Reconditionare usa apartament

usa de bucatarie, veche, furniruita ce urmeeaza a fi reconditionata

Aveam de facut o reconditionare pentru o usa de interior de vre-o 30 ani, data cu vre-o 4-5 straturi de lac, unul mai scurs ca altul. Fiind usa de bucatarie, avea furnirul dezlipit in partea de sus din cauza condensului facut de-a lungul timpului pe toc. Broasca si manerul erau distruse.

Am dat jos geamul, manerele, broasca si balamalele. Arata cam asa:

usa de bucatarie, veche, furniruita ce urmeeaza a fi reconditionata
Usa de apartament de reconditionat

Dupa vre-o 2-3 ore de slefuit, cu un consum de vre-o 10-15 coli de smirghel (se incarca imediat cu lacul asta vechi pe baza de solvent) am reusit sa o aduc la o stare cat de cat acceptabila. Toata treaba trebuie facuta cu foarte mare grija, usa avand un furnir de 0.65 mm lipit prin care poti sa treci foarte usor.

dupa slefuirea integrala a usii, am lipit furnir in zonele unde acesta se dezlipise
Lipirea furnirului dezlipit

Pe usa sunt puse clemele si bucati de lemn pentru a lipi furnir nou unde a fost nevoie. Din pacate lucrarea a fost facuta mai demult si nu am poza decat cand furnirul era gata lipit si chituit pe ici pe colo, pe unde a mai fost nevoie.

repararea furnirului de fag, dezlipit in anumite zone ale usilor de interior
Inlocuirea furnirului dezlipit de pe usi

Pentru ca terminasem partea “prafuita” a lucrarii, am putut duce usa la locul ei pentru baituire si lacuire. Pana la urma a fost o greseala, pentru ca nu am avut un pistol portabil care sa dea prea bine lacul, dar tot a iesit ok.

am colorat usa veche furniruita cu bait pe baza de apa
Usa colorata cu bait pe baza de apa

Dupa baituire am remarcat ca furnirul folosit de mine era aburit, pe cand cel original nu. De aici si diferenta de culoare. Dupa lac s-a estompat destul de mult. O alta greseala a fost ca nu am dus fasiile de sus pana jos, imbinarea in capat de fibra vazandu-se foarte urat. Asta e de retinut pentru alta data.

usa furniruita reconditionata este protejata cu lac incolor pe baza de apa
Protectie cu lac acrilic incolor

Lacul a fost distribuit foooaaaaarte “uniform” de pistolul portabil … Noroc ca am folosit lac de parchet pe baza de apa, care nu ramane albicios dupa uscare, se face perfect transparent.

Am vopsit tocul cu o vopsea pe baza de apa, bej. A iesit acceptabil, avand in vedere starea initiala si faptul ca nu am avut timp sa-l dau jos, sa-l reconditionez in atelier si sa-l pun la loc dup-aia.

Am montat la loc feroneria, adica balamalele, broasca si manerele. Le-am folosit pe cele vechi.

Dar nu ar fi un lucru tocmai rau sa schimbati manerele. Manerele de pe usile vechi de apartament sunt demodate si au un aspect invechit. Totodata, usa furniruita are un alt aspect: fiind colorata cu bait si lacuita cu lac incolor, fibra lemnului este foarte frumos evidentiata. Un maner nou, cu un finisaj satinat, vopsit, cromat sau cu alt tip de finisaj, ar fi potrivit pentru o usa proaspat reconditionata.

Si asa arata usa pusa pe pozitie, fara geam.

usa furniruita de apartament a fost reconditionata si montata pe pozitie
Usa reconditionata montata pe pozitie

Daca va plac proiectele de reconditionare, descopera-le si cele de mic mobilier de interior si pe cele de mobilier de gradina sau terasa!

Si nu uita sa ne urmaresti si pe pagina de Facebook – Fideco, sa descoperi mai repede ce noutati mai avem!

Lasa un raspuns