O metoda improvizata de ascutire a cutitelor de rindea

muchia proaspat ascutita a cutitului de abric

Metoda descrisa mai jos nu este cea mai buna pentru ascutirea permanenta a cutitelor de rindea, ascutirea trebuind sa fie facuta cu echipamente speciale. Dar, daca te afli intr-o situatie in care trebuie neaparat sa finalizezi indreptarea unor scanduri sau panouri (asa cum mi s-a intamplat mie azi, astfel incat am putut sa fac acest film), poti folosi aceasta metoda de a ascuti rapid cutitele rindelei.

  1. Ce trebuie retinut: cel mai probabil vei esua la prima incercare, dar incearca metoda folosind cutite de rindea scoase din uz. Iti va lua un timp si mult exercitiu pana sa inveti cum sa tii flexul si sa-l misti corect.
  2. Nu folosi discuri de flex. Cel mai probabil acestea vor distruge cutitele, astfel incat nu vor mai putea fi niciodata reparate, nici macar de catre un specialist.
  3. Foloseste discuri de slefuire de calitate. Daca folosesti discuri de proasta calitate, caldura generata la slefuire va fi prea mare, existand riscul sa afecteze calirea otelului.
  4. Daca cutitul are multe locuri ciobite, repeta de cateva ori pasii, in loc sa tii mai mult flexul intr-un singur loc. Iti va lua mai mult timp, dar se reduce riscul de a deforma cutitul, cat si riscul de a supraincalzi o zona.
  5. Verifica regulat daca nu cumva cutitul s-a incins prea tare. De obicei stiu ca s-a incins pra tare cand nu mai pot tine mana pe cutit. Atunci ma opresc si astept pana cand se mai raceste.
  6. Atata timp cat miscarea dintr-un capat in altul al cutitului de rindea este uniforma, nu exista riscul de a-i deforma taisul. Singurul loc unde se mai poate strica este la inceputul cutitului. Daca esti stangaci, ca mine, nu este prea bine pentru ca aceasta zona este chiar in fata limitatorului de unghi al rindelei. Eu am avut nevoie sa atasez o scandura in fata limitatorului pentru ca fetele scandurilor rindeluite sa fie perpendiculare. Daca esti dreptaci, probabil vei incepe de la stanga si vei misca flexul spre dreapta, astfel incat zona cu probleme va fi in celalalt capat al cutitului si nu vei avea probleme cu indreptarea muchiei.
  7. Unghiul este important, dar nu este esential. Atata timp cat poti mentine unghiul intr-o marja de +/- 5 grade, nu ar trebui sa existe diferente mari din punct de vedere al performantei rindelei. Cutitele sunt ascutite la un unghi care reprezinta, oricum, un compromis (ideal ar fi sa ai cate un set de cutite pentru fiecare tip de lemn, pentru ca fiecare esenta tinde sa se rupa diferit in functie de unghiul cutitelor)
  8. Nu abuzez de aceasta metoda de ascutire a cutitelor, ci o folosesc doar cand nu pot ajunge la un atelier specializat sau cand cutitele nu pot fi ascutite folosind utilajele specializate. Un exemplu de acest gen sunt cutitele de la Metabo DH330, care sunt extrem de inguste ca sa se poata fixa intr-o masina de ascutit. Am reusit sa rezolv si aceasta problema, descoperind o sursa de cutite aftermarket, mai ieftina. Ajung greu in posesia lor, dar merita. Le puteti gasi aici: http://s.click.aliexpress.com/e/_dXGpRtN

In orice caz, cutitele ar trebui sa fie de unica folosinta, dar, de obicei, eu le ascut folosind aceasta metoda o data sau de doua ori).

Lasa un raspuns