Reconditionare mobilier interior, mobilier de gradina, usi

reconditionarea mobilierului de interior sau exterior din lemn masiv

Descoperiti in acest articol o serie de proiecte de reconditionare si transformare completa a unor piese de mobilier, de interior si de exterior, dar si de reconditionare a unor usi de apartament. Toate aceste proiecte au fost realizate de-a lungul timpului in atelierul nostru, timp in care am invatat o multime de lucruri, unele din greseli, am descoperit diverse metode care ne-au usurat munca, si aici ma refer la partea de curatare a straturilor vechi de vopseluri, lacuri sau ulei, am incercat diverse metode de colorare, am incercat diverse tipuri de finisaje finale.

Reconditionare mobilier interior

Reconditionarea mobilierului de interior este necesara dupa o anumita perioada de timp. Am remarcat, dupa multe astfel de proiecte, ca lacurile folosite ca strat final sunt cele care pot prelungi durata de viata a mobilei. Cu cat sunt mai rezistente suprafetele, cu atat vor rezista mai mult si piesele de mobilier. Descoperiti mai jos cateva dintre proiectele noastre de reconditionare si de transformare a mobilierului de interior.

Bancuta pentru copii din lemn de fag

Dupa ani intregi, in care bancuta copiilor nostri a fost foarte utila in hol, ne-am hotarat sa o reconditionam. Nu avea nevoie neaparat de reparatii, ci mai degraba am vrut sa ii dam un nou aspect. Cea mai simpla varianta ar fi fost sa o vopsim, insa, pentru ca preferam ca in cazul mobilierului din lemn, sa pastram vizibila fibra, am hotarat sa o coloram cu bait. Desigur, nu am vrut doar sa o coloram, ci sa si obtinem unui aspect vintage. Pentru a obtine acest aspect am folosit grund pe baza de apa pentru mobilier si obiecte din lemn de interior, bait wenge pe baza de apa (acelasi efect poate fi obtinut si prin folosirea altor culori de bait daca sunt amestecate baituri in culorile de baza) si lac acrilic incolor cu grad de luciu 10 gloss. Despre acest proiect de reconditionare sau transformare mai degraba a bancutei, cat si despre modul in care am obtinut aspectul vintage am scris mai pe larg in articolul dedicat acestei piese minunate de mobilier.

cum am reconditionat o bancuta din lemn natur de fag
Reconditionarea bancutei din lemn de fag

Masa de bucatarie din lemn de rasinoase

Masa de bucatarie achizitionata de la Ikea (in set cu 4 scaune, modelul JokkMokk) a suferit si ea o mica transformare. Spre deosebire de bancuta, ea chiar avea nevoie de mici reparatii. Blatul era cel mai problematic: era foarte zgariat si mai prezenta si mici adancituri de la diverse lovituri. Pentru aceasta masa am ales varianta colorarii cu doua baituri:

  • bait rosu (o margine de 7 cm de jur imprejur) si
  • bait alb (centrul blatului, picioarele mesei si cadrul dreptunghiular)

In ceea ce priveste finisajul, am ales varianta grundului si lacului poliuretanic antizgariere din 2 motive:

  • in primul rand, din cauza lemnului de esenta moale vroiam sa obtinem o suprafata a blatului rezistenta la lovituri
  • in al doilea rand, din cauza ca urma sa fie folosita in bucatarie, am ales sa cream o suprafata rezistenta la zgarieturi

Mai multe detalii despre proiect gasiti in articolul dedicat reconditionarii mesei noastre, si totodata gasiti si descrierea metodei de colorare a blatului.

cum am reconditionat o masa de la ikea de bucatarie din lemn de brad
Reconditionarea unei mese de bucatarie din lemn de brad

Masa de cafea si masuta consola

Reconditionarea acestor doua corpuri de mobilier, masa de cafea si masuta consola a constat in esenta in curatarea vopselei vechi, colorarea cu bait care sa se semene cu nuanta initiala si finisarea cu grund si lac acrilic incolor. Trebuie sa mentionez ca aceste doua mese au fost realizate din fabrica, din lemn masiv de tei (doar picioarele si cadrele), blaturile fiind facute din PAL furniruit. Trebuie sa subliniez ca lemnul de tei este un lemn de esenta foarte moale. Este foarte greu de lucrat cu acest tip de lemn pentru ca slefuitorul poate lasa foarte usor urme. Din cauza esentei, am ales ca finisajul final sa il facem cu lac acrilic incolor mat, cu grad de luciu 10 gloss, cu intaritor. In felul asta, am redus riscul ca suprafata sa se zgarie usor sau sa ramana urme la cea mai mica lovitura.

reconditionare mobilier interior: cum am reconditionat o masuta de cafea din lemn de tei cu blaturi din pal furniruit
Masa de cafea din lemn de tei reconditionata
reconditionarea masutei consola din lemn de tei cu blat din PAL furniruit
Masuta consola din lemn de tei, cu blat din pal furniruit

Masuta de cafea

Aceasta masuta de cafea, face parte din primele noastre proiecte de reconditionare. Masuta era parte dintr-un set vechi de 2 mese cu dimensiuni diferite. Ca si in alte situatii, si aici am remarcat ca blaturile nu au fost realizate din lemn masiv, ci din PAL furniruit cu furnir de stejar. In cazul acestor masute, pentru ca blaturile nu aveau dimensiuni foarte mari si pentru ca inca nu aveam foarte multa experienta si echipamente potrivite pentru furniruit mobilier, am ales varianta inlocuirii lor cu unele realizate integral din stejar masiv. La aceasta reconditionare, pe langa inlocuirea blaturilor furniruite cu blaturi din stejar, am refacut si intarit imbinarile picioarelor, am refacut culoarea initiala cu bait pe baza de apa si am incercat pe cat posibil sa obtinem finisajul lucios al blatului, cu lac acrilic cu grad de luciu 60 gloss.

reconditionare mobilier interior: cum am reconditionat o masuta de cafea prin curatarea vopselei vechi, inlocuirea blatului cu unul din stejar masiv, colorarea cu bait asemanator cu nuanta initiala si finisarea grund si lac incolor
Reconditionarea unei masute de cafea si inlocuirea blatului cu unul din stejar masiv

Taburet din lemn de brad

Reconditionarea taburetului din lemn de brad este de fapt prima noastra incercare de a reconditiona o piesa de mobilier. Am facut tot posibilul sa obtinem din prima incercare un produs deosebit. Am incercat inclusiv sa obtinem culoarea originala. In esenta, am cam reusit. In cadrul acestui proiect am invatat cum sa obtinem o culoare de bait custom combinand diverse culori pana la obtinerea celei potrivite. Am invatat cat de importanta este aplicarea grundului dupa uscarea baitului, inainte de aplicarea lacului. La aceasta reconditionare nu am folosit grund, si cand am slefuit suprafata, pe alocuri au aparut mici dungute de lemn natur. Per total, a fost un proiect reusit, iar taburetul nostru a redevenit rezistent si frumos, ca nou.

cum am reconditionat un taburet din lemn de brad
Taburet din lemn de brad, reconditionat

Reconditionare mobilier de gradina

Mobilierul de gradina, din lemn, necesita ingrijiri periodice. Cea mai simpla metoda de a avea mobila de gradina bine intretinuta, este sa aplici periodic, primavara si toamna, cate un strat doua de ulei pentru lemn. In felul asta poti fi sigur ca mobilierul tau va rezista mult mai mult timp si nu vei avea nevoie de o curatare in profunzime a lemnului, decat dupa o perioada lunga de timp. Am facut de-a lungul timpului cateva experimente, cu finisaje diferite, dar uleiul ramane de baza in cazul mobilierului de exterior din lemn.

Scaune de terasa din lemn exotic

Acest proiect de reconditionare a mobilierului de gradina este printre primele proiecte de acest gen. A fost realizat cu o placere deosebita pentru ca lemnul din care au fost candva construite scaunele era unul cu adevarat deosebit, exotic, de origine africana. Un lemn foarte frumos, rosiatic, cu o textura fina si un desen remarcabil al fibrelor. Partea cea mai amuzanta a fost ca au intrat pe usa atelierului nostru cu o culoare maronie fara nicio legatura cu realitatea, si au iesit cu o culoare de un rosu aprins, foarte atragator. Finisajul final a fost realizat cu Danish Oil, in doua straturi, un ulei care ofera mobilierului tratat rezistenta la apa, la inghet, dezghet, soare, reduce innegrirea lemnului si scoate in evidenta frumusetea culorii si a fibrelor pe o perioada lunga de timp.

reconditionare mobilier de gradina: cum am reconditionat scaunele de terasa curatand uleiul invechit si finisand-ul cu alte 2 straturi de ulei
Reconditionarea unor scaune pliabile de gradina realizate din lemn exotic

Balansoar de gradina din lemn de eucalipt

Dupa ani intregi de utilizare, ne-am hotarat ca a venit vremea sa reconditionam balansoarul de gradina. Procesul nu a fost tocmai usor, pentru ca nu am respectat deloc cerinta standard: mobilierul de gradina din lemn trebuie intretinut anual, primavara si toamna, adica aplicate cate un strat doua de ulei, pentru a-i prelungi viata si a-l mentine constant intr-o stare buna. Noi nu am facut lucrul acesta, drept urmare, lemnul era mult prea afectat de ploi, zapada, inghet, dezghet, soare, asa ca slefuirea si curatarea suprafetelor ne-a mancat destul de mult timp si a fost destul de greoaie. Pentru proiectul acesta am ales varianta curatarii integrale a suprafetelor, a colorarii cu bait wenge si a aplicarii a doua staturi de lac de exterior.

reconditionare mobilier de gradina: cum am reconditionat un balansoar de gradina din lemn de eucalipt
Reconditionarea balansoarului de gradina

Reconditionare usi

Reconditionarea usilor vechi furniruite a pornit din dorinta de a da un aspect nou unui apartament vechi de bloc. Au fost cateva incercari de transformare, incercari finalizate cu succes. Am folosit diverse metode de curatare a lacurilor invechite (cu solutii de curatare, curatare prin slefuire sau curatarea cu racleta folosind pistolul de aer cald), diverse moduri de finisaj cu bait si lacuri rezistente in timp. Concluzia finala dupa astfel de proiecte este una singura: cu putin efort, acele usi vechi de apartament, care au rezistat zeci de ani, pot fi aduse intr-o stare ca noua, astfel incat sa mai reziste inca alte cateva zeci de ani.

Usa de interior furniruita

Primul proiect de acest gen a fost o usa de interior furniruita, dintr-un apartament vechi, data cu multiple straturi de vopsea, care pe alocuri prezenta scursuri inestetice. Pentru ca usa era cea de la bucatarie, unde mai sunt mici probleme cu aburii ce se formeaza in incapere, au fost necesare si mici retusuri ale furnirului dezlipit sau rupt in partea de sus a usii: am lipit furnirul dezlipit si am adaugat bucati noi acolo unde lipsea cu desavarsire. Ca finisaj, am ales colorarea cu bait pe baza de apa si protejarea cu lac de parchet, dat in cantitati mari pentru a ne asigura ca usa va deveni mai rezistenta si nu va mai avea prea curand nevoie de reconditionare.

cum am reconditionat o usa de apartament veche, furniruita, intr-una cu aspect ca nou
Transformarea unei usi furniruite de apartament

Usa veche de apartament

Dupa primul proiect de reconditionare a usii de apartament, am continuat seria acestor proiecte. Este intr-adevar o mare placere sa vezi cum o astfel de usa, de altfel foarte rezistenta in timp, poate fi transformata intr-una aproape noua, chiar mai frumoasa decat in varianta originala. Am profitat de acest proiect de reconditionare pentru a include in tutorial si cateva trucuri pe care le-am descoperit de-a lungul timpului si care te ajuta nu doar sa salvezi o usa si bani pentru inlocuirea ei, dar si foarte mult timp daca te hotarasti sa o reconditionezi.

usa de apartament furniruita, reconditionata prin curatarea lacului invechit, slefuirea fina a suprafetelor, colorarea cu bait pe baza de apa si finisarea cu lac pe baza de apa cu intaritor
Reconditionarea unei usi vechi de apartament

Urmariti-ne si pe Facebook – Fideco pentru a fi la curent cu cele mai noi proiecte!

Lasa un raspuns