Update: Am refacut proiectul noptierelor albe in stil mid-century modern cu mici modificari la fronturile sertarelor si acum puteti urmari si un video sa vedeti “cum se fac”:
Am primit o noua provocare cand un client ne-a cerut sa realizam un set de noptiere care sa se potriveasca mobilierului achizitionat in prealabil: noptiere albe din MDF vopsit, cu fronturi de sertare din stejar. Noutatea venea din faptul ca noptierele aveau colturile rotunjite.
Ideea nu a fost a noastra, dar am primit cateva poze cu modelul: cutia noptierelor era din MDF vopsit, iar sertarele aveau fete din stejar cu manere frezate.
In inconstienta noastra am spus: “Da il facem, e floare la ureche!”. Evident ca in momentul in care ne-am aflat in atelier in fata utilajelor, brusc toata perceptia noastra legata de usurinta realizarii proiectului s-a schimbat.
Am respirat adanc de cateva ori si apoi am luat-o cu inceputul.
Primul lucru pe care trebuia sa-l facem era carcasa din MDF. Asa ca am lipit 4 placi de MDF brut, taiate la dimensiunea necesara evident, pentru a-i da forma initiala. Pentru ca suprapunerea placilor la colturi nu era suficienta pentru a ne permite frezarea rotunjimii, am mai lipit pe interior o bagheta tot din MDF brut. In felul acesta colturile ne-au permis frezarea cu freza cu raza mare.
Acestea fiind facute, mai ramanea frezarea muchiei frontale, astfel incat fetele de sertar sa aiba loc sa poata fi montate la fata cu muchia cutiei, lucru pe care de altfel l-am si facut.

Inainte insa de a finisa cutia, am taiat fetele de sertar pentru ca pe spatele acestora trebuia efectuata aceeasi frezare care sa permita imbinarea marginii fetelor cu marginea cutiei. Asa puteam verifica daca ambele frezari sunt suficient de adanci.
Evident lucrul acesta nu s-a intamplat din prima incercare: fetele de sertar nu intrau perfect, ci ramaneau putin in afara. Aspectul intregii noptiere ar fi fost cu totul si cu totul altul. Dupa cateva incercari nereusite, am gasit varianta perfecta sa le potrivim. Era suficient sa se potriveasca o fata de sertar, pentru ca toate celelalte sa iasa perfect din prima incercare.
In acest moment cutiile noptierelor aveau forma corecta si puteau fi slefuite si vopsite. Slefuirea initiala nu a fost complicata pentru ca MDF-ul este un material care se slefuieste usor, dar necesita foarte multa rabdare si atentie pentru ca, daca insisti putin mai mult decat e cazul, risti sa-i strici forma, sa intri prea mult cu smirghelul in material.
In schimb, cea mai complicata parte a fost vopsirea lor. Dupa cateva straturi de grund (am aplicat mai multe straturi ca sa ne asiguram ca toti porii MDF-ului sunt perfect inchisi) cu slefuiri intermediare, au urmat cateva straturi de vopsea alba pe baza de apa, cu intaritor. Dupa fiecare strat de vopsea am slefuit cu smirghel de granulatie 320 pentru ca suprafata sa iasa fara nici-o urma de imperfectiune si pentru ca vopseaua sa aiba o acoperire uniforma pe fiecare centimetru de material. Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre modul in care vopsim MDF-ul, am scris un articol legat despre acest lucru.
Cand cutiile noptierelor au fost gata ne-am ocupat de sertare. Cea mai simpla parte a fost sa facem cutiile sertarelor: unele simple din lemn de brad. Partea mai complicata a fost adaptarea manerelor. Am stabilit mai intai lungimea frezarilor si forma lor si apoi am cautat cea mai potrivita freza cu care sa le facem forma. La sertare slefuirea, grunduirea si lacuirea au fost mult mai simple decat in cazul cutiilor din MDF.

A urmat apoi montarea glisierelor, montarea fetelor pe cutiile sertarelor, reglarea lor (sertarele sa poata fi extrase si inchise foarte usor) si montarea spatelui noptierelor.
Asa arata modelul nostru de noptiere albe din MDF cu doua sertare si fete de sertare din stejar masiv:

Dupa o saptamana doua de lucru rezultatul a fost surprinzator, asa ca noi consideram aceasta provocare o mare victorie!
Update: Am refacut acest proiect. De aceasta data, am montat fronturile de sertare in asa fel incat muchia frezata a cutiilor sa ramana vizibila. Mai multe detalii puteti afla atat in noul articol in care prezentam pas cu pas cum am facut acest set de noptiere (pornind de la formarea cutiilor cu muchiile rotunjite atat la interior cat si la exterior, construirea sertarelor din MDF, finalizand cu crearea fetelor de sertare cu manere frezate in cant), cat si intr-un film de prezentare incarcat pe canalul de YouTube.
Urmaresti si tutorialul in care iti aratam cum am facut picioare conice, oblice din stejar pentru mobilier retro / mid-century.
Nu uitati sa va abonati si la canalul nostru de YouTube pentru a vedea cele mai noi filme cu cele mai noi proiecte DIY!
Felicitari ! Foarte frumoasa aceasta noptiera. Am vazut ceva de genul cu picioare de lemn (Storaa,parca🤔🤔). La ce pret este?
Buna ziua! Multumim! Noptiera aceasta se fixa ori de pat (pe dedesubt, cu suport metalic fixat in suruburi in pat si in noptiera), ori direct pe perete cu suruburi. Nu avea nevoie de picioare. Cat despre partea cu pretul, nu va pot raspunde pentru ca nu mai lucram in scop comercial. In schimb, prezentam cu foarte mare placere idei, sfaturi, probleme aparute si depasite in timpul lucrarilor… Va multumim pentru intelegere si aprecieri!