Rafturi din lemn de fag pentru amenajarea unei camere de copii

poti amenaja un spatiu intr-o camera de fetita folosind politele din lemn masiv de fag pentru organizarea jucariilor

Astazi vorbim despre rafturi din lemn colorate, create special pentru copii.

Rafturile din lemn si politele sunt nelipsite intr-o camera de copii fie ca sunt folosite pentru carti, fie pentru cutiile de jocuri, fie pentru colectii (masinute, soldati, dinozauri, ponei, papusi), fie pentru  lucrarile realizate la gradinita sau la scoala. Cum ar fi insa, daca ai putea sa realizezi in camera copiilor un ansamblu intreg din polite, pe care sa il mai si personalizezi in functie de culorile preferate sau de culoarea predominanta a camerei sau poate doar sa aduci acea pata de culoare necesara (sa nu mai vorbim de combinatii de culori).

Intr-un articol mai vechi, v-am prezentat un model de rafturi din lemn de fag natur, in combinatie cu lemn colorat cu bait pe baza de apa. Pornind de la acel design de raft, l-am conceput pe cel pe care il voi prezenta in articolul acesta. Diferenta dintre cele doua modele este ca la acest design scandurile folosite sunt separate cu bare taiate dintr-o bagheta rotunda din lemn de fag.

Politele prezentate in poze au lungimea de 60 cm, dar evident ca pot fi realizate la orice lungime sau la diferite lungimi (va arata cu atat mai dragut un astfel de ansamblu cu cat dimensiunile sunt diferite, eventual folosind si diferite nuante ale aceleiasi culori).

In realizarea acestui proiect am folosit scanduri din lemn de fag. Am ales fagul ca esenta pentru ca are o textura extrem de fina dupa slefuire, potrivita pentru manutele unui copil. Un alt motiv a fost faptul ca lemnul de fag se coloreaza foarte frumos cu bait pe baza de apa. Baitul scoate in evidenta frumusetea lemnului, datorita faptului ca fibrele absorb diferit culoarea, rezultand un desen minunat.

una dintre scandurile acestui model de rafturi din lemn a fost colorata cu bait mov pe baza de apa
Scandura colorata cu bait mov pe baza de apa
lemnul colorat cu bait in comniatie cu lemnul natur dau o senzatie de caldura atunci cand sunt folosite in amenajarea unei camere de copii
Baitul pe baza de apa coloreaza lemnul lasand vizibila fibra
politele din lemn de fag sunt extrem de potrivite pentru amenajari interioare de camere de tineret datorita faptului ca lemnul confera caldura spatiului
Combinatie de lemn colorat cu bait si lemn natur

Pentru o singura polita sunt necesare 3 dimensiuni de scanduri. Aici ma refer la latimea scandurilor, pentru ca lungimea o alege fiecare in functie de preferinte sau necesitati, iar grosimea este aceeasi pentru toate scandurile. Dupa parerea noastra, grosimea perfecta a scandurilor pentru acest tip de polita este de 3 cm (nici prea subtire ca sa poti folosi bara rotunda de 2 cm in diametru, dar nici foarte groasa pentru ca polita s-ar ingreuna foarte mult).

Am stabilit ca cele 3 dimensiuni de scanduri sa fie de 4 cm pentru scandura colorata, de 3 cm pentru doua dintre scanduri natur si de 6 cm pentru celelalte doua (una care se fixeaza in perete si una care face parte din polita si se monteaza la final).

polita din lemn masiv realizata din scanduri de 3 cm grosime pentru o rigidizare mai mare
Polita este realizata din scanduri de fag de 3 cm grosime si 60 cm lungime
am folosit scanduri din lemn de fag de 3 cm grosime, 60 cm lungime si 3 latimi diferite
Scandurile din lemn de fag au dimensiuni de 3 cm, 4 cm si 6 cm in latime

Inainte de a le slefui, am stabilit locurile unde vom da gauri pentru barele taiate din bagheta rotunda de fag. Cu un burghiu de 2 cm, folosind bormasina cu stand am dat cate doua gauri dintr-o parte in cealalta a scandurilor, stabilind de la inceput distanta fata de capete. Pe scandura de 6 cm care se fixeaza pe perete in suruburi, am dat doua gauri de 1,5 cm adancime pe una dintre fete, astfel incat, cand montam scandurile politei, muchia acesteia sa iasa la fata cu polita in sine. De asemenea, pe acesta scandura am mai dat si gaurile de suruburi cu care urma sa fixam polita pe perete. Pe scandura de 6 cm care va fi de fapt frontul politei, am dat cele doua gauri pe o singura parte a acesteia, de 2 – 3 cm adancime.

Dupa ce am dat toate gaurile necesare, am slefuit fetele, capetele pe contrafibra si am tesit muchiile. Am colorat scandura de 4 cm latime cu bait si apoi, dupa uscarea baitului am aplicat grundul si lacul incolor pe baza de apa (pe toate cele 5 scanduri). Este de preferat ca toate substantele folosite sa fie pe baza de apa, pentru ca pana la urma utilizatorul final este un copil.

Inainte de a taia bucatile de bara rotunda de fag la dimensiuni identice, am slefuit bara si am protejat-o cu grund si lac incolor pentru ca ar fi fost mai greu sa realizam slefuirea intre straturi dupa formarea politei.

pentru a fixa scandurile de fag ale politei am folosit bucati taiate dintr-o bara rotunda cu diametru de 2 cm
Bara rotunda din lemn de fag de 2 cm in diametru

Cand s-a uscat lacul, am trecut bucatile din bara rotunda de fag prin gaurile date in scanduri, avand grija ca distanta dintre scanduri sa fie identica. Pentru a ne asigura ca indiferent de conditiile de umiditate din camera polita nu va fi afectata in vre-un fel, am fixat cele doua bare rotunde in suruburi, din spate in fata, de scandura fixata in perete.

Politele se monteaza foarte usor, pe perete, cu suruburi. Pentru un raft de 60 cm sunt necesare doar doua gauri in perete, insa pentru un raft de 100 cm preferabil ar fi sa se foloseasca 3 suruburi. In acest caz, ar fi utila fixarea scandurilor cu cate trei bucati de bara rotunda, pentru mai multa rigidizare.

Am uitat sa precizez ca aceste rafturi din lemn se pot monta in doua pozitii diferite.

am realizat acest model de polita din lemn masiv pentru a-l putea monta usor pe perete in doua suburi putand fi pozitionat in doua modeuri diferite
Polita din lemn de fag este montata cu scandura de fixare in perete orientata in jos
o alta modalitate de a monta politele din lemn de fag in ansamblul de polite pentru amenajarea unei camere de copii
Polita montata cu scandura fixata in perete orientata in sus

Cam asa arata rafturile noastre colorate cu bait pe baza de apa!

poti amenaja un spatiu intr-o camera de fetita folosind politele din lemn masiv de fag pentru organizarea jucariilor
Polite pentru amenajarea unei camere de fetite
un aranjament de rafturi din lemn masiv de fag poate fi extrem de util in camera unei fetite pentru organizarea decoratiunilor sau a lucrarilor handmade realizate la gradinita sau la scoala
Polite din lemn masiv de fag pentru camere de fetite amenajate in culoarea roz
poti folosi politele pentru organizarea unor tablouri cu imagini transferate pe lemn
Polita pentru camere de baieti amenajate in culoarea albastra
poti realiza o mica biblioteca pentru diferite colectii de carti
Polita folosita pe post de minibiblioteca
rame foto, tablouri din lemn pictate handmade, tablouri cu imagini transferate pe lemn si multe alte obiecte decorative realizate manual pot fi expuse pe o asemenea polita din lemn
Polita folosita pentru prezentare tablouri cu imagini transferate pe lemn si alte obiecte decorative

Lasa un raspuns