7SS se califica, astfel, pentru titlul de circular manual ideal, din punct de vedere al raportului calitate – pret. Desigur, vorbim aici de o utilizare hobby sau semi profesionala, de catre un utilizator care cere de la rezultatul muncii sale o calitate ireprosabila, dar care nu este dispus sa achizitioneze mereu cele mai scumpe scule si unelte.