Ce faci cand iti vin ideile una dupa alta, fara oprire? Pe unele le ocolesti, pe altele le dai complet uitarii, pe altele le lasi pe mai tarziu, dar pe altele ti se pune pata. Cam asa a fost si in cazul asta. Ni s-a pus pata!
Pata aia era reconditionarea completa a unei rulote: interior, exterior.
Dupa cateva zile de cautari pe internet, documentari si chiar vizionari, am gasit-o: Swift Conqueror 600 din 1991. Era complet pe placul nostru: mare (2 zone de dormit pentru 5 persoane, separate cu usa glisanta, 2 axe, lungimea interioara de 6.03 metri, lungimea exterioara de 7.53 m si inaltimea de 2.22 metri), exteriorul in stare buna (aici ma refer la indoituri, crapaturi sau gauri, pentru ca de vopsea nu se punea problema sa ne gandim ca poate arata bine. de altfel nici nu aveam nevoie de asa ceva pentru ca vrem sa o revopsim). Mobilierul nu ne-a interesat aproape deloc, pentru ca urmeaza sa fie rearanjata. Nu ma refer la o revopsire a vechiului mobilier, ci la o inlocuire integrala a acestuia. Nu are cort, dar chiar daca ar fi avut, nu vreau sa stiu in ce stare de degradare ar fi fost si acela, dupa atatia ani. Sinele pentru montarea cortului exista, totusi, ceea ce ne da speranta ca vom putea beneficia si de asa ceva la final.




Daca despre exterior nu se poate vorbi prea mult, despre interior ar fi cateva aspecte de relatat. Nu de alta, dar, in poze, majoritatea rulotelor arata foarte bine. In schimb, cand te apropii de ele, incepi sa-ti cam pui intrebari, iar cand urci, de cele mai multe ori, te apuca groaza.
Dormitorul din spate are doua canapele de o parte si de alta a spatiului de dormit, dar care se pot uni formand astfel un pat mare prin extinderea somierei de pe mijloc. Sub dulapurile suspendate exista un suport pentru un pat retractabil, care poate fi folosit ca loc de dormit pentru a cincea persoana. In stanga usii, tot in cadrul dormitorului, exista un loc de toaleta format dintr-un dulapior si o oglinda. Pe partea cealalta de spatiul de toaleta este un dulap mare (pentru o rulota), iar de jur imprejur sunt foarte multe dulapuri suspendate. Toate acestea sunt separate de restul rulotei printr-o usa glisanta.





Partea din fata a rulotei este organizata ca un mic living room cu doua canapele si un spatiu in care se poate aranja o mica masuta de cafea. Dulapurile suspendate nu lipsesc nici din aceasta zona.

Zona bucatariei este amenajata ergonomic si are un frigider in stanga, pe mijloc plita, grill si cuptor, toate pe gaz. Ghiuveta este in dreapta zonei de gatit, pe acelasi blat cu plita. Deasupra plitei exista inclusiv hota, care poate fi utila intr-un spatiu inchis. Toate aceste elemente au blaturi cu care pot fi mascate atunci cand nu sunt folosite.





Baia nu este foarte mare, dar este dotata cu tot ceea ce are nevoie: ghiuveta cu masca pentru cosul de gunoi, dus, wc. Deasupra ghiuvetei exista si un dulapior foarte util. Geamul si trapa necesare aerisirii baii nu lipsesc.



Trebuie sa recunosc ca este uimitor ca, intr-un spatiu atat de mic cum este o rulota, sa incapa atat de multe dulapuri. Dar, pe langa cele doua dulapuri inalte, de jur imprejur sunt suspendate o multime de dulapioare.






Daca privesti in mare o rulota, ea arata foarte bine (mai ales cand iti place foarte mult ideea de rulota, te cam lasi influentat de placerea acelui stil de viata), dar cand incepi sa analizezi fiecare lucru in parte, remarci cat sunt de uzate, de stricate, de murdare: de exemplu, plasele de tantari de la fiecare gemulet al rulotei erau fie rupte, fie murdare, fie pline de tantari si alte ganganii prinse de-a lungul timpului. Corpurile de iluminat se afla in aceeasi situatie: fie sunt sparte, fie sunt ultra murdare, fie extrem de obosite din cauza timpului. Avand in vedere ca in interiorul dulapului de toaleta nu existau rafturi si se vedea un linoleum cel putin dubios, tind sa cred ca peste acel linoleum a fost pur si simplu pusa o mocheta, care in timp s-a degradat foarte mult. Atat draperiile cat si sistemul de mascare a sinelor vor trebui inlocuite, fiind mult prea imbacsite si demodate. Despre pernele canapelelor nu mai vorbesc: tapiseria si buretele sunt distruse. O bucata de perete care a avut nevoie de o mica reparatie, s-a ales cu o bucata de placaj prinsa in cuie fara sa se tina cont de dimensiunea necesara si de aspectul final. La fel s-a intamplat si cu unul din peretii baii care avea nevoie de inlocuire: a fost inlocuit cu un fel de carton.







Cam asa arata la exterior si la interior rulota pe care intentionam s-o readucem la viata. Revenim cu detalii, imediat ce ne apucam de lucru.