Reconditionare masuta de cafea si masuta consola din lemn de tei

masuta de cafea reconditionata, colorata cu bait pe baza de apa si protejata cu grund lac acrilic cu intaritor

Astazi va voi prezenta modul in care reconditionam diverse corpuri de mobilier din lemn folosind drept exemplu o masuta de cafea si o masuta consola, ambele din lemn de tei.

Desi proprietarul lor a crezut ca produsele au fost realizate din lemn, s-a dovedit ca ambele corpuri aveau blaturi facute din PAL furniruit doar cu cadru din lemn, picioarele meselor fiind intr-adevar din lemn de tei. Chiar am remarcat de-a lungul timpului ca foarte multi producatori de mobilier descriu produsele lor ca fiind realizate din lemn masiv, cand de fapt, pentru blaturi in general folosesc PAL furniruit cu furnir din diverse esente de lemn.

Dar sa revenim la reconditionarea noastra. O sa va prezint doar o imagine cu una dintre masutele de reconditionat, pentru a se vedea ca vopseaua era intr-adevar stricata, mai ales la muchii si ca aparusera diferente intre furnir si cadrul din lemn al blaturilor.

inainte de reconditionare, masuta de cafea avea vopseaua deteriorata si multe zgarieturi
Aspectul masutei de cafea, cu vopsea deterioarata, inainte de reconditionare

Sunt 5 pasi importanti pe care i-am urmat:

Slefuirea vopselei vechi. Pentru asta am folosit foarte multe tipuri de slefuitoare si foarte multe foi de smirghel pentru ca se incarcau foarte repede cu vopsea. Am slefuit cu slefuitorul cu banda si cu cel orbital cu smirghel de granulatie 80 suprafetele usor accesibile: blaturile masutelor pe fetele vizibile si picioarele pe partile exterioare. La picioare am mai facut un lucru: am slefuit talpa, care nu fusese nici macar vopsita din fabrica (in general nu prea se acorda importanta acestor zone pentru ca se presupune ca nu se vad). Este adevarat ca nu se vad, dar eu personal prefer sa fie slefuite pentru ca dupa aplicarea lacului sau vopselei, suprafata devine fina. Este un lucru extrem de util pentru ca nu se mai strange foarte mult praf sub picioarele corpurilor sau daca totusi se strange praf, aspiratorul il trage foarte usor.

vopseaua veche de pe masuta de cafea de reconditionat este curatata cu slefuitorul cu banda
Curatarea vopselei vechi cu slefuitorul cu banda
la reconditionarea masutei de cafea, slefuirea cu smirghel fin cu ajutorul slefuitorului orbital
Slefuirea masutei de cafea cu slefuitorul orbital
curatarea vopselei de pe blatul mesei din lemn cu slefuitorul cu banda
Blatul mesei, curatat de vopsea
la reconditionare, picioarele mesei de cafea sunt slefuite fin pentru ss nu permite strangerea prafului
Picioarele mesei de cafea sunt slefuite
inainte de reconditionare, masuta de cafea trebuie curatata de vechea vopsea cu care a fost protejata
Masuta de cafea inainte de reconditionare

Am folosit slefuitorul drept tot cu smirghel de granulatie 80 in zonele neaccesibile celui cu banda. La colturi, unde riscul de a strica obiectele era foarte mare, am folosit multitool-ul. Evident ca au mai fost cateva locuri in care nu am putut folosi nici un tip de slefuitor si acolo a trebuit slefuit manual, operatie care a durat mai mult, dar la final nu a mai ramas nici o pata de vopsea. Aceasta a fost cea mai complicata parte din tot procesul de reconditionare, cu atat mai mult cu cat lemnul reconditionat a fost teiul, un lemn de esenta foarte moale. La prima miscare gresita cu orice aparat riscam sa intram prea mult in lemn. Si asa pe partea de dedesubt a blaturilor, unde trebuia slefuit mai mult datorita acelor diferente aparute intre placile de PAL si cadrul din lemn, s-a slefuit, pe alocuri, tot furnirul pana la PAL.

in timpul procesului de reconditionare, vopseaua masutei de cafea a fost curatata integral
Aspectul masutei de cafea dupa curatarea vopselei vechi
vopseaua veche de pe masuta consola a fost curatata cu o multitudine de aparate: slefuitor drept, orbital, cu banda si multitool
Masuta consola perfect curatata de vopsea

Reparatii cu chit. Dupa curatarea vopselei am acoperit cu chit diverse gauri si lovituri aparute in timpul folosirii, dar si spatiile aparute la imbinari intre blat si picioare.

Slefuirea cu smirghel fin. Dupa uscarea chitului, am slefuit toate suprafetele cu smirghel de granulatie mare, astfel ca suprafata a devenit fina. Am tesit apoi toate muchiile masutelor si in acest moment am putut spune ca sunt gata de colorat.

Colorarea. Am combinat diverse culori de bait pana cand am obtinut culoarea vopselei cu care au fost vopsite anterior. Am aplicat baitul cu pistolul pentru ca teiul este un lemn foarte pretentios. Daca le-am fi colorat cu un burete sau o carpa, culoarea nu ar fi iesit uniforma, ci cu multe pete.

Aplicarea grundului si lacului. Dupa uscarea baitului, am aplicat un strat de grund pe care ulterior l-am slefuit cu smirghel de granulatie 320 si apoi am aplicat stratul de lac incolor, cu intaritor. Ca de obicei am folosit produsele ICA: grund pe baza de apa pentru mobilier sau piese de mobilier si alte obiecte din lemn si lac acrilic mat pe baza de apa cu grad de luciu 10 gloss, care putea fi aplicat fie monocomponent, fie bicomponent, catalizat 5% cu CA508, adica cu intaritor. Am preferat sa folosim varianta a doua, cu intaritor, pentru ca teiul fiind un lemn foarte moale se poate deforma foarte usor la cea mai mica lovitura. Folosind intaritorul, suprafata urma sa devina mult mai rezistenta la lovituri, decat in prima varianta.

Acesta este rezultatul a multe ore de slefuire!

Masuta consola:

masuta consola are un aspect deosebit, ca nou, dupa reconditionare
Masuta consola din lemn de tei este reconditionata
aspectul blatului mesei, dupa reconditionare
Blatul masutei consola, dupa reconditionare
finisajul colturilor masutei cu muchiile tesite, dupa reconditionare,
Aspectul finisajului colturilor, dupa reconditionare
colturile si locurile greu accesibile ale mesei din lemn de tei, dupa reconditionare
Aspectul colturilor si zonelor greu accesibile dupa reconditionare
aspect perfect al masutei consola dupa reconditionare
Detaliu cu finisajul picioarelor masutei din lemn reconditionate

Masuta de cafea:

masuta de cafea reconditionata, colorata cu bait pe baza de apa si protejata cu grund lac acrilic cu intaritor
Masuta de cafea reconditionata
masuta de cafea din lemn de tei, are un aspect nou dupa reconditionare
Masuta de cafea reconditionata are un aspect nou
detaliu cu finisajul colturilor masutei de cafea, dupa reconditionare
Finisajul colturilor si imbinarilor masutei de cafea

Descopera si alte proiecte de reconditionare a unor piese de mobilier din lemn, mobilier de gradina si usi vechi de apartament!

Va asteptam cu mare drag sa ne urmariti si pe pagina de Facebook – Fideco pentru a descoperi cele mai noi idei!

2 Comments on “Reconditionare masuta de cafea si masuta consola din lemn de tei”

  1. Bună ziua! Cunoașteți un meșter care vine acasă să recondiționeze? Mulțumesc! Daniela Stănescu, tel.0729148151

Lasa un raspuns