Raft cu sertare pentru jucarii

Ce poate fi mai interesant pentru un copilas decat sa aiba un raft cu sertare pentru jucarii, cu acces foarte usor? Sa ia jucarii din sertare, sa le puna la loc si eventual sa se catere pe el uneori? Glumesc evident. Nu este un lucru tocmai sigur sa se catere pe asemenea corpuri de mobilier.

Exact pentru un baietel de 2 ani a fost facut acest model de raft pentru jucarii, in care am combinat lemnul de frasin si de stejar (pentru ca au aceeasi textura) cu placajul din lemn de fag. Am vopsit toate piesele cu vopsea pe baza de apa, cu intarior, pentru o rezistenta crescuta a finisajului.

Primul lucru la care am lucrat au fost cutiile de jucarii. Am stabilit dimensiunea cutiilor si am facut mai intai cadrul din lemn de frasin. Am lipit scandurile laterale ale sertarelor si am crescut rezistenta imbinarii pe colturi folosind dibluri de lemn.

Pentru fundul cutiilor am folosit placaj din lemn de fag. Placajul este suficient de rezistent. Dupa ce am frezat canalele folosind o freza disc pentru canelare cu rulment de copiere am fixat placajul pe pozitie.

Am obtinut astfel 3 cutii care nu aveau absolut nimic deosebit. Pe langa faptul ca aratau ca oricare alte cutii din lemn erau si foarte mari si nu ar fi permis aranjarea jucariilor sub nici o forma. Ar fi stat gramada unele peste altele.

Punandu-ne problema aspectului si al functionalitatii unui astfel de raft cu sertare pentru jucarii, am hotarat sa infrumusetam putin aspectul frontal si sa le facem cate doua separatoare. Pentru a imbunatati aspectul am decupat scandura frontala cu oberfreza cu o freza de copiere cu doi rulmenti, folosind un sablon creat in prealabil din placaj. Apoi am frezat pe scandurile din spate si pe cele din fata, la distante egale, cate 2 canale pentru 2 separatoare folosind o freza cu coada dreapta.

Pentru ca cele doua separatoare din placaj erau mai inalte decat scandura din fata frezata pe forma pe care o vedeti in poze, am decupat bucatile de placaj pe o forma asemanatoare cu scandura aceasta. Abia acum am reusit sa transformam acele cutii obisnuite in ceva dragalas.

am stilizat putin cutiile din frasin si separatoarele din placaj folosind sabloane pentru a le da forma finala
Forma finala a cutiei si cele doua separatoare din placaj de 6 mm
pentru colturile cutiilor am folosit un ghidaj care ne permitea fixarea acestora cu dibluri din lemn
Scandura frontala a cutiilor a fost modelata folosind freza
am slefuit sertarul cu smirghel de granulatie mare ca sa putem aduce la fata diblurile din lemn
Pentru ca cele trei sertare sa fie cat mai rezistente am folosit dibluri de lemn

Pentru ca cele trei sertare erau destul de grele (fiind facute din frasin) si foarte mari, trebuia sa gasim o modalitate de a le monta pe doua picioare care sa poata sustine greutatea lor plus greutatea jucariilor. Asa ca, pentru picioare am folosit lemn stratificat de stejar. Lemnul stratificat are o rezistenta crescuta comparativ cu lemnul normal. Pentru realizarea rapida a unor grinzi stratificate am creat un design de cleme homemade de tip C cu dubla actiune, pe ambele muchii ale scandurilor ce urmeaza a fi stratificate. In felul acesta, stratificarea lemnului se poate realiza intr-un timp mai scurt si cu un efort redus.

Pentru ca nu puteam lasa baza simpla, sa arate ca o bucata de pop, am stilizat-o si pe aceasta putin. Dar, am incercat  pe cat posibil sa frezam cat mai putin din lemn pentru a nu scadea in greutate (in cazul in care baza devenea mai usoara, s-ar fi mutat centrul de greutate si ar fi existat riscul sa se poata rasturna foarte usor intregul raft). Asa ca am frezat putin pe partea de jos a talpii si le-am rotunjit colturile pe fata si pe spate (dar mai putin).

am frezat toate aceste forme in stejarul dublustratificat folosind diverse ghidaje si sabloane
Talpa piciorul din stejar stratificat frezata pe partea din fata

Inainte de a le vopsi am montat cu suruburi cele trei cutiute avand grija ca raftul in ansamblul sau sa fie foarte stabil.

inainte de a vopsi cu gri sertarele am facut o asamblare a raftului ca sa vedem cum arata combinatia de alb si lemn natur
Varianta raftului cu picioarele vopsite cu vopsea alba si cutiile lasate natur

Le-am vopsit cu vopsea gri si alb cu intaritor ca sa reziste cat mai mult in timp, ca doar stim cu totii de ce sunt capabili copiii :)). Cu toate ca am vopsit acest raft cu sertare pentru jucarii, totusi structura lemnului este evidenta si ii confera un aer calduros pe care doar lemnul il poate conferi.

primul montaj al raftului, inainte de a-i monta si separatoarele din placaj vopsit gri
Raftul vopsit, fara separatoarele din placaj puse pe pozitie
ca sistem de prindere am folosit niste suruburi zdravene ca sa fie foarte rezistent
Montaj cu suruburi pe picioarele din stejar stratificat
am folosit un carut de jucarie galben ca sa aducem o pata de culoare acestui raft cu sertare pentru jucarii gri cu alb
Am adaugat si pata de culoare care face contrast cu combinatia de alb si gri
am finisat cu mare grija toate colturile pentru a fi cat mai sigur pentru un copil mic
Detaliu cu finisajul coltului unui sertar. Este foarte sigur pentru un baietel de 2 ani

Desi prefer ca un obiect din lemn sa fie colorat cu bait pentru a-i evidentia fibra, trebuie sa recunosc ca, odata cu acest proiect mi-am schimbat si parerea despre lemnul vopsit. Arata foarte bine! Se simte foarte placut la atingere! Este minunat!

din a doua cutie a acestui raft cu sertare pentru jucrii am scos un separator ca sa se poata vedea ca acestea pot fi scoase si puse la loc in functie de necesitati
Separatoarele din placaj pot fi scoase de pe pozitie daca este necesar un spatiu mai mare
am realizat picioarele acestui raft cu sertare pentru jucarii din doi popi de stejar stratificat pentru o rezistenta crescuta
O imagine de ansamblu a piciorului din stejar stratificat vopsit cu vopsea alba pe baza de apa
acest raft cu sertare pentru jucarii poate fi montat atat langa un perete, cat si pe coltul unei camere
Raftul poate fi asezat fie pe coltul unei camere fie pe un perete
raft cu sertare pentru jucarii foarte incapator in ciuda faptului ca pare micut
Desi raftul pare micut este extrem de incapator

Lasa un raspuns