Zilele trecute am proiectat pe hartie (desi de cele mai multe ori facem proiectele in SketchUp) un model de mobilier din frasin pentru holul de la intrare. Este mai degraba un loc special format din: masuta consola (cu 2 sertare) si grilaj pentru organizarea incaltamintei, cuier pentru esarfe si alte accesorii si oglinda cu rama din lemn.
Cu cativa ani in urma am cumparat de la Ikea o oglinda modulara formata din 4 bucati de 60/45 cm. Fiecare bucata se monta separat pe perete si nu aveau rama, dar cele patru bucati formau impreuna o oglinda de 45 cm latime si 180 cm inaltime (ar fi iesit 240 cm, dar nu aveam loc pe perete, asa ca am ramas cu o bucata in plus).
Pentru oglinda de 60 / 45 cm am folosit 4 scanduri de frasin de 4 cm latime si 2 cm grosime. Le-am taiat la dimensiunea necesara: 2 scanduri la 70 cm lungime si doua la 55 cm lungime.

Am facut un decupaj de 4.5 mm adancime si 3 cm latime pe marginile interioare (in asa fel incat, cand urma sa lipim oglinda, sa ramana 1 cm pe fiecare latura a ei), decupaj in care vom lipi, ulterior, oglinda. Pentru decupaj am folosit oberfreza cu o freza cu rulment de copiere pentru caneluri.

Inainte de a taia scandurile la dimensiunile necesare, am slefuit fiecare fata si am tesit toate muchiile, in caz contrar, dupa lipire, ar fi fost mai dificila operatiunea.

Am taiat capetele scandurilor in unghi de 45 de grade folosind un ghidaj DIY de taiere la unghi, ca sa se poata imbina corect la colt. Inainte de lipitura am facut o ultima verificare a unghiurilor. Totodata am verificat si ca oglinda se potriveste pe pozitie.

Am lipit cadrul cu adeziv poliuretanic pentru ca este mult mai rezistent si am folosit o chinga pentru a putea strange cadrul mult mai bine si a pastra in acelasi timp unghiurile drepte.


Pentru mai multa siguranta, am dat pe colt cate o gaura cu burghiul de 8 mm pentru ramforsarea lipiturii cu cate un diblu de fag la fiecare colt. Pentru ca diblurile sa nu se vada urat, am dat gauri pe lateralele scurte ale oglinzii, care sunt pozitionate sus si jos.

Dupa ce s-a uscat adezivul poliuretanic, am slefuit inca o data rama si am finisat-o cu lac incolor pe baza de apa, cu slefuiri intermediare.

Dupa uscarea lacului, am intors rama cu spatele in sus. Am aplicat silicon sanitar transparent in canalul frezat si am asezat cu grija oglinda. Am asteptat sa se usuce siliconul, pentru a putea intoarce oglinda cu fata in sus si pentru a curata siliconul de pe partea vizibila, intre rama si oglinda (lucru foarte usor de facut daca folosesti un cutter si o dalta bine ascutita).

Dupa intarirea siliconului, am dat cele doua gauri in care se va agata oglinda, folosind o freza pentru canale in T. Cele doua gauri folosesc pe post de agatatori ascunse. La fel de bine puteam folosi si agatatori metalice, dar varianta aceasta ni s-a parut foarte rapida si foarte la indemana. De altfel, de cand am descoperit varianta de realizare a agatorilor ascunse cu freza pentru canale T, agatatorile metalice au cam iesit din discutie. Am dat gaurile folosind bormasina cu stand si un ghidaj paralel pentru ca nu am penseta de 1/4 inch la oberfreza, asa ca bormasina de banc a fost o solutie de compromis.


Modelul folosit este unul dintre cele mai simple modele de rame pentru oglinda, dar trebuia sa se potriveasca cu stilul minimalist ales pentru intregul ansamblu.

Si la final o imagine de ansamblu a intregului set:

