Oglinda cu rama simpla din lemn

am montat pe perete oglinda cu rama din lemn de frasin

Zilele trecute am proiectat pe hartie (desi de cele mai multe ori facem proiectele in SketchUp) un model de mobilier din frasin pentru holul de la intrare. Este mai degraba un loc special format din: masuta consola (cu 2 sertare) si grilaj pentru organizarea incaltamintei, cuier pentru esarfe si alte accesorii si oglinda cu rama din lemn.

Cu cativa ani in urma am cumparat de la Ikea o oglinda modulara formata din 4 bucati de 60/45 cm. Fiecare bucata se monta separat pe perete si nu aveau rama, dar cele patru bucati formau impreuna o oglinda de 45 cm latime si 180 cm inaltime (ar fi iesit 240 cm, dar nu aveam loc pe perete, asa ca am ramas cu o bucata in plus).

Pentru oglinda de 60 / 45 cm am folosit 4 scanduri de frasin de 4 cm latime si 2 cm grosime. Le-am taiat la dimensiunea necesara: 2 scanduri la 70 cm lungime si doua la 55 cm lungime.

scandurile din lemn de frasin folosite pentru realizarea ramei pentru oglinda
Scandurile din lemn de frasin folosite pentru rama oglinzii

Am facut un decupaj de 4.5 mm adancime si 3 cm latime pe marginile interioare (in asa fel incat, cand urma sa lipim oglinda, sa ramana 1 cm pe fiecare latura a ei), decupaj in care vom lipi, ulterior, oglinda. Pentru decupaj am folosit oberfreza cu o freza cu rulment de copiere pentru caneluri.

am frezat canale pentru a putea lipi oglinda pe rama din lemn de frasin
Canal frezat pentru lipirea oglinzii

Inainte de a taia scandurile la dimensiunile necesare, am slefuit fiecare fata si am tesit toate muchiile, in caz contrar, dupa lipire, ar fi fost mai dificila operatiunea.

scandurile din lemn de frasin slefuite inainte de taierea la unghi de 45 de grade
Scandurile de frasin slefuite inainte de taiere

Am taiat capetele  scandurilor in unghi de 45 de grade folosind un ghidaj DIY de taiere la unghi, ca sa se poata imbina corect la colt. Inainte de lipitura am facut o ultima verificare a unghiurilor. Totodata am verificat si ca oglinda se potriveste pe pozitie.

scandurile din lemn de frasin taiate la unghi de 45 de grade au fost potrivite pe un blat gros de PAL
Potrivirea scandurilor de frasin taiate la unghi de 45 de grade

Am lipit cadrul cu adeziv poliuretanic pentru ca este mult mai rezistent si am folosit o chinga pentru a putea strange cadrul mult mai bine si a pastra in acelasi timp unghiurile drepte.

dupa ce am taiat scandurile in unghi de 45 de grade, le-am lipit cu adeziv poliuretanic pentru a obtine rama pentru oglinda
Lipirea ramei cu adeziv poliuretanic
dupa aplicarea adezivului la imbinarile la unghi de 45 de grade, am strans rama oglinzii cu o chinga
Chinga folosita pentru lipirea ramei din lemn de frasin

Pentru mai multa siguranta, am dat pe colt cate o gaura cu burghiul de 8 mm pentru ramforsarea lipiturii cu cate un diblu de fag la fiecare colt. Pentru ca diblurile sa nu se vada urat, am dat gauri pe lateralele scurte ale oglinzii, care sunt pozitionate sus si jos.

dibluri de lemn fixate in colturile ramei pentru oglinda, din lemn de frasin
Dibliuri din lemn folosite pentru cresterea rezistentei ramei

Dupa ce s-a uscat adezivul poliuretanic, am slefuit inca o data rama si am finisat-o cu lac incolor pe baza de apa, cu slefuiri intermediare.

dupa intarirea adezivului poliuretanic, am slefuit inca o data rama din frasin
Rama din lemn de frasin slefuita dupa uscarea adezivului poliuretanic

Dupa uscarea lacului, am intors rama cu spatele in sus. Am aplicat silicon sanitar transparent in canalul frezat si am asezat cu grija oglinda. Am asteptat sa se usuce siliconul, pentru a putea intoarce oglinda cu fata in sus si pentru a curata siliconul de pe partea vizibila, intre rama si oglinda (lucru foarte usor de facut daca folosesti un cutter si o dalta bine ascutita).

oglinda lipita pe rama din lemn de frasin, cu silicon sanitar
Oglinda lipita cu silicon sanitar

Dupa intarirea siliconului, am dat cele doua gauri in care se va agata oglinda, folosind o freza pentru canale in T. Cele doua gauri folosesc pe post de agatatori ascunse. La fel de bine puteam folosi si agatatori metalice, dar varianta aceasta ni s-a parut foarte rapida si foarte la indemana. De altfel, de cand am descoperit varianta de realizare a agatorilor ascunse cu freza pentru canale T, agatatorile metalice au cam iesit din discutie. Am dat gaurile folosind bormasina cu stand si un ghidaj paralel pentru ca nu am penseta de 1/4 inch la oberfreza, asa ca bormasina de banc a fost o solutie de compromis.

am dat gauri cu o freza pentru canal T pe spatele ramei din lemn de frasin al oglinzii, pentru a o putea monta cu usurinta pe perete
Freza pentru canal T pentru realizarea agatatorilor ascunse
canalul frezat in rama din lemn de frasin, a oglinzii
Agatatoare ascunsa realizata cu capul de frezare pentru canale T

Modelul folosit este unul dintre cele mai simple modele de rame pentru oglinda, dar trebuia sa se potriveasca cu stilul minimalist ales pentru intregul ansamblu.

am montat pe perete oglinda cu rama din lemn de frasin
Oglinda cu rama din frasin a fost montata pe perete

Si la final o imagine de ansamblu a intregului set:

setul din lemn de frasin, pentru hol, este format din masuta consola, oglinda si cuiere
Setul din lemn de frasin pentru hol
o imagine completa a setului pentru holul de intrare
Setul format din oglinda, cuier si masuta consola

Lasa un raspuns