Pornind de la centrala si pana la luminile din curte, mereu am simtit nevoia sa pot sa pornesc sau sa opresc diverse aparate din casa atunci cand sunt plecat. Conceptul de casa inteligenta mi s-a parut mereu fascinant, dar nu mi-am pus problema ca l-as putea realiza prea curand, datorita costurilor destul de ridicate pe care le implica.
Asta pana cand am dat (intamplator) peste un mic device care iti poate usura viata foarte mult, dandu-ti posibilitatea sa controlezi diverse aparate prin intermediul smartphone-ului tau.
Se cheama Sonoff, este mic, este ieftin (45-50 lei) si, cel putin la prima vedere, functioneaza destul de bine.

Am comandat 3 bucati pentru a putea face mai multe teste, iar astazi l-am instalat pe primul, intr-o configuratie de test.
Am avut nevoie de aparatul in sine (45 lei), de o retea wireless (aveam wifi de mai mai multa vreme, pentru ca nu suport cablurile si nici nu prea am semnal bun la telefon in casa), de telefon (cu android, dar merge si pe iOs), de o bucata de fir, de un stecher si de ceea ce urma sa pornesc sau sa opresc remote (in cazul meu am folosit o banda cu led, conectata la o sursa de alimentare de 12V).

Am mai avut nevoie de o surubelnita dreapta mica si un cutit (pentru pregatirea firelor, desi ar fi fost mai elegant sa caut clestele special pentru asa ceva).

Partea de hardware este simpla: se taie firul de alimentare in doua (cu atentie sa nu fie in priza), iar Sonoff asta se inseriaza la fel cum faceam pe vremuri cu un intrerupator pe fir. Din instructiuni am inteles ca nu ar fi bine sa gresesti directia, adica sa conectezi sursa de curent pe terminalele de out, asa ca am fost foarte atent. Am avut grija si sa conectez nulul la nul si faza la faza (N-N, L-L). Apoi am conectat firul care iese din aparatul Sonoff la sursa de alimentare pentru banda cu led. Terminalele sunt destul de usor accesibile, dar este nevoie de o surubelnita dreapta foarte mica. Deasemenea, placa cu circuite se cam misca in interiorul cutiei, asa ca trebuie avut grija sa nu deteriorati ceva inauntru.

Tot din faza de pregatire face parte si instalarea aplicatiei (ewelink, disponibila in App store), crearea unui cont si autentificarea in aplicatie.

Odata bagat in priza tot ansamblul, am tinut apasat 5 secunde pe butonul de la Sonoff, moment in care led-ul a inceput sa palpaie des. Din aplicatia de pe telefon am dat add device, device pe care l-a gasit foarte repede. Au aparut niste probleme la sincronizare, fara sa stiu exact despre ce e vorba. Asa ca am aplicat un principiu de baza al oricarei persoane ce a lucrat vreodata cu un calculator: am dat restart, atat la aplicatie, cat si la Sonoff (prin scoatere din priza, altfel nu stiu daca se poate). La a doua incercare a mers.

Apropos, ca sa raspund unei intrebari pe care am avut-o si eu inainte sa cumpar Sonoff-ul: Se conecteaza la wifi securizat, iar parola trebuie introdusa la sincronizare, urmand sa se conecteze automat data viitoare, in caz de cadere de tensiune.
Dupa sincronizare am inceput sa ma joc cu banda cu led-uri, pana ce au inceput sa ma doara ochii de la atatea beculete puternice (am o banda cu led-uri 5050 de 14.4W pe metru, care te cam orbeste cateva minute).
Aplicatia nu e nici rea, dar nici fantastica: poti porni respectiv opri device-ul, poti programa porniri opriri pe urmatorii doi ani, poti seta porniri sau opriri periodice, poti seta o numaratoare inversa pana la modificarea starii, poti face upgrade la firmware (lucru pe care l-am si facut, imediat ce am intrat in aplicatie si am primit notificarea ca exista o noua versiune de firmware). Urmeaza sa mai cercetez aplicatia, cat si daca nu cumva exista vre-o alternativa mai buna.
Ceea ce iarasi este de retinut este faptul ca printr-o apasare simpla a butonului se modifica starea, adica se poate opri sau porni si hardware, printr-un buton (eventual integrat sub o alta carcasa, astfel incat totul sa para un simplu intrerupator).
Mai am destul de mult de studiat, dar pot fi sigur ca de acum incolo pot opri sau porni lucruri prin casa cu ajutorul smartphone-ului, ceea ce este un mare pas catre o casa inteligenta (nici prea inteligenta, pentru ca sunt un “control freak” si imi place sa mai iau si eu unele decizii).
Printre utilitatile “jucariei”, cea mai importanta mi se pare posibilitatea de a porni sau opri centrala de departe (prin inserierea pe alimentarea unitatii de control). Tot important mi se pare sa poti porni sau opri luminile din casa (ideal, in combinatie cu un sistem de camere de supraveghere, pe care le voi testa in curand), chiar si o sursa de zgomot in genul unui radio fiind utila.
