De multe ori ne-am confruntat cu problema pietrelor gasite pe strada si aduse in casa pentru ca “sunt asa frumoase”. Desi ne-am obisnuit cu asta, ca doar avem doi baieti, am incercat, totusi, sa gasim o alternativa mai putin distructiva pentru casa.
Desi nu au inlocuit pietrele de pe drum (au farmecul lor si ele), au devenit o jucarie interesanta, cu care se pot face foarte multe lucruri.
Procesul de fabricare al pietrelor din lemn nu este foarte complicat, dar necesita rabdare si incordare. Plus un aparat de slefuit fix. Avantajul este ca nici o piatra din lemn nu va semana cu alta.
Pentru inceput, trebuie gasita o scandura cu sectiunea cat mai apropiata de un patrat. Se taie cubulete, fara a fi nevoie sa fie egale (ba chiar as putea spune ca e mai bine sa fie de lungimi diferite, adauga un plus de naturalete).


Dupa care urmeaza partea migaloasa de slefuire. Nu este prea complicat, trebuie slefuita fiecare muchie ce are un unghi mai mare de 60 grade, astfel incat sa iasa foarte multe planuri.






Desi in poze bucata de lemn este tinuta doar cu o mana, este absolut necesar sa fie tinuta foarte bine, cu ambele maini.
Trebuie destul de multa rabdare si incordare, trebuie atentie mare la foaia de smirghel sa nu se rupa (e preferabil ca dupa fiecare muchie sa opresti aparatul si sa verifici foaia). Cu un pic de grija se poate ca activitatea asta sa nu fie periculoasa. Asta e si motivul pentru care nu tai muchiile inainte, ar fi mult prea riscant sa tii o bucata atat de mica de lemn la circular.
Dupa cateva pauze in care aparatul de slefuit a trebuit sa se raceasca, primele 7 pietre sunt gata pentru a fi incarcate in camioane si duse la locul de constructie.
Pot fi folosite si pe post de obiecte decorative, totul e sa convingi proprietarul ca o sa-i mai faci si altele.


Update: La cererea “clientilor”, am mai facut cateva mai mici si colorate:


Dar se pare ca am gresit cu aranjamentul pentru poza, pietrele erau din cretacic:

Pornind de la acest exemplu de jucarii am realizat cateva decoratiuni pentru bradul de Craciun: globuri din lemn de brad pe care le-au personalizat copiii, adica le-au inmuiat in vopsea colorata. Merita incercat!