Noptiere retro cu un sertar – blaturi, fronturi si picioare din stejar

cum am facut un se tde 2 noptiere in stil retro modern din MDF vopsit alb satinat cu blaturi, fronturi si picioare oblice din stejar masiv

Am revenit cu un nou proiect: un set de 2 noptiere retro / mid-century, cu un singur sertar.

Blaturile, fronturile sertarelor si picioarele au fost realizate din stejar natur, in timp ce pentru cutiile noptierelor am folosit MDF brut de 18 mm grosime.

Initial ne-am dorit ca modelul acestor noptiere sa semene cu un model de noptiere albe cu doua sertare realizat anterior (sa aiba colturile rotunjite). Aceste colturi rotunjite dau un aspect foarte placut mobilierului din MDF dupa cum puteti observa si in cazul dulapului de baie pentru lavoar, realizat cu ceva timp in urma.

In acelasi timp vroiam sa aiba un raft deschis pentru carti sau decoratiuni.

Din fericire, am schimbat aspectul de multe ori de-a lungul lucrarii pana cand am ajuns la aceasta forma finala.

Puteti urmari si filmul noptierelor, sa vedeti cum le-am construit. Nu uitati sa va abonati la canalul nostru de YouTube pentru a urmari cele mai recente filmulete

Cum sa faci noptiere retro din MDF alb si stejar natur – tutorial

Si acum, sa luam fiecare bucatica in parte, sa vedeti prin ce minunatii de transformari au trecut piesele, pana cand am reusit sa le combinam astfel incat, proiectul sa poata fi considerat unul cu adevarat reusit:

Cum am facut corpul noptierelor, din MDF

Am cumparat cateva placi de MDF de 18 mm, suficiente pentru partile laterale ale noptierelor, pentru baze si pentru politele care urmau sa acopere partea inferioara a sertarelor.

Am continuat prin a taia 4 fasii de MDF pentru a le lipi pe colturile interioare ale bazelor astfel incat sa putem obtine muchiile rotunjite. Am prezentat anterior mai multe detalii legate de tehnica de rotunjire a muchiilor interioare si a muchiilor exterioare ale unei cutii de noptiera din MDF. Nu voi insista. Tehnica este foarte bine prezentata intr-un video pe care il gasiti pe canalul nostru de YouTube.

Dupa lipirea baghetelor, am realizat ca vrem sa cream un alt model de noptiera, care sa nu semene cu nimic din ce am facut in trecut. Asa ca ne-am hotarat sa realizam colturile hexagonale. Asadar:

  • am taiat baghetele lipite,
  • am creat proiectul in FreeCAD,
  • am taiat toate fasiile necesare si placile de MDF
  • am creat forma carcasei cu tot ce implica acest lucru (lipit, prins in suruburi, chituit si slefuit)
  • si am facut si frezarile muchiilor asa cum ni le imaginasem anterior
noptiera din MDF cu colturi hexagonale, inainte de taierea peretilor laterali si a placii inferioare
Forma noptierelor cu colturile inferioare in forma hexagonala

Uitandu-ne mai atent, am realizat ca noptierele erau mult mult prea mari. Asadar, ne-am hotarat sa le taiem. Da. Am taiat partile laterale, pana sub rafturile ce ascundeau sertarele. A fost momentul cand au ajuns la forma finala: noptiere, cu un singur sertar, fara rafturi deschise.

am taiat peretii laterali ai noptierei si placa de baza cu colturile hexagonale
Taierea peretilor laterali ai noptierei

Cum am facut blaturile noptierelor, din stejar

Am vrut ca blaturile sa fie obtinute dintr-un panou cu o singura imbinare. Asa ca am cautat cele mai late si mai frumoase scanduri de stejar din atelier, pe care le-am indreptat si le-am degrosat pana la 19 mm grosime (la slefuire se mai pierde putin din grosime). Vroiam sa obtinem blaturi de aceeasi dimensiune cu grosimea MDF-ului (18 mm).

Am lipit scandurile cu adeziv poliuretanic. Dupa intarirea adezivului, am indreptat si slefuit cu smirghel de granulatie 40 si apoi 80. La final, pentru ca suprafata sa fie fina, am slefuit blatul cu smirghel de granulatie 150.

panoul de stejar de 18 mm grosime din care vom obtine 2 blaturi pentru noptierele cu carcasa din MDF vopsit
Panou de stejar de 18 mm grosime

Dupa taierea panoului in doua blaturi la dimensiunile necesare proiectului nostru, dar inainte de decuparea marginilor, le-am potrivit pe corpurile noptierelor.

forma cutiei de MDF pentru noptiera si blatul din stejar masiv
Cutia noptierei, din MDF brut si blatul din stejar de 18 mm grosime

Am realizat si decupajele blaturilor, pe partea interioara a muchiilor interioare cu 2 capete de frezare:

freza pentru caneluri cu rulement de copiere si ax de 8 mm pentru realizarea decupajului muchiilor laterale ale blaturilor noptierelor
Freza cu rulment de copiere si ax de 8 mm
pentru a putea realiza imbinarea blaturilor cu peretii laterali ai noptierelor, am realizat un decupaj pe marginile panourilor cu un cap de
Frezarea capetelor blaturilor cu un cap de frezare drept cu rulment de copiere
pentru a putea imbina blatul din stejar cu peretii laterali ai noptierei, am folosit o freza de fatetat la 45 de gradefara rulment de copiere
Decuparea muchiei blatului cu freza de fatetat la unghi de 45 de grade

Pentru restul tesiturilor am folosit o freza de fatetat, cu unghi de 45 de grade, cu rulment de copiere.

Astfel am obtinut o imbinare deosebita intre blaturile din stejar natur si peretii noptierelor ce urmau a fi vopsite cu vopsea alb satinat:

obtinerea imbinarii dintre blatul din stejar si peretele noptierei prin decupaje cu doua capete de frezare: una dreapta cu rulment de copiere si una de fatetat cu unghi de 45 de grade
Imbinarea dintre blatul din stejar si peretele noptierei

Pentru montajul spatelui din placaj de 4 mm grosime, am decupat muchiile noptierei (dupa montarea blatului) cu un cap de frezare de tip T, pentru caneluri, cu rulment de copiere.

Cum am facut fronturile de sertare

Pentru fronturile sertarelor, am ales o scandura de stejar frumoasa si suficient de lata, cat sa nu fie nevoie de vreo imbinare. Dupa parerea noastra are un aspect mai placut un front dintr-o singura bucata, decat unul realizat din panouri din scanduri inguste.

Pana la frezarea manerelor in canturi, procesul de obtinere a fetelor de sertare este clasic: indreptarea scandurii pe o fata, obtinerea unghiului drept intre fata indreptata si o muchie, degrosarea pe toate fetele si taierea la lungimea necesara.

Am continuat prin a stabili pozitia manerelor ce urmau a fi frezate in cant si forma acestora. Am ales varianta pozitionarii la baza fronturilor, una spre laterala stanga, una spre laterala dreapta.

Am folosit doua capete de frezare pentru a le obtine:

Am obtinut fetele de sertare cu manerele frezate in cant, dupa cum le puteti vedea mai jos. Tin sa precizez, ca poza a fost realizata inainte de finisarea cu smirghel fin de granulatie 150.

fronturile din stejar cu manerele frezate in cant, pentru care am folosit doua capete de frezare, unul cu rulment de copiere pentru a decupa forma manerului si unul pentru a obtine canalul ajutator pentru tragerea sertarului
Fronturi din stejar cu manere frezate in cant

Inainte de finisajul final cutiile noptierelor, cu blaturile montate si fronturile puse pe pozitie doar, aratau dupa cum puteti vedea mai jos:

aspectul noptierelor retro inainte de finisajul final
Noptierele inainte de finisajul final

Cum am facut sertarele noptierelor

Pentru sertare am folosit placi de MDF de 12 mm grosime. Parerea noastra este ca MDF-ul este cel mai potrivit material pentru construirea sertarelor, pentru ca dupa vopsire se obtine o suprafata foarte fina.

De obicei, le imbinam partile laterale si fundurile de sertare cu aracet si suruburi:

  • potrivim piesele pentru un sertar
  • dam gauri cu burghiul
  • adancim gaurile pentru a acunde capetele suruburilor
  • aplicamaracetul pe muchii
  • insurubam piesele
  • umplem gaurile cu chit bicomponent
  • slefuim excesul de chit dupa intarirea acestuia
  • vopsim sertarele, de obicei cu vopsea alba
cum am facut sertare pentru noptiere din placi de MDF de 12 mm grosime pentru noptierele retro cu picioare oblice conice
Realizarea sertarelor pentru noptiere

Este cel mai simplu mod de a obtine sertare simple pentru mobilier, indiferent de tipul de mobilier.

Cum am facut picioarele oblice

Cand am inceput acest proiect, nu ne-am gandit nici macar o secunda cum vom crea modelul de picioare. Si bine am facut, pentru ca modelul ar fi fost diferit: la designul initial cu raft liber, cutia ar fi fost mai inalta, automat picioarele ar fi fost mai mici sau chiar ar fi lipsit (noptierele puteau fi montate direct pe perete), in timp ce la modelul acesta, cutia fiind mai putin inalta, picioarele trebuiau sa fie mai inalte.

Am ales sa cream un model, diferit de cele clasice din baghete rotunde, conice. Modelul este creat cu linii drepte, cu design conic, muchii tesite sa se potriveasca cu restul design-ului, taiate in unghi. Un model potrivit cu stilul acestei noptiere.

Pentru ele am folosit doua scanduri late. Am ales unele suficient de lungi sa poata fi taiate in doua. Le-am rindeluit muchiile pentru a le putea taia pe lungime la banzic. Am obtinut astfel 4 scanduri inguste. Din fiecare trebuia sa obtinem cate 2 picioare.

Urmatorul pas a fost sa le taiem cu circularul culisant la unghiul si la lungimea stabilite in proiect. Pentru a obtine forma dorita, am folosit circularul cu banda (banzicul). Am desenat o linie dintr-un capat in celalalt al picioarelor si apoi le-am taiat astfel incat sa obtinem forma ingustata.

Apoi, tot la banzic, am taiat fetele laterale dupa ce am setat masa circularului la unghiul necesar.

Astfel am obtinut 8 picioare cu o forma interesanta:

forma picioarelor din stejar pentru noptierele cu un sertar
Picioarele din stejar pentru noptiere

Am tesit muchiile ascutite cu freza de fatetat la unghi de 45 de grade, cu rulment de copiere, dupa ce in prealabil le-am slefuit cu smirghel de granulatie 80 pentru a elimina urmele de taiere.

picioarele conice oblice pentur mobilier in stil retro mid century modern, dupa tesirea muchiilor cu un cap de frezare de fatetat la unghi de 45 de grade, cu rulment de copiere
Picioare oblice cu muchii frezate cu freza de fatetat la unghi de 45 de grade, cu rulment de copiere

Dupa frezare am slefuit toate suprafetele si tesiturile cu smirghel de granulatie 150 pentru a obtine o suprafata cat mai fina.

La final, am finisat piesele din MDF cu grund si vopsea alba satinata. Am aplicat 3 straturi de vopsea, slefuind suprafetele cu smirghel de granulatie 320, inainte de fiecare aplicare.

Pentru blaturile, fronturile si picioarele din stejar am folosit grund si lac incolor pe baza de apa.

Am montat glisierele si apoi am asamblat blaturile, picioarele si fronturile. Am reglat frumos sertarele, si iata si rezultatul final!

blaturile, picioarele, glisierele, sertarele si fronturile de sertare sunt montate
Prima noptiera este asamblata
cum am facut un se de 2 noptiere in stil retro modern din MDF vopsit alb satinat cu blaturi, fronturi si picioare oblice din stejar masiv
Setul de noptiere in stil retro cu blaturi, fronturi si picioare din stejar masiv
finisajul noptierelor din MDF alb satinat cu fronturi, blaturi si picioare din stejar masiv
Detaliu cu finisajul cutiei din MDF
finisajul manerelor frezate in canturile fronturilor din stejar
Finisajul manerului frezat in cant
aspectul noptierelor in stil retro modern, cu fronturi cu manere frezate in cant, picioare oblice conice si blaturi din stejar masiv
Noptiere retro alb satinat cu fronturi de sertare, picioare oblice si blaturi din stejar masiv

Lasa un raspuns