Dupa gardul viu minune, anul acesta am incercat si paulownia. Paulownia este copacul minune despre care se spune ca are o crestere extrem de rapida, de pana la 4-5 m pe an. Frunzele sunt mari si umbroase, iar florile (care apar primavara) sunt mov , mari si frumoase. Speram ca, prin experienta asta, vom ajunge sa avem copaci mari intr-un an-doi.
Prin martie, am cumparat 15 rasaduri de pe internet (de fapt am cumparat 16, dar pe unul l-am vandut). Aratau ca niste rasaduri de rosii, carora le cresteau vizibil frunzele de pe o zi pe alta. Din cauza programului extrem de incarcat, o lunga perioada de timp nu le-am facut mare lucru, doar le-am udat in fiecare zi. Pentru ca primavara asta a fost foarte ploioasa si racoroasa, cu vant puternic pentru niste plantute atat de mici, le-am lasat o lunga vreme in casa.

Abia la inceputul lunii mai le-am mutat in ghivece mai mari pentru ca nu mai aveau loc in rasadnite (lucru pe care trebuia sa-l facem cu siguranta mult mai devreme, pentru ca ar fi crescut mult mai mult). Radacinile umplusere rasadnitele si nu mai aveau loc sa se dezvolte.



In momentul in care le-am mutat le-am administrat si niste ingrasamant si am remarcat ca le-a accelerat putin cresterea. Probabil ca atat mutatul intr-un loc mai mare cat si ingrasamantul au contribuit la cresterea loc. Apa o primesc in continuare in fiecare dimineata. Se spune ca este preferabil ca apa sa fie administrata dimineata. Seara, dupa o zi calduroasa plantele sunt putin cam incinse si nu le face foarte bine apa rece, asa ca dimineata este momentul perfect pentru udare.
Am reusit sa obtin 2 puieti noi din 3 incercari: doi crescusera la baza unora dintre cei 15 si unul a fost obtinut intamplator: am rupt din greseala varful unuia dintre puietii cumparati si l-am infipt in pamant de plante de la supermarket amestecat cu nisip, un amestec de care am avut grija sa fie ud in permanenta. Dupa cateva saptamani facuse foarte multe radacini. Era clar ca vroia salvat. Din cei doi de la baza, am obtinut doar unul, pe care am reusit sa-l scot cu tot cu radacina. Celalalt, desi i-am mentinut pamantul ud, tot s-a uscat, cel mai probabil din cauza ca i-am rupt radacinile cand l-am separat de planta din care pornise.


Cam la 1 luna dupa schimbarea ghivecelor, dar si datorita faptului ca temperatura de afara a mai crescut, puietii nostri arata cam asa:



Au mai pierdut din frunzele vechi, s-au uscat si au cazut, au mai aparut pete, tot pe frunzele vechi, dar cele noi par viguroase.
Revenim cu detalii in cateva saptamani sa vedem cum evolueaza plantutele minune, renumitii paulownia. Este prima incercare, nu avem experienta, dar pana acum se descurca minunat.