Pentru ca tot a venit primavara, voi vorbi puțin despre intretinerea mobilierului de gradina din lemn: protejarea peste iarna, reconditionarea acestuia daca este cazul si ingrijirea periodica.
Pe scurt:
Protejarea peste iarna a mobilierului de exterior din lemn
Pentru a evita deteriorarea mobilierului de gradina din lemn masiv, este preferabil ca inainte de a fi depozitat peste iarna, sa fie supus unui proces de curatare a suprafetelor de praf si de aplicare a unui tratament pe baza de ulei, pentru a innoi pelicula protectoare.
Este preferabil ca mobilierul de exterior sa fie depozitat in spatii inchise si uscate, ferite de vant, ploi, ninsori, inghet, dezghet. In felul acesta poti fi sigur ca in primavara vei avea un set de gradina de care te poti bucura imediat ce incepe sa se incalzeasca afara.
Daca nu ai spatiu disponibil pentru depozitarea mobilierului, ai grija ca acesta sa fie asezat pe o suprafata uscata astfel incat picioarele mesei sau ale scaunelor sa fie ferite de umezeala. Mobilierul trebuie ferit de razele soarelui si de vant pentru a evita innegrirea si aparitia fisurilor. Cel mai daunator lucru pentru un astfel de mobilier este combinatia de umezeala (apa) concomitent cu actiunea razelor solare. Aceasta combinatie accelereaza foarte mult procesul de innegrire a suprafetelor lemnului si determina aparitia crapaturilor.
Reconditionarea mobilierului de gradina din lemn
In cazul in care mobilierul tau nu a fost suficient de bine protejat in perioada iernii, iar lemnul s-a innegrit, are un aspect scorojit din cauza condițiilor meteo (ger, ploi, vant, soare) nu iti face foarte mari probleme. Mobilierului de exterior din lemn are un foarte mare avantaj: poate fi usor adus la viata, in cateva ore de munca. Este suficient sa gasesti putin timp liber intr-o dupa-amiaza frumoasa, calduroasa de primavara, ca sa te poti ocupa de reconditionarea lui.
Va mai amintiti masa noastra de gradina realizata din materiale reciclate? Ei bine, anul acesta blatul ei a avut nevoie de mai mult decat de un simplu strat protector de ulei. A avut nevoie de o curatare integrala a suprafetelor. Tot procesul de transformare a durat aproximativ 3 ore (cred ca a durat totusi mai putin de 3 ore).

Peste iarna, nu a fost protejata deloc. Am lasat-o afara neacoperita (din cauza temperaturilor destul de ridicate am folosit-o si in perioada iernii, chiar foarte mult). Ploaia, ninsoarea, vantul, soarele si-au spus cuvantul, astfel ca la inceputul primaverii, aspectul ei era groaznic, de nerecunoscut. Suprafata, desi inca foarte fina, era innegrita. Pe langa acest lucru, era si foarte patata.

Nu puteam aplica niciun strat de ulei care sa o faca sa arate mai bine. Asa ca, mi-am pregatit toate lucrurile necesare, nu foarte multe, in ideea de a o face sa arate ca noua.

Materialele necesare pentru reconditionarea mobilierului de gradina
Pentru curatarea lemnnului, de obicei folosesc slefuitorul cu banda. Pe langa slefuitorul cu banda, am mai folosit:
- benzi de smirghel de granulatie 40, 80 și 150,
- coli de smirghel de granulatie 120,
- ulei pentru lemn,
- 2 bucati de carpe curate,
- un cub de lemn pe post de suport de smirghel
- un cutit de masa folosit pe post de suport pentru smirghel pentru curatarea lemnului in spatiile dintre scanduri si a muchiilor tesite si pentru aplicarea uleiului in acele spatii.

Curatarea lemnului innegrit si a petelor
Am curatat mai intai suprafetele plane cu slefuitorul cu banda cu smirghel de granulatie 40. Am incercat initial sa folosesc direct smirghel de 150, dar se incarca foarte repede cu ulei invechit si praf de rumegus, asa ca procesul de curatare dura foarte mult.

Ideea era sa curat cat mai repede suprafata, pana la eliminarea stratului innegrit si eliminarea tuturor petelor. Imediat a inceput sa se vada frumos culoarea naturala a lemnului de frasin termotratat, culoare pe care nu o mai zarisem din vara.

Mai ramasesera de curatat muchiile tesite si capetele pe contrafibra.

Pentru muchii am folosit cutitul pe post de suport de smirghel, ca sa-mi usurez munca. In cazul asta am preferat sa le slefuiesc direct cu smirghel de granulatie 120 pentru ca se curatau foarte repede.

In cazul capetelor pe contrafibra, a trebuit sa insist mai mult. Initial am incercat o varianta, cu slefuitorul cu banda. Am lipit scoci de hartie pe cadrul metalic rotund pentru a-l proteja de o eventuală atingere din greseala cu slefuitorul. Nu a functionat. Cred ca am nevoie de putin mai mult exercitiu sa pot tine perfect slefuitorul cu banda astfel incat sa nu depasesc linia ce separa blatul din lemn de cadrul metalic.
In cele din urma, am luat un cub de lemn pe post de suport de smirghel si am slefuit si capetele cu smirghel de granulatie 120. Realitatea este ca nu erau la fel de deteriorate ca restul suprafetelor. Cel mai probabil datorita faptului ca sunt mai puțin expuse razelor solare si pentru ca apa nu stagneaza o perioada indelungată pe aceste suprafete.

Evident, folosind smirghel de granulatie 40, suprafata mesei nu era foarte fina si avea foarte multe dungi inestetice. Pentru a elimina dungile si pentru a obtine suprafata potrivita inainte de aplicare uleiului, am slefuit apoi progresiv cu smirghel de granulatie 80 si la final cu granulatie 150.

Aplicarea uleiului pe suprafata mesei de gradina
Am asteptat sa ajunga umbra la locul de lucru, pentru ca este indicat ca aplicarea uleiului sa nu se faca in bataia soarelui. Am sters bine praful rezultat in urma slefuirii și apoi am aplicat cu o carpa curata un strat de ulei pe suprafata blatului si pe capete. Pentru a putea proteja si muchiile dintre scanduri, am infasurat carpa pe cutitul de bucatarie si astfel am putut aplica ulei si pe acele zone greu accesibile. .

Am asteptat 10 -15 minute sa patrunda uleiul in fibra lemnului si apoi am sters surplusul cu o carpa curata. Dupa cateva ore, am repetat procesul . In urmatoarele seri am mai aplicat cate un strat de ulei, pana cand am observat ca dupa aplicarea uleiului, nu mai existau zone care sa se usuce foarte repede, adica lemnul nu mai putea absorbi ulei. Asta insemna ca suprafata lemnului avea o pelicula protectoare de ulei suficienta cat sa protejeze lemnul o perioada mai lunga de timp și ca nicio zona nu ramasese expusa intemperiilor.


Ingrijirea periodica a mobilierului de gradina din lemn
Periodic, mobilierul de gradina trebuie ingrijit. Sunt foarte multe pareri legate de frecventa cu care ar trebui aplicat cate un strat de ulei pentru ca suprafata sa reziste condițiilor de mediu o perioada mai lunga. Aceasta perioada depinde foarte mult si de cat de mult este expus mobilierul: daca este folosit pe o terasa acoperita sau in plin soare, daca este acoperit cu protectii din materiale impermeabile si rezistente la acțiunea razelor UV si/sau rezistente la umezeala. Spre exemplu, in primul an dupa ce am construit masuta, toata vara a fost depozitata/folosita sub acoperisul atelierului. Jumatate de blat statea in umbra, jumatate era expus ploilor si, in unele momente ale zilei, razelor solare. Partea expusa incepuse sa isi piarda culoarea naturala, in vreme ce cealalta jumatate era ca noua.
Fiind o operatiune foarte simpla si rapida, parerea mea este ca aplicarea uleiului poate fi efectuata ori de cate ori consideri ca este necesar. Daca ai senzatia ca suprafata lemnului se simte uscata, poti sterge suprafata cu o carpa, pentru a inlatura praful si apoi, faci o stergere cu o carpa inmuiata in ulei pentru lemn. Singurul lucru important de facut, este ca dupa aplicare, sa stergi bine surplusul. Altfel, in locul unde raman picaturi necuratate suficient, se aduna usor praful, suprafata devine lipicioasa si neplacuta atat vizual, cat si la atingere.