Reconditionarea unei mese de terasa din lemn

masa de terasa din lemn exotic dupa reconditionare

Am revenit cu un nou proiect, asa cum am promis: reconditionarea unei mese de terasa din lemn exotic de origine africana. La fel ca si scaunele de terasa prezentate anterior, masa avea o culoare maronie, diferita complet de culoarea naturala a lemnului, in ciuda faptului ca fusese finisata cu ulei. Blatul mesei era realizat din scanduri dispuse la distanta foarte mica unele de altele, ceea ce a ingreunat foarte mult procesul de curatare a uleiului invechit, cu atat mai mult cu cat stratul de ulei era destul de gros si de lipicios, semn ca la aplicare nu fusese sters surplusul. Totodata, procesul a fost ingreunat si de faptul ca lucrarea nu a fost facut in atelierul nostru, ci pe pozitie.

In poza de mai jos veti putea remarca diferenta dintre culoarea mesei si cea a scaunelor, desi au fost construite din acelasi lemn si au fost finisate cu ulei.

masa de terasa din lemn exotic african inainte de reconditionare
Masa de terasa ce urmeaza a fi reconditionata

Cand pornim un proiect de reconditionare a mobilierului de exterior, primul pas pe care il facem este sa curatam lacul, vopseaua sau uleiul invechit de pe toate suprafetele. Asta am facut si in cazul acestei mese.

In general, pentru ca procesul de curatare a lemnului sa dureze cat mai putin, procedam in felul urmator:

  • curatam mai intai toate suprafetele accesibile cu slefuitorul cu banda, astfel incat sa ramana cat mai putine zone necuratate
  • pentru fiecare tip de zona ramasa necuratata gasim cate o solutie potrivita de curatare, astfel incat la final sa obtinem un lemn curat fara urme de lacuri vechi

De obicei, inainte de a incepe procesul de reconditionare, dezasamblam masa in elementele componente: blatul separat, picioarele si scandurile de cadru separat. De data asta insa a trebuit sa ne descurcam pe pozitie. Ne-am adaptat situatiei si am inceput curatarea blatului.

curatarea suprafetei blatului mesei de terasa din lemn cu slefuitorul cu banda cu smirghel de granulatie 80
Curatarea blatului cu slefuitorul cu banda

Am slefuit fiecare scandura in parte, pe partea superioara, cu slefuitorul cu banda, cu smirghel de granulatie 80. Dintre toate tipurile de slefuitoare pe care le-am incercat, cel cu banda curata cel mai rapid straturile vechi de vopsea, lacuri sau ulei. Pentru un rezultat bun si rapid, a trebuit sa schimbam des benzile de smirghel pentru ca se incarcau rapid cu ulei din cauza caldurii produse la slefuire. Totodata, am avut grija sa slefuim scandurile in lungul fibrei ca sa nu lasam urme adanci in fibra lemnului.

Pe cele din mijloc le-am slefuit avand grija in acelasi timp ca banda slefuitorului sa nu atinga si scandurile de pe margine. Ar fi lasat urme perpendiculare pe fibra lemnului si ar fi fost mai dificil de slefuit pentru a le elimina.

La fel am procedat si cu muchiile laterale, vizibile, ale blatului. La imbinarile de scanduri am folosit slefuitorul cu vibratii, pana aproape de scandurile perpendiculare, tot cu smirghel de granulatie 80.

Inca un lucru pe care l-am facut, a fost sa curatam imbinarile dintre scandurile verticale cu cele doua scanduri orizontale. Capetele si muchiile erau tesite si acolo se forma un mic canal care trebuia la randul lui curatat sa nu apara la final, dupa aplicarea uleiului, diferente de culoare (cu siguranta asta s-ar fi intamplat). Mai intai am curatat cu o dalta praful strans in canale (nu fusese curatat bine surplusul de ulei cand a fost realizata masa si de aceea praful s-a lipit foarte usor in aceste zone). Am avut mare grija sa nu zgariem lemnul, ci doar sa curatam cat mai bine canalele. Dupa acest pas am curatat uleiul vechi cu o o rigla subtire si scurta folosita pe post de suport pentru coala de smirghel.

Pentru muchiile laterale rotunjite ale mesei am folosit slefuitorul cu vibratii. Se curata extrem de usor in felul asta.

blatul mesei a fost perfect curatat pe toata suprafata vizibila
Blatul mesei curatat pe toata suprafata vizibila

Cea mai complicata parte din tot procesul a fost curatarea muchiilor inguste dintre scanduri. Trebuia neaparat curatata zona pentru ca ar fi aparut o diferenta foarte mare de culoare. Am facut treceri in lungul muchiilor rotunjite cu o dalta ascutita, cu mare grija, ca si cum ar fi fost o mica rindea. In felul asta am curatat lemnul atat cat ne-a permis spatiul. Ce nu s-a putut curata cu metoda asta, am curatat folosind o foaie de smirgel de granulatie 80 (ca sa curete cat mai usor uleiul vechi), pe care am potrivit-o intre scanduri si cu care am slefuit manual in lungul scandurilor.

Dupa ce am terminat cu blatul, l-am dezasamblat si am curatat tot cu slefuitorul cu banda cadrul mesei si picioarele. Evident am folosit tot benzi de smirghel de granulatie 80, pana cand am inlaturat toate urmele vechi si am obtinut un lemn curat si frumos.

cadrul mesei de terasa si picioarele au fost curatae de uleiul invechit prin slefuirea cu slefuitorul cu banda
Cadrul mesei si picioarele curatate de uleiul invechit

Dupa curatarea uleiului invechit pe toate suprafetele, a urmat slefuirea fina cu smirghel de granulatie 120, o operatiune foarte importanta:

  • se inlatura micile dungute ramase de la slefuirea cu smirghelul de 80
  • suprafata ramane foarte fina inainte de aplicarea uleiului

Pentru finisaj am ales uleiul pentru lemn, special pentru mobilier de exterior Danish Oil.

am aplicat 2 strautir de ulei Danish Oil pe toate suprafatele mesei din lemn avand grija sa stergem dupa fiecare strat surplusul cu o carpa curata
Masa de terasa dupa aplicarea a doua straturi de ulei Danish Oil pentru exterior

Am curatat foarte bine suprafata lemnului de praful rezultat in urma slefuirii si am aplicat cu o carpa curata primul strat de ulei. Am avut grija sa aplicam uleiul la umbra pentru ca soarele ar fi uscat foarte repede uleiul si nu ar fi avut timp sa patrunda suficient de bine in fibra lemnului. Dupa 5 minute am curatat surplusul cu o alta carpa curata si am asteptat 6-7 ore pentru a aplica si al doilea strat de ulei, procedand la fel ca in cazul primului strat.

aspectul fibrelor lemnului exotic african dupa aplicarea celor doua straturi de ulei Danish Oil ICA
Aspectul fibrei lemnului dupa aplicarea uleiului

Dupa cum se poate observa, uleiul a evidentiat extrem de mult culoarea lemnului si frumusetea desenului fibrei. Pentru noi, aceste doua proiecte de reconditionare: masa de terasa si cele 6 scaune din set au fost printre cele mai interesante astfel de proiecte!

masa de terasa din lemn exotic dupa reconditionare
Masa de gradina dupa reconditionare

Descoperiti si alte proiecte de reconditionare a mobilierului exterior, a mobilei de interior sau a usilor de apartament!

Urmariti-ne si pe Facebook – Fideco pentru a fi la curent cu cele mai noi proiecte!

Lasa un raspuns