Paulownia, copacul minune

am cumparat 16 puieti de paulownia pe care i-am tinut in casa primavara asta care a fost de altfel foarte capricioasa

Dupa gardul viu minune, anul acesta am incercat si paulownia. Paulownia este copacul minune despre care se spune ca are o crestere extrem de rapida, de pana la 4-5 m pe an. Frunzele sunt mari si umbroase, iar florile (care apar primavara) sunt mov , mari si frumoase. Speram ca, prin experienta asta, vom ajunge sa avem copaci mari intr-un an-doi.

Prin martie, am cumparat 15 rasaduri de pe internet (de fapt am cumparat 16, dar pe unul l-am vandut). Aratau ca niste rasaduri de rosii, carora le cresteau vizibil frunzele de pe o zi pe alta. Din cauza programului extrem de incarcat, o lunga perioada de timp nu le-am facut mare lucru, doar le-am udat in fiecare zi. Pentru ca primavara asta a fost foarte ploioasa si racoroasa, cu vant puternic pentru niste plantute atat de mici, le-am lasat o lunga vreme in casa.

puietii de paulownia cumparati au stat in casa pana a trecut o mare parte din primavara
Primii puietii de Paulownia au fost cumparati

Abia la inceputul lunii mai le-am mutat in ghivece mai mari pentru ca nu mai aveau loc in rasadnite (lucru pe care trebuia sa-l facem cu siguranta mult mai devreme, pentru ca ar fi crescut mult mai mult). Radacinile umplusere rasadnitele si nu mai aveau loc sa se dezvolte.

toti puietii de paulownia inclusiv cei mici obtinuti din ruperea varfurilor si cresterea la radacina altuia au fost mutati in ghivece, lasati afara
Puietiii de Paulownia au fost replantati in ghivece mai mari
toate rasadurile de paulownia au fost transplantate in ghivece mai mari si le-a fost administrat ingrasamant pentru cresterea mai rapida
Toate rasadurile au fost transplantate
puietii de paulownia au fost mutati din rasadnite in ghivece mai mari pentru a-si mari radacinile inainte de plantarea in camp
Am transplantat puietii pentru ca radacinile crescusera prea mult si nu mai aveau loc in rasadnite

In momentul in care le-am mutat le-am administrat si niste ingrasamant si am remarcat ca le-a accelerat putin cresterea. Probabil ca atat mutatul intr-un loc mai mare cat si ingrasamantul au contribuit la cresterea loc. Apa o primesc in continuare in fiecare dimineata. Se spune ca este preferabil ca apa sa fie administrata dimineata. Seara, dupa o zi calduroasa plantele sunt putin cam incinse si nu le face foarte bine apa rece, asa ca dimineata este momentul perfect pentru udare.

Am reusit sa obtin 2 puieti noi din 3 incercari: doi crescusera la baza unora dintre cei 15 si unul a fost obtinut intamplator: am rupt din greseala varful unuia dintre puietii cumparati si l-am infipt in pamant de plante de la supermarket amestecat cu nisip, un amestec de care am avut grija sa fie ud in permanenta. Dupa cateva saptamani facuse foarte multe radacini. Era clar ca vroia salvat. Din cei doi de la baza, am obtinut doar unul, pe care am reusit sa-l scot cu tot cu radacina. Celalalt, desi i-am mentinut pamantul ud, tot s-a uscat, cel mai probabil din cauza ca i-am rupt radacinile cand l-am separat de planta din care pornise.

varful rupt al unui rasad de paulownia a prins radacini pentru ca a stat in amestec de pamant negru si nisip ud
Radacinile formate de varful rupt al unui rasad
cei trei puieti de paulownia plantati in rasadnite, pentru a se mari inainte de transplantarea in camp
Varfurile rupte sau crengutele copilite pot da radacini, formandu-se o noua planta

Cam la 1 luna dupa schimbarea ghivecelor, dar si datorita faptului ca temperatura de afara a mai crescut, puietii nostri arata cam asa:

dupa o luna de la mutarea in ghivece mai mari la paulownia am observat cresterea unor frunze noi si viguroase
Dupa o luna de la transplantare, rasadurile de Paulownia au crescut foarte mult
frunzele noi aparute la rasadurile de paulownia sunt de un verde inchis ceea ce inseamna ca au substante nutritive care le ajuta sa creasca repede si sanatos
Frunzele noi au o culoare mai inchisa
rasadurile de paulownia obtinute din taierea varfului au crescut frumos si sanatos datorita ingrasamantului administrat
Am obtinut noi rasaduri de Paulownia, din crengutele copilite

Au mai pierdut din frunzele vechi, s-au uscat si au cazut, au mai aparut pete, tot pe frunzele vechi,  dar cele noi par viguroase.

Revenim cu detalii in cateva saptamani sa vedem cum evolueaza plantutele minune, renumitii paulownia. Este prima incercare, nu avem experienta, dar pana acum se descurca minunat.

Lasa un raspuns