Raft cu polite din stejar pentru obiecte decorative

pentru acest poriect diy de raft cu polite din stejar masiv am folosit o rigla triplustratificata si 6 panouri de 20 cm latime si 20 cm lungime

Daca sunteti in cautarea unui proiect DIY pentru un raft cu polite pe care sa puteti organiza carti, rame foto, tablouri handmade de mici dimensiuni, sau diverse alte obiecte decorative, atunci ceea ce va voi propune astazi ar putea sa va ajute foarte mult.

In realizarea acestui proiect am folosit stejarul ca esenta de lemn, dar la fel de bine poate fi realizat si din fag, frasin sau din rasinoase precum brad sau pin.

Sunt necesare doar doua elemente de baza:

  • suportul pentru raftul cu polite
  • 6 polite de stejar de 2 cm grosime

Suportul pentru raftul cu polite

Pentru suportul pe care se monteaza politele puteti folosi o rigla din lemn. Dimensiunea acesteia in sectiune poate fi diferita in functie de preferinte sau de disponibilitatea acestora in magazinele de bricolaj. Lungimea riglei poate fi aleasa in functie de:

  • numarul de polite pe care le doriti,
  • distanta dintre polite
  • lungimea pe care o lasati fata de prima si de ultima polita montata

Politele pot fi taiate si ele in functie de dimensiunea pe care o doriti.

Pentru ca nu aveam niciun dulap de stejar din care sa facem suportul raftului, am folosit 3 scanduri de 2 cm grosime pe care dupa rindeluire le-am lipit. Pentru stratificarea lemnului folosim un sistem de cleme homemade de tip C, cu dubla actiune.

Am obtinut astfel o rigla de 6 cm grosime si 150 cm lungime. Dupa ce am mai rindeluit-o pe a treia parte am taiat-o la latimea de 7,2 cm pentru ca prin indreptarea la Metabo sa ajung la dimensiunea in sectiune de 6 cm / 7 cm.

Inainte de finisarea riglei, am facut decupaje pentru montajul politelor folosind oberfreza cu un cap de frezare drept, cu rulment de copiere, pentru caneluri. Pentru ca am folosit polite dintr-un panou de 2 cm grosime, latimea frezarilor a fost de 2,1 cm. Am pastrat o marja de 1 mm pentru ca politele sa nu intre fortat la locul lor. Adancimea frezarilor a fost de 3.5 cm, adica jumatate din latimea riglei stratificate. Distanta dintre frezari reprezinta de fapt distanta dintre polite si este aleasa in functie de preferintele fiecaruia. Aceasta depinde foarte mult de inaltimea obiectelor decorative pe care le veti organiza.

pentru suportul politelor am folosit stejar triplustratificat, datorita faptului ca la o lungime mai mare stejarul stratificat este mai rezistenta in timp fara sa existe riscul de indoire
Rigla din lemn de stejar triplustratificat

6 polite de stejar de 2 cm grosime

Pentru cele 6 polite am folosit un panou din stejar de 2 cm grosime si 20 cm latime din care am taiat bucati patrate de 20 cm. Am obtinut astfel politele de 20/20 cm. Inainte de finisarea lor, am facut un decupaj, tot cu freaza de copiere, pentru a le putea monta in decupajele frezate in suportul de perete triplustratificat.

am frezat locurile pentru montajul politelor realizate dintr-un blat de stejar de 2 cm grosime si 20 cm latime
Frezarile pentru montajul politelor din lemn masiv de stejar

Dupa ce am potrivit toate elementele, le-am slefuit rotunjind toate colturile. La decupaje am trecut o singura data cu o coala de smirghel de granulatie 120 pentru ca muchiile sa nu mai fie taioase si sa nu existe riscul de crapare al lacului. In schimb, nu am slefuit latura riglei triplustratificate dinspre perete, pentru a nu exista riscul sa se rotunjeasca spre muchii. In felul acesta intregul raft se aseaza perfect pe un perete drept. De retinut este faptul ca trebuie insistat mai mult cu slefuirea pe capetele de fibra pentru ca sunt vizibile. Aceasta operatiune dureaza mai mult decat pe fetele cu fibra in lung.

am rotunjit muchiile, am slefuit foarte bine capetele de fibra astfel incat la final aspectul intregului raft cu polite din stejar sa fie cursiv si placut
Muchii rotunjite la politele si suportul din stejar triplustratificat
detaliul unui finisaj al unei polite din lemn de stejar, de 2 cm grosime, cu muchii rotunjite, colorata cu bait wenge si protejata cu grund si lac incolor acrilic
Detaliu cu finisajul politei din stejar, colorata cu bait wenge

Dupa slefuirea pieselor, am colorat cu bait wenge pe baza de apa suportul de perete si 5 din cele 6 polite. Am colorat cu portocaliu (spre rosu) una dintre polite pentru ca am vrut sa adaugam o pata de culoare intregului raft, care sa se potriveasca cu aspectul general al camerei. In functie de preferinte, puteti sa colorati una dintre polite, sau mai multe, intr-o alta culoare decat cea propusa de noi, la fel cum intregul ansamblu ar putea ramane nebaituit, ci lasat in culoarea naturala a stejarului. Baitul pe baza de apa pentru lemn poate fi combinat, astfel incat sa obtii orice culoare doresti.

pentru a adauce o pata de culoare raftului cu polite din stejar si suport din stejar triplustratificat, am colorat una dintre polite cu bait portocaliu pe baza de apa
Polita colorata cu bait portocaliu pe baza de apa, pentru a crea o pata de culoare intregului raft

Dupa uscarea baitului, am aplicat grundul si lacul incolor pe baza de apa.

Pentru a ne asigura ca, indiferent de conditiile de umiditate din camera, politele nu se vor putea misca (lemnul are o mare proprietate de a-si modifica dimensiunile in timp), inainte de a monta raftul pe perete, am fixat politele mecanic, cu suruburi, insurubandu-le dinspre spate in fata. Pentru ca am adancit gaurile, capetele suruburilor nu au influentat cu nimic pozitia raftului pe perete.

Pentru fixarea in perete am folosit un cap de frezare pentru lemn, pentru canale T. Cu aceasta freza am realizat agatatorile direct pe suportul din lemn. Iata si raftul nostru cu 6 polite realizat integral din lemn masiv de stejar!

am folosit de-a lungul timpului raftul cu polite pentru organizarea unor tablouri cu imagini trasferate pe lemn, rame foto, pietre decorative din lemn, tablouri pictate pe lemn
Suportul din stejar triplustratificat si cele 6 polite pentru obiecte decorative
datorita acestui raft din stejar, am reusit sa-mi organize intr-un spatiu relativ micut tablourile pe lemn realizate in regim diy si multe alte obiecte decorative
Raft cu polite, din stejar masiv, pentru organizarea ramelor foto si a diverselor obiecte decorative

Lasa un raspuns