De un an de zile ne-am propus sa facem pentru baietii nostri un panou de basket. Ca de obicei incercam sa reciclam cat mai mult. Asa ca am cautat piesele de care aveam nevoie printre resturile de fier, lemn si panouri. Si am gasit:
- o bara de fier beton pe care sa o indoim pentru inel
- o bucata de tabla de care sa sudam inelul de basket
- o placa mare de tego ramasa dupa cofrarea placilor pentru casa vecinului
Rezultatul nu a fost fantastic, desi timp de un an am folosit panoul si inelul de basket facut de noi. Probabil din cauza ca inelul era cam uratel, fiind facut dintr-o bucata de fier beton. Din acest motiv nu prea am avut mare tragere de inima nici cu panoul de tego. Nu am avut rabdare sa-l aranjam sa arate mai bine si sa il vopsim.
Asa ca am hotarat anul acesta, ca de ziua lui Vlad, sa ii facem cadou un inel de basket nou nout si, impreuna, sa construim panoul de basket.
Puteti urmari si un mic video realizat pe parcursul lucrarii:
A fost foarte buna alegerea facuta. Inelul de basket venea la pachet cu plasa, 4 șuruburi pentru prinderea de panou, 4 șuruburi și cleme de perete. Pretul cosului de baschet a fost destul de mic comparativ cu efortul de a construi ceva asemanator.
In schimb, panoul de basket homemade are multe avantaje:
- este un proiect placut pe care il poti face impreuna cu copiii
- costul este mult mai mic decat pretul de cumparare din magazinele cu articole sportive
- alegi tu dimensiunea panoului
- il poti avea in aceeasi zi
- poti sa-l vopsesti in ce culori vrei
Asadar, urmand pasii pe care i-am parcurs noi, poti obtine un panou absolut minunat:
Pe scurt:
Stabilirea dimensiunii unui panou de basket
Stabiliti dimensiunile panoului de basket in functie de preferinte, de jucatori si de locul in care il veti monta.
Initial am vrut sa facem panoul la dimensiunile de 180 cm latime si 105 cm inaltime. Ne-am dat repede seama ca este putin prea mare pentru nevoile noastre. Asadar, am mers pe varianta clasica din magazinele cu articole sportive si am ales dimensiunile clasice de 120 cm/90 cm. Este suficient de mare, credeti-ma. Dupa cateva zile de aruncari la cos am realizat ca este perfect si o dimensiune mai mare ar fi fost complet inutila.
Alegerea materialului unui panou de basket
Materialul folosit de noi a fost o placa de tego reciclata. Placa de tego a fost folosita la cofrarea unor placi de beton. Daca aveti asa ceva, o puteti folosi fara nici o problema.
Daca nu aveti placi de tego, se poate folosi la fel de bine si un panou din placaj de 18 mm grosime pe care il gasiti in orice magazin de bricolaj. Il poti cumpara gata taiat la dimensiunile de care ai nevoie. Dand un mic search pe Google vei vedea ca multe din panourile de basket sunt realizate din placaj.
Pregatirea panoului de basket pentru vopsit
Pentru un panou nereciclat pregatirea nu presupune mare lucru in materie de slefuit. Panoul trebuie slefuit putin cu smirghel de granulatie 120 pe fete si pe canturi.
Daca panoul a fost deja folosit, mai ales la cofrarea placilor de beton, situatia se schimba. Apar cativa pasi suplimentari:
- verifica existenta cuielor si suruburilor in placa de tego
- curata urmele de beton de pe placa de tego
- taie placa de tego cu circularul de mana
- rotunjeste colturile placii de tego
- slefuieste suprafetele si muchiile placii de tego
- chituieste gaurile si crapaturile
- slefuieste din nou suprafetele placii de tego
Verifica existenta cuielor sau suruburilor in placa de tego
Se scot toate cuiele si suruburile din placa, inainte de a o taia la dimensiune dorita. Te asiguri astfel ca atunci cand tai placa cu circularul de mana, nu exista riscul sa ciobesti lama. Este suficient sa treaca printr-un cui si lama se poate strica.
Curata urmele de beton de pe placa de tego
Curatand urmele de beton de pe placa de tego va fi usor sa vezi daca ti-a mai ramas vre-un surub rupt in placa. In acelasi timp, nu te vor incurca urmele de beton la taierea placii cu circularul. Orice urma mica de beton ramasa pe suprafata plana, iti va bloca circularul. Se poate, astfel ca taietura sa nu iasa corect.
Taie placa de tego cu circularul de mana
Noi folosim de obicei circularul de mana pentru a taia placi mari. Indiferent despre ce tip de placa este vorba: placa de osb, placaj, tego, chiar si panouri mari din lemn masiv sunt mai usor de taiat cu circularul de mana. Se poate folosi pe post de ghidaj o scandura cu o muchie dreapta. Scandura se prinde bine cu cleme de marginile panoului si se foloseste pentru a taia drept placa respectiva.
Rotunjeste colturile placii de tego, daca vrei un panou de basket cu colturi rotunjite
Nu am vrut sa lasam panoul cu colturile ascutite. Am vrut sa le rotunjim ca sa aiba un aspect mai placut. De obicei folosim diverse obiecte pe care le avem la indemana ca sa stabilim raza, in functie de cat de rotunjit vrem sa fie coltul respectiv.
In cazul panoului de basket am folosit un disk de flex, pentru a rotunji mai mult colturile. L-am potrivit pe fiecare colt in parte si apoi am desenat arcul de cerc. Am folosit ferastraul pendular pentru a decupa toate colturile.
Disc de flex pentru desenarea colturilor rotunjite ale panoului de basket Desenarea colturilor rotunjite ale panoului de basket Placa de tego dupa decuparea colturilor
Slefuieste suprafetele si muchiile placii de tego
Am slefuit suprafetele panoului de tego cu slefuitorul cu banda cu smirghel de granulatie 40. De obicei la prima slefuire folosim smirghel de granulatie 40 pentru ca procesul de slefuire sa dureze cat mai putin. Apoi crestem progresiv pana la smirghel de granulatie 120, pentru ca suprafata obtinuta sa fie cat mai fina.


Acelasi lucru l-am facut si cu muchiile. Trebuie sa ai mai multa grija la colturi pentru a nu le strica forma. Totusi, de cele mai multe ori, prin slefuire se obtine o forma corecta.

Chituieste gaurile si crapaturile
Dupa ce am descoperit chitul poliuretanic bicomponent, il folosim constant, mai ales pentru proiectele care necesita vopsire, nu baituire sau atunci cand ne grabim. Chitul bicomponent este foarte rezistent si are avantajul ca se intareste foarte repede.


Am acoperit toate gaurile si crapaturile de pe suprafetele mari ale placii. Un sfat important ar fi ca, indiferent daca folosesti tego sau placaj, sa aplici chit in gaurile de pe canturile placii. Placile de genul acesta, tego sau placaj, au pe muchii multe gaurele care ar trebuie acoperite pentru protectie suplimentara. E putin probabil ca vopseaua sa ajunga in acele locuri, iar placa se poate strica mai repede, in timp.

Slefuieste din nou suprafetele placii de tego
Suprafetele se slefuiesc cu smirghel de granulatie 120 dupa intarirea chitului. Slefuirea se face din doua motive:
- pentru a indeparta excesul de chit
- pentru a obtine o suprafata mai fina inainte de aplicarea primului strat de vopsea

Vopsirea panoului de baschet
Primul strat de vopsea
Se sterge panoul cu o carpa uscata pentru a indeparta praful acumulat prin slefuire. Apoi, se aplica primul strat de vopsea.
Noi am folosit culoarea gri. Este culoarea predominanta a panoului de basket. Am ales culoarea gri pentru ca mai aveam vopsea ramasa de la un alt proiect.
Dupa ce s-a uscat primul strat de vopsea, am slefuit suprafata cu smirghel fin de granulatie 280 si am sters praful cu carpa.
Al doilea strat de vopsea
Am aplicat al doilea strat de vopsea. De obicei aplicam doua straturi pentru a ne asigura ca panoul va rezista mai mult timp. Cu atat mai mult in cazul panoului de basket care va sta in permanenta afara in ploaie, vant, soare, zapada.
La fiecare strat de vopsea aplicat pe suprafata, pe spate sau pe fata, noi avem grija sa aplicam un strat si pe muchii. In felul acesta muchiile, care sunt foarte expuse vor fi mult mai bine protejate. Si in cazul acesta, panoul de basket va fi mult mai rezistent in timp.
Dupa uscarea celui de-al doilea strat de vopsea au inceput sa se vada alte crapaturi si gaurele. Sunt acele imperfectiuni care se vad usor abia dupa ce ai aplicat vopseaua.
Asa ca, am umplut din nou gaurile noi cu chit. De data aceasta am folosit chit de lemn cu fibra de sticla. Chitul cu fibra de sticla este mai rezistent decat cel clasic. Nu am mai folosit chit bicomponent pentru ca gaurelele si crapaturile erau mici si nu am fi asteptat prea mult sa se usuce.
Dupa uscarea chitului, am slefuit din nou panoul, cu smirghel de granulatie 280 si am aplicat inca un strat de vopsea gri.


Al treilea strat de vopsea
In general nu aplicam trei straturi de vopsea, dar in unele cazuri, preferam sa il aplicam si pe acesta. In cazul de fata am preferat acest lucru, pentru ca a trebuit aplicat chit in noile crapaturi aparute dupa vopsire, pe care nu vroiam sa le lasam asa. Acest lucru a facut necesara aplicarea acestui strat.

Marcajele panoului de basket
Am folosit banda adeziva de hartie pentru a putea vopsi cat mai drept liniile care delimiteaza marginile panoului de basket si dreptunghiul din spatele inelului.
Pentru marginile panoului am folosit o scandura pe care am fixat-o cu doi clesti. Astfel am putut lipi drept banda adeziva. Am mutat scandura pana cand am lipit banda adeziva de jur imprejurul panoului de basket.

La final am cautat un alt obiect rotund cu diametru mai mic decat diametrul discului de flex, pentru a rotunji colturile interioare ale marcajului de pe margine. Dupa ce am desenat arcurile de cerc, am taiat frumos banda adeziva.

Pentru dreptunghiul din spatele inelului de basket:
- am stabilit dimensiunea
- trasezi dungi cu creionul si rigla
- se lipeste banda adeziva tinand cont de dungile trasate cu creionul
- am rotunjit colturile apeland la fel, la diverse obiecte rotunde

Dupa ce am delimitat cu banda adeziva cele doua dreptunghiuri, le-am vopsit cu pensula, cu vopsea galbena.

Am corectat cu pensula, cu vopsea gri si micile greseli.

Am folosit combinatia asta de culori din mai multe motive:
- am vrut ca panoul de basket sa fie altfel decat cele existente in magazinele cu articole sportive
- ne-a placut tuturor combinatia de culori: gri si galben
- aveam deja vopseaua de la un proiect anterior
Folosisem combinatia de gri si galben pentru vopsirea sertarelor unui dulap cu rafturi pentru organizarea jucariilor.

Montarea inelului pe panoul de basket
Dupa cum am spuns si la inceput, inelul de basket avea incluse si suruburi de prindere in panou. Montarea se face foarte simplu:
- pozitionezi inelul pe panoul de basket
- marchezi cu creionul gaurile de suruburi
- dai mai intai gaurile care sa acopere capetele suruburilor
- dai gaurile pentru suruburi
- insurubezi cele patru suruburi fixand astfel inelul de panoul de basket


Si iata rezultatul obtinut. Inca sunt mici urme care, in soare, se vad destul de bine, dar in ansamblu, panoul de basket este foarte fain.
Am facut mai multe poze pana cand am reusit sa prind si mingea in cadru 🙂
Efortul depus intr-o frumoasa zi de weekend a meritat cu siguranta.
Ce parere aveti!

Buna ziua. Felicitari! Poate ma puteti sprijini si pe mine intr o problema. Eu am deja stalpul cu cadru metalic si cu gauri pt prindere si urmeaza sa fixez un panou similar, confectionat de mine. Ce prinderi ar trebui folosite, ce fel de suruburi, pentru a nu se vedea din fata? holtzsuruburi introduse prin spate , astfel incat sa nu ajunga …ca lungime in fata ar fi o varianta?
Bună ziua!
Eu am folosit șuruburi m10 cu găuri adâncite, astfel încât să intre capul șurubului în panou, pe față. Se văd, dar nu deranjează în cazul în care ajunge mingea în zona respectivă. Varianta cu holzsuruburi îmi pare mai slabă decât cea cu șuruburi și șaibă care prind panoul pe o suprafață mult mai mare și mai groasă.
Va salut. E f frumos panoul, felicitari! Profit de experienta dv, poate ma ajutati si pe mine într-un proiect. Copilului meu i-a dat cineva un panou de baschet din placaj multistrat si as vrea sa il montez afara, pe un stalp metalic cu profil patrat de 10 cm pe care il voi betona in pamant.
Nu stiu cum sa fac legatura panoului cu stalpul mai mic, cel in pozitie oblica, m-am gandit la o rama din cornier, ar fi bine asa, sau cum sa procedez? Va mulțumesc pt ajutor, ati face o mare bucurie baiatului daca as reusi sa ii montez panoul de baschet. Cu stimă.
Buna ziua!
Da, cred ca o rama metalica este cea mai buna solutie, fie din cornier, fie din teava rectangulara. Nu trebuie sa fie neaparat la fel de mare ca panoul, ci poate fi un dreptunghi cu laturile mai mici. Va fi utila si pentru pastrarea planeitatii panoului.