Cum am reconditionat 6 scaune de terasa din lemn exotic

scaunele de terasa dupa reconditionare, au un aspect complet schimbat

Acum cativa ani am reconditionat un set de 6 scaune de terasa. Scaunele erau pliabile, realizate din lemn masiv, cu sezut si spatar din material textil. Tot ce trebuia noi sa facem, era sa aducem partea din lemn intr-o stare buna, materialul urmand a fi schimbat ulterior.

La noi au ajuns in starea in care le puteti vedea in imagini. Ne-am interesat putin de esenta lemnului din care au fost facute, dar nu am reusit sa aflam mai mult decat ca lemnul era de esenta exotica, de undeva de prin Africa. Nu ne-am dat seama de culoarea si textura lemnului, decat dupa ce am inceput efectiv curatarea straturilor vechi de ulei cu care fusesera protejate. Am ramas surprinsi sa descoperim ce lemn frumos a ajuns in atelierul nostru. Avea o culoare rosie atat de frumoasa, cu fibra in diverse nuante, unele mai aprinse, unele mai albicioase.

Aspectul scaunelor de terasa inainte de reconditionare

Imaginile cu aspectul initial sunt cat se poate de reale. Pareau finisate cu ulei, cu scursuri mai mici sau mai mari pe la imbinari. Culoarea lor era maronie cu multe pete, unde parea decolorat lemnul, in niciun caz rosu, cum a ajuns la final dupa reconditionare. Textura era fina in continuare, doar pe alocuri, la imbinari, suprafata era lipicioasa datorita uleiului scurs.

scaun de terasa de culoare maronie ce urmeaza a fi reconditionat
Scaunul de terasa avea o culoare maronie

Materialul spatarelor si sezuturilor initial verde kaki urma sa fie inlocuit cu unul alb. Din pacate nu avem poze cu cele 6 scaune de terasa si dupa inlocuirea materialului, dar se potrivea minunat cu noua culoare a lemnului.

scaun de terasa ce urmeaza a fi reconditionat
Scaun de exterior, pliabil, inainte de reconditionare

Muchiile scandurilor erau tocite de vreme, dar clar, un aspect cat se poate de normal avand in vedere anii trecuti de la momentul construirii lor.

culoarea scaunului ce trebuia reconditionat era foarte diferita de culoarea naturala a lemnului din care a fost construit
Inainte de reconditionare, culoarea scaunului era foarte diferita de culoarea naturala a lemnului

Curatarea stratului vechi de ulei

Am inceput reconditionarea cu inlaturarea materialul textil si dezmembrarea scaunelor pentru ca tot procesul sa fie mai usor si mai rapid.

Primul lucru a fost sa curatam uleiul invechit. Pentru asta am folosit slefuitorul cu banda cu smirghel de granulatie 80 ca sa mearga treaba mai repede.

Pana acum ni s-a parut cea mai buna metoda de curatare a vopselei, lacului sau uleiului invechit de pe mobilierul din lemn sau de pe usile de apartament. Totodata, slefuitorul cu banda ni s-a parut si cel mai bun slefuitor pentru curatarea vopselei vechi sau a uleiului, in conditiile in care am avut destul de multe proiecte de reconditionare care mai de care mai interesante si in conditiile in care am incercat destul de multe metode de curatare a straturilor vechi de substante de protectie pentru lemn. Una peste alta, pana acum s-a dovedit a fi, de departe, cea mai buna si mai rapida metoda de curatare.

In schimb, cu slefuitorul cu banda nu pot fi curatate decat suprafetele usor accesibile pana aproape de colturi. Ca sa castigi cat mai mult timp la curatare, banda de smirghel trebuie inlocuita ori de cate ori este nevoie, pentru ca se incarca destul de repede cu vopsea, ulei sau lac.

Asta am facut si noi. Cand am simtit ca nu prea se mai curata uleiul cu usurinta, am schimbat imediat banda de smirghel.

Miscarile de curatare cu slefuitorul cu banda se fac in lungul fibrei lemnului. Ne asiguram astfel ca nu exista riscul sa lasam prea multe urme la imbinari sau la colturi. Acele urme inestetice se slefuiesc foarte greu, si asta ar fi insemnat ca tot timpul castigat la curatare sa fie pierdut la indreptarea acestor dungi. Asa ca am preferat varianta in care sa folosim alte unelte pentru portiunea ramasa necuratata.

am curatat si slefuit suprafetele usor accesibile ale scandurilor cu slefuitorul cu banda
Slefuirea suprafeteleor usor accesibile cu slefuitorul cu banda

Pe suprafetele inguste si intre scanduri, nu mai putea fi folosit slefuitorul cu banda, pentru ca distanta dintre scanduri era mai mica decat inaltimea slefuitorului. Aici am incercat mai multe variante: slefuitorul cu vibratii si multitool-ul, evident, ambele cu smirghel de 40 sau 80, in functe de stratul de ulei ce trebuia indepartat.

muchiile inguste au fost curatate de uleiul invechit si slefuite fin
Muchii inguste curatate si slefuite fin

La colturi si chiar pe muchiile inguste al scandurilor a fost cumplit de curatat vopseaua pentru ca smirghelul se incarca ingrozitor de repede. Dupa mai multe incercari cu toate slefuitoarele posibile si imposibile din atelier, am descoperit o metoda usurica, de indepartare a uleiului: cu un cutter. Trebuie sa recunoastem ca l-am descoperit dupa ce initial am incercat sa curatam colturile imbinarilor cu dalta. Pozitia daltei insa nu ne permitea sa curatam usor zonele din apropierea colturilor si muchiile inguste dintre scanduri sau exista riscul sa lasam foarte multe urme ce trebuiau slefuite ulterior.

Am tinut cutter-ul cu lama de o parte si de alta a muchiei, si cu miscari ca de rindea, cu foarte multa grija (lama de cutter se poate rupe foarte usor), am curatat mai usor uleiul.

diferena dintre lemnul vechi cu urme de ulei si lemnul slefuit
Aspectul scaunului dupa slefuirea partilor usor accesibile ale scandurilor din lemn

Multitool-ul a fost foarte util la colturi, datorita talpii mici, triunghiulare pe care fixam bucata de smirghel. A fost foarte usor de manuit si foarte usor de controlat. Dar si in cazul acesta a trebuit sa schimbam foarte multe bucati de smirghel pentru ca se incarcau destul de repede.

Dupa toata munca de curatare a suprafetelor cu smirghel de granulatie 80, am slefuit inca o data toate suprafetele cu smirghel de 120.

am slefuit muchiile scandurilor, astfel incat sa obtinem un aspect cat mai placut
Slefuirea muchiilor scandurilor

Cea mai faina parte a fost partea de rotunjire a muchiilor cu slefuitorul cu vibratii si pe alocuri manual, cu foaie de smirghel de granulatie 120. A fost placuta partea asta pentru ca dintr-odata tot aspectul lemnului s-a schimbat complet.

aspectul lateralelor scaunelor de gradina pliabile, inainte de aplicarea celor doua straturi de ulei special pentru lemn Danish oil pentru terase
Aspectul lemnului dupa curatarea uleiului invechit, inainte de aplicarea a doua noi straturi de ulei

Aplicarea uleiului special pentru lemn

La final am folosit ulei pentru finisarea si protejarea lemnului, special pentru exterior, Danish Oil de la Lomilux. Am ales acest ulei pentru ca protejeaza foarte bine lemnul, dar scoate in evidenta si frumusetea fibrei. Asta ne doream si noi, pentru ca lemnul folosit la aceste scaune, avea o textura si o culoare absolut minunate care trebuiau scoasa in evidenta cumva. In acelasi timp, uleiul acesta este rezistent la apa si la intemperii, este imbogatit cu filtre U.V., reduce innegrirea lemnului si astfel mentine culoarea naturala o perioada lunga de timp.

aspectul fibrei lemnului dupa reconditioanrea scaunelor de gradina cu Danish oil
Fibra lemnului este foarte frumos evidentiata dupa slefuirea suprafetelor si aplicarea uleiului

Am aplicat uleiul cu o carpa curata si l-am intins foarte bine, pentru a evita aparitia scursurilor. Am avut grija sa aplicam uleiul la umbra, pentru a evita uscarea rapida a acestuia de la soare. Dupa 5 minute am sters din nou suprafata cu o alta carpa curata, pentru a ne asigura ca surplusul de ulei va fi bine curatat.

cum arata scaunele de terasa dupa aplicarea celor 2 straturi de ulei pentru mobilier de exterior Danish Oil de la Lomilux
Scaunele de terasa dupa aplicarea straturilor de ulei

La detaliile legate de modul de utilizare al acestui tip de ulei pentru lemn, scrie ca dupa 6-8 ore poate fi aplicat al doilea strat, eventual cu o slefuire dupa primul strat cu smirghel de granulatie 220 sau 240. Dupa aproximativ 7 ore am mai aplicat si noi un strat de ulei, la fel, curatand excesul, fara insa a mai slefui. Suprafata era foarte fina si inainte de aplicarea primului strat si dupa aplicare a ramas si mai fina. Deci nu a mai fost necesara aceasta ultima slefuire.

aspectul scaunului de gradina, complet schimbat dupa reconditionare
Dupa reconditionare, aspectul scaunului a fost schimbat complet

Dupa curatarea si slefuirea primului picior de scaun, am aplicat cele doua straturi de ulei si am pus unul langa altul cele doua piese, pentru a vedea diferenta inainte si dupa reconditionare: o diferenta extrem de mare.

dupa reconditionare, se poate vedea diferenta de culoare dintre laterala veche a scaunului pliabil si laterala proaspat reconditionata
Diferenta de culoare dintre partile laterale ale scaunului: una invechita si alta reconditionata

Dupa inca o zi (tot la detaliile produsului scrie ca uscarea completa se face in 24 de ore) am asamblat din nou cele 6 scaune de terasa si le-am asezat frumos unul langa altul.

scaunele de terasa dupa reconditionare, au un aspect complet schimbat
Scaunele de terasa dupa reconditionare

Lemnul, avea o culoare minunata, rosie, vie, incomparabila cu nuanta maronie cu care au intrat pe usa atelierului.

uleiul special pentru lemn, Danish Oil de la Lomilux, folosit la finisaj accentueaza foarte mult fibrele si culoarea lemnului
Scaunele de terasa au culoare rosiatica

Poza urmatoare a fost realizata pentru a evidentia diferenta de culoare dintre masa cu finisaj vechi si scaunele de terasa reconditionate. Masa aceea era si ea la randul ei construita din aceeasi esenta de lemn, dar finisajul nu parea sa arate lucrul asta. Puteti vedea cum arata aceasta masa de terasa dupa reconditionare, in toata splendoarea ei, in articolul dedicat.

Ce parere aveti de schimbare?

diferenta dintre masa inainte de a fi reconditionata, si scaunele reconditionate, ambele fiind realizate din aceeasi esenta de lemn
Scaunele de terasa reconditionate (masa a fost realizata si finisata in acelasi fel ca si scaunele, inainte de reconditionare)

Daca ati ajuns pana aici, inseamna ca va plac proiectele de transformare a mobilierului din lemn! In cazul acesta puteti descoperi mai multe proiecte de reconditionare a unor piese de mobilier de interior, de exterior, dar si reconditionare de usi de interior!

Si ca totul sa fie mai simplu, urmariti-ne si pe Facebook – Fideco pentru a descoperi tot ce e nou pe la noi prin atelier!

Lasa un raspuns