Primul proiect complex realizat cu noul nostru CNC home made, este un pat din lemn de frasin pentru camera unuia dintre băieții noștri. Patul a fost făcut pentru saltea de 100×200 cm. Cadrul patului a fost realizat integral din lemn de frasin. Pentru tăblie am folosit frasin și o placa de 8 mm grosime de PAL, vopsita cu vopsea gri pe baza de apa, iar pentru somiera am folosi șipci stratificate curbat din lemn de frasin.
Intregul proces de realizare dar si de montaj al patului din lemn il puteti vedea si pe canalul nostru de YouTube:
Nu uitati sa va abonati la canalul nostru de Youtube pentru a urmari cele mai noi proiecte!
Am inceput prin realizare design-ului, care includea cadrul patului, tăblia și somiera. Toate elementele constructive urmau să fie realizate în micul nostru atelier.
Pe scurt:
Cadrul patului
Conform planului, pentru cadrul patului trebuia să facem 2 picioare cu colturi rotunjite, 2 panouri laterale înguste mai lungi și unul mai scurt, fixate între ele cu imbinări frezate cu ajutorul cnc-ului.
Picioarele patului din lemn
Pentru realizarea picioarelor am parcurs câteva etape:
- am taiat scandurile netivite (folosind fierastraul stationar) la o lungime cu 10 cm mai mare decat era necesar pentru picioare

- am taiat pe lung scandurile la o latime cu aproximativ 1 cm mai mult decat latimea picioarelor

- am rindeluit scândurile de frasin

- pe o scândură am lipit o bagheta de 2/2 cm (necesara pentru realizarea coltului rotunjit)

- am rindeluit muchia cu imbinarea celor două bucati pentru a obține un unghi de 90 de grade

- am lipit cea de-a doua scândură pe partea cu imbinarea (obtinand astfel un profil mai mare pentru cele doua picioare de pat)

Următorul pas a fost realizarea decupajelor și a colturilor rotunjite cu CNC-ul, proces care presupunea o anumită ordine pentru a putea poziționa și fixa corect piesa pe masa. Ordinea a fost următoarea:
- Rotunjirea coltului interior

- Decupajele pentru imbinarea cu scândurile laterale și scandura de capăt ale cadrului

- Rotunjirea coltului exterior

Scandurile laterale și scandura de capat ale cadrului de pat
Piesele laterale și piesa de capat ale cadrului de pat au fost făcute din câte două scânduri de frasin rindeluite pe fete și pe câte una dintre muchii, lipite pentru formarea unor panouri înguste. Pe acestea le-am indreptat ulterior pe fete si le-am dimensionat ca latime.

Scândura de capat a fost ulterior decupata cu ajutorul CNC-ului (folosind o freza de CNC cu 2 taisuri, de 8 mm diametru) pentru a se imbina cu picioarele.

Am făcut același decupaj și pe unul dintre capetele fiecărei părți laterale pentru a se imbina corect cu picioarele patului, celalalt capăt fiind tăiat în unghi (tot cu ajutorul CNC-ului am realizat si aceasta taietura la unghi), astfel încât să se îmbine corect cu tăblia patului.
In plus, la aceste panouri (la cele lungi), am frezat un mic canal lat cat grosimea scandurilor folosite, de 2 mm adancime.

In aceste canale frezate am fixat cate o scândură (cu aracet și șuruburi) pe care urma sa montam suporții pentru somiera (sau casete plastice pentru lamele aplicate, cum se mai numesc).

Tăblia de pat
Pentru tăblie, am realizat un cadru din lemn, proces asemănător cu cel prezentat anterior pentru îmbinările cadrului, dar cu mici diferențe:
- Scândurile laterale (folosite și pe post de picioare pentru pat au fost tăiate la unghi pe toată lungimea. Pe capătul mai ingust am frezat decupajul pentru îmbinarea cu coltul. Pe spate am făcut decupaje pentru fixarea placii de PAL și decupaje pentru scândura orizontala in care urma să fixam și părțile laterale ale patului.

- Datorita înclinării tăbliei, și scandura orizontala a cadrului tăbliei a fost mai îngustă (nu am avut nevoie de panou). In schimb, muchia vizibilă a fost frezata in unghi pentru a se potrivi cu părțile laterale.
- Colturile cadrului tabliei au avut și ele mici diferențe. Pe langa faptul că piesele au fost foarte mici și trebuiau fixate pe masa CNC-ului cu mai multă grijă, partea interioara a trebuit rotunjita cu diferență datorita decupajului pentru placaj.

Pentru tăblie am mai folosit o placa de PAL de 8 mm grosime (un rest pe care îl mai aveam in urma refolosirii plăcilor unui dulap de haine de la Ikea) pe care am slefuit-o mai întâi pentru a obține o suprafață perfect dreapta. Apoi am aplicat grund pe baza de apa, am șlefuit cu smirghel de granulație 320, și am aplicat doua straturi de vopsea gri cu șlefuire intermediara.
Somiera pentru pat de o persoană
Somiera pentru pat a fost făcută tot de noi. Am ales sa o facem din lamele stratificate, curbate, de frasin. În esență am hotărât să folosim scândurile rămase de la diferite alte proiecte, eliberând astfel și atelierul de resturi (scânduri înguste, dar lunguțe de cel puțin 1 m). Pentru a le putea stratifica am creat un șablon pentru lemn curbat, folosind și de această data CNC-ul.
Lamelele curbate au fost montate în casetele plastice fixate pe scândurile cadrului de pat cu șuruburi de inox.

Finisajul patului din lemn
Fiecare piesa a fost șlefuită cu smirghel de granulație 120 pentru un aspect placut fara urme de rindea. Muchiile au fost ușor rotunjite manual tot cu smirghel de granulație 120. Pentru finisaj am ales grund și lac pe baza de apa si vopsea gri pentru tablie.

Deși cea mai simpla metoda ar fi fost să îl protejam cu ulei, preferam varianta folosirii grundului și a lacului, pentru că nu se pătează suprafața in timp.
Montajul patului a fost făcut la fata locului, in camera utilizatorului, care de altfel a fost extraordinar de incantat de rezultat. Și asta e tot ce contează!




