Panou de basket DIY – cum se face, pas cu pas

panoul de basket diy, gris cu dungi galbene, inelul si mingea

De un an de zile ne-am propus sa facem pentru baietii nostri un panou de basket. Ca de obicei incercam sa reciclam cat mai mult. Asa ca am cautat piesele de care aveam nevoie printre resturile de fier, lemn si panouri. Si am gasit:

 • o bara de fier beton pe care sa o indoim pentru inel
 • o bucata de tabla de care sa sudam inelul de basket
 • o placa mare de tego ramasa dupa cofrarea placilor pentru casa vecinului

Rezultatul nu a fost fantastic, desi timp de un an am folosit panoul si inelul de basket facut de noi. Probabil din cauza ca inelul era cam uratel, fiind facut dintr-o bucata de fier beton. Din acest motiv nu prea am avut mare tragere de inima nici cu panoul de tego. Nu am avut rabdare sa-l aranjam sa arate mai bine si sa il vopsim.

Asa ca am hotarat anul acesta, ca de ziua lui Vlad, sa ii facem cadou un inel de basket nou nout si, impreuna, sa construim panoul de basket.

Puteti urmari si un mic video realizat pe parcursul lucrarii:

Cum sa faci un panou de basket deosebit dintr-o placa de tego folosita anterior in constructii

A fost foarte buna alegerea facuta. Inelul de basket venea la pachet cu plasa, 4 șuruburi pentru prinderea de panou, 4 șuruburi și cleme de perete. Pretul cosului de baschet a fost destul de mic comparativ cu efortul de a construi ceva asemanator.

In schimb, panoul de basket homemade are multe avantaje:

 • este un proiect placut pe care il poti face impreuna cu copiii
 • costul este mult mai mic decat pretul de cumparare din magazinele cu articole sportive
 • alegi tu dimensiunea panoului
 • il poti avea in aceeasi zi
 • poti sa-l vopsesti in ce culori vrei

Asadar, urmand pasii pe care i-am parcurs noi, poti obtine un panou absolut minunat:

Stabilirea dimensiunii unui panou de basket

Stabiliti dimensiunile panoului de basket in functie de preferinte, de jucatori si de locul in care il veti monta.

Initial am vrut sa facem panoul la dimensiunile de 180 cm latime si 105 cm inaltime. Ne-am dat repede seama ca este putin prea mare pentru nevoile noastre. Asadar, am mers pe varianta clasica din magazinele cu articole sportive si am ales dimensiunile clasice de 120 cm/90 cm. Este suficient de mare, credeti-ma. Dupa cateva zile de aruncari la cos am realizat ca este perfect si o dimensiune mai mare ar fi fost complet inutila.

Alegerea materialului unui panou de basket

Materialul folosit de noi a fost o placa de tego reciclata. Placa de tego a fost folosita la cofrarea unor placi de beton. Daca aveti asa ceva, o puteti folosi fara nici o problema.

Daca nu aveti placi de tego, se poate folosi la fel de bine si un panou din placaj de 18 mm grosime pe care il gasiti in orice magazin de bricolaj. Il poti cumpara gata taiat la dimensiunile de care ai nevoie. Dand un mic search pe Google vei vedea ca multe din panourile de basket sunt realizate din placaj.

Pregatirea panoului de basket pentru vopsit

Pentru un panou nereciclat pregatirea nu presupune mare lucru in materie de slefuit. Panoul trebuie slefuit putin cu smirghel de granulatie 120 pe fete si pe canturi.

Daca panoul a fost deja folosit, mai ales la cofrarea placilor de beton, situatia se schimba. Apar cativa pasi suplimentari:

 • verifica existenta cuielor si suruburilor in placa de tego
 • curata urmele de beton de pe placa de tego
 • taie placa de tego cu circularul de mana
 • rotunjeste colturile placii de tego
 • slefuieste suprafetele si muchiile placii de tego
 • chituieste gaurile si crapaturile
 • slefuieste din nou suprafetele placii de tego

Verifica existenta cuielor sau suruburilor in placa de tego

Se scot toate cuiele si suruburile din placa, inainte de a o taia la dimensiune dorita. Te asiguri astfel ca atunci cand tai placa cu circularul de mana, nu exista riscul sa ciobesti lama. Este suficient sa treaca printr-un cui si lama se poate strica.

Curata urmele de beton de pe placa de tego

Curatand urmele de beton de pe placa de tego va fi usor sa vezi daca ti-a mai ramas vre-un surub rupt in placa. In acelasi timp, nu te vor incurca urmele de beton la taierea placii cu circularul. Orice urma mica de beton ramasa pe suprafata plana, iti va bloca circularul. Se poate, astfel ca taietura sa nu iasa corect.

Taie placa de tego cu circularul de mana

Noi folosim de obicei circularul de mana pentru a taia placi mari. Indiferent despre ce tip de placa este vorba: placa de osb, placaj, tego, chiar si panouri mari din lemn masiv sunt mai usor de taiat cu circularul de mana. Se poate folosi pe post de ghidaj o scandura cu o muchie dreapta. Scandura se prinde bine cu cleme de marginile panoului si se foloseste pentru a taia drept placa respectiva.

Rotunjeste colturile placii de tego, daca vrei un panou de basket cu colturi rotunjite

Nu am vrut sa lasam panoul cu colturile ascutite. Am vrut sa le rotunjim ca sa aiba un aspect mai placut. De obicei folosim diverse obiecte pe care le avem la indemana ca sa stabilim raza, in functie de cat de rotunjit vrem sa fie coltul respectiv.

In cazul panoului de basket am folosit un disk de flex, pentru a rotunji mai mult colturile. L-am potrivit pe fiecare colt in parte si apoi am desenat arcul de cerc. Am folosit ferastraul pendular pentru a decupa toate colturile.

Slefuieste suprafetele si muchiile placii de tego

Am slefuit suprafetele panoului de tego cu slefuitorul cu banda cu smirghel de granulatie 40. De obicei la prima slefuire folosim smirghel de granulatie 40 pentru ca procesul de slefuire sa dureze cat mai putin. Apoi crestem progresiv pana la smirghel de granulatie 120, pentru ca suprafata obtinuta sa fie cat mai fina.

slefuirea placii de tego, dupa taierea si rotunjirea colturilor
Slefuirea fetelor placii de tego
slefuirea placii de tego cu slefuitorul cu banda, inainte de acoperirea gaurilor cu chit bicomponent
Aspectul placii de tego dupa slefuirea cu slefuitorul cu banda

Acelasi lucru l-am facut si cu muchiile. Trebuie sa ai mai multa grija la colturi pentru a nu le strica forma. Totusi, de cele mai multe ori, prin slefuire se obtine o forma corecta.

slefuirea muchiilor si colturilor panoului de basket DIY cu slefuitorul cubanda
Slefuirea muchiilor panoului de tego cu slefuitorul cu banda

Chituieste gaurile si crapaturile

Dupa ce am descoperit chitul poliuretanic bicomponent, il folosim constant, mai ales pentru proiectele care necesita vopsire, nu baituire sau atunci cand ne grabim. Chitul bicomponent este foarte rezistent si are avantajul ca se intareste foarte repede.

am folosit chit bicomponent pentru a umple gaurile de suruburi si cuie din placa de tego folosita pentru panoul de basket
Chit bicomponent pentru umplerea gaurilor din placa de tego
amestecarea elementelor chitului bicomponent pentru umplerea gaurilor din placa de tego din care vom realiza un panou de baskeet
Am amestecat chitul bicomponent pe o bucata de placaj

Am acoperit toate gaurile si crapaturile de pe suprafetele mari ale placii. Un sfat important ar fi ca, indiferent daca folosesti tego sau placaj, sa aplici chit in gaurile de pe canturile placii. Placile de genul acesta, tego sau placaj, au pe muchii multe gaurele care ar trebuie acoperite pentru protectie suplimentara. E putin probabil ca vopseaua sa ajunga in acele locuri, iar placa se poate strica mai repede, in timp.

umplerea gaurilor din placa de tego pe care o vom folosi la proiectul nostru diy, cu chit bicomponent
Acoperirea cu chit bicomponent a gaurilor din placa de tego

Slefuieste din nou suprafetele placii de tego

Suprafetele se slefuiesc cu smirghel de granulatie 120 dupa intarirea chitului. Slefuirea se face din doua motive:

 • pentru a indeparta excesul de chit
 • pentru a obtine o suprafata mai fina inainte de aplicarea primului strat de vopsea
slefuirea panoului de tego dupa uscarea chitului bicomponent
Slefuirea chitului bicomponent dupa intarire

Vopsirea panoului de baschet

Primul strat de vopsea

Se sterge panoul cu o carpa uscata pentru a indeparta praful acumulat prin slefuire. Apoi, se aplica primul strat de vopsea.

Noi am folosit culoarea gri. Este culoarea predominanta a panoului de basket. Am ales culoarea gri pentru ca mai aveam vopsea ramasa de la un alt proiect.

Dupa ce s-a uscat primul strat de vopsea, am slefuit suprafata cu smirghel fin de granulatie 280 si am sters praful cu carpa.

Al doilea strat de vopsea

Am aplicat al doilea strat de vopsea. De obicei aplicam doua straturi pentru a ne asigura ca panoul va rezista mai mult timp. Cu atat mai mult in cazul panoului de basket care va sta in permanenta afara in ploaie, vant, soare, zapada.

La fiecare strat de vopsea aplicat pe suprafata, pe spate sau pe fata, noi avem grija sa aplicam un strat si pe muchii. In felul acesta muchiile, care sunt foarte expuse vor fi mult mai bine protejate. Si in cazul acesta, panoul de basket va fi mult mai rezistent in timp.

Dupa uscarea celui de-al doilea strat de vopsea au inceput sa se vada alte crapaturi si gaurele. Sunt acele imperfectiuni care se vad usor abia dupa ce ai aplicat vopseaua.

Asa ca, am umplut din nou gaurile noi cu chit. De data aceasta am folosit chit de lemn cu fibra de sticla. Chitul cu fibra de sticla este mai rezistent decat cel clasic. Nu am mai folosit chit bicomponent pentru ca gaurelele si crapaturile erau mici si nu am fi asteptat prea mult sa se usuce.

Dupa uscarea chitului, am slefuit din nou panoul, cu smirghel de granulatie 280 si am aplicat inca un strat de vopsea gri.

dupa uscarea vopselei se pot remarca noi crapaturi si gaurele in panoul de basket
Noi crapaturi si gaurele aparute pe suprafata panoului de basket
am umplut gaurile nou aparute pe suprafata panoului de basket cu chit de lemn cu fibra de sticla
Aplicarea chitului de lemn cu fibra de sticla

Al treilea strat de vopsea

In general nu aplicam trei straturi de vopsea, dar in unele cazuri, preferam sa il aplicam si pe acesta. In cazul de fata am preferat acest lucru, pentru ca a trebuit aplicat chit in noile crapaturi aparute dupa vopsire, pe care nu vroiam sa le lasam asa. Acest lucru a facut necesara aplicarea acestui strat.

primele doua straturi de vopsea gri aplicate pe panoul de basket
Aplicarea celui de-al trilea strat de vopsea pe suprafetele panoului de basket

Marcajele panoului de basket

Am folosit banda adeziva de hartie pentru a putea vopsi cat mai drept liniile care delimiteaza marginile panoului de basket si dreptunghiul din spatele inelului.

Pentru marginile panoului am folosit o scandura pe care am fixat-o cu doi clesti. Astfel am putut lipi drept banda adeziva. Am mutat scandura pana cand am lipit banda adeziva de jur imprejurul panoului de basket.

lipirea benzilor adezive pentru vopsirea panoului
Am folosit banda adeziva de hartie pentru a vopsi dungile panoului de basket

La final am cautat un alt obiect rotund cu diametru mai mic decat diametrul discului de flex, pentru a rotunji colturile interioare ale marcajului de pe margine. Dupa ce am desenat arcurile de cerc, am taiat frumos banda adeziva.

desenarea cercului interior al dungii de pe marginea acestui panou
Marcajul pentru decuparea benzii adezive

Pentru dreptunghiul din spatele inelului de basket:

 • am stabilit dimensiunea
 • trasezi dungi cu creionul si rigla
 • se lipeste banda adeziva tinand cont de dungile trasate cu creionul
 • am rotunjit colturile apeland la fel, la diverse obiecte rotunde
vopsirea dungilor galbene ale panouluide basket diy
Am folosit vopsea galbena pentru dungile panoului de basket

Dupa ce am delimitat cu banda adeziva cele doua dreptunghiuri, le-am vopsit cu pensula, cu vopsea galbena.

panou de basket diy vopsit in culorile gri si galben
Panoul este vopsit si pregatit pentru montajul inelului de basket

Am corectat cu pensula, cu vopsea gri si micile greseli.

mici corecturi care trebuie facute dupa dezlipirea benzilor adezive necesare pentru vopsirea dungilor panoului de basket
Mici corecturi cu vopsea gri

Am folosit combinatia asta de culori din mai multe motive:

 • am vrut ca panoul de basket sa fie altfel decat cele existente in magazinele cu articole sportive
 • ne-a placut tuturor combinatia de culori: gri si galben
 • aveam deja vopseaua de la un proiect anterior

Folosisem combinatia de gri si galben pentru vopsirea sertarelor unui dulap cu rafturi pentru organizarea jucariilor.

aspectul panoului de basket dupa inlaturarea benzilor adezive
Aspectul panoului de basket

Montarea inelului pe panoul de basket

Dupa cum am spuns si la inceput, inelul de basket avea incluse si suruburi de prindere in panou. Montarea se face foarte simplu:

 • pozitionezi inelul pe panoul de basket
 • marchezi cu creionul gaurile de suruburi
 • dai mai intai gaurile care sa acopere capetele suruburilor
 • dai gaurile pentru suruburi
 • insurubezi cele patru suruburi fixand astfel inelul de panoul de basket
am folosit burghiu de 13 mm diametru pentru gaurile de montaj ale inelului de basket
Gauri cu burghiu de 13 mm diametru pentru montajul inelului de basket pe suport metalic
inelul de basket si panoul de basket DIY realizat dintr-o placa de tego
Inelul si panoul de basket

Si iata rezultatul obtinut. Inca sunt mici urme care, in soare, se vad destul de bine, dar in ansamblu, panoul de basket este foarte fain.

Am facut mai multe poze pana cand am reusit sa prind si mingea in cadru 🙂

Efortul depus intr-o frumoasa zi de weekend a meritat cu siguranta.

Ce parere aveti!

panou de basket diy, gri cu dungi galbene, inelul si mingea
Acesta este panoul nostru de basket dupa montarea inelului

4 Comments on “Panou de basket DIY – cum se face, pas cu pas”

 1. Buna ziua. Felicitari! Poate ma puteti sprijini si pe mine intr o problema. Eu am deja stalpul cu cadru metalic si cu gauri pt prindere si urmeaza sa fixez un panou similar, confectionat de mine. Ce prinderi ar trebui folosite, ce fel de suruburi, pentru a nu se vedea din fata? holtzsuruburi introduse prin spate , astfel incat sa nu ajunga …ca lungime in fata ar fi o varianta?

  1. Bună ziua!
   Eu am folosit șuruburi m10 cu găuri adâncite, astfel încât să intre capul șurubului în panou, pe față. Se văd, dar nu deranjează în cazul în care ajunge mingea în zona respectivă. Varianta cu holzsuruburi îmi pare mai slabă decât cea cu șuruburi și șaibă care prind panoul pe o suprafață mult mai mare și mai groasă.

 2. Va salut. E f frumos panoul, felicitari! Profit de experienta dv, poate ma ajutati si pe mine într-un proiect. Copilului meu i-a dat cineva un panou de baschet din placaj multistrat si as vrea sa il montez afara, pe un stalp metalic cu profil patrat de 10 cm pe care il voi betona in pamant.
  Nu stiu cum sa fac legatura panoului cu stalpul mai mic, cel in pozitie oblica, m-am gandit la o rama din cornier, ar fi bine asa, sau cum sa procedez? Va mulțumesc pt ajutor, ati face o mare bucurie baiatului daca as reusi sa ii montez panoul de baschet. Cu stimă.

  1. Buna ziua!
   Da, cred ca o rama metalica este cea mai buna solutie, fie din cornier, fie din teava rectangulara. Nu trebuie sa fie neaparat la fel de mare ca panoul, ci poate fi un dreptunghi cu laturile mai mici. Va fi utila si pentru pastrarea planeitatii panoului.

Lasa un raspuns