Negru, alb…si putin lemn

cateva proiecte DIY tablou cu rama din frasin, tavita de servire si coastere din placaj

Zilele trecute am lucrat, PENTRU MINE, la o idee care mi se infiripase de ceva vreme: pictura pe placaj vopsit cu vopsea de creta. Pentru acest lucru mi-am ales cateva obiecte pe care sa le pictez: un tablou, o tavita pentru servire si cateva coastere. Nu am ales intamplator aceste lucruri. Motivul este unul personal!

Pentru tablou am folosit un placaj de 66 cm/41 cm caruia i-am realizat o rama. Si nu orice rama, am folosit lemn de frasin, pentru ca frasinul are o textura asemanatoare cu a stejarului, dar nuanta este mai deschisa si contrasteaza mai mult cu placajul negru. Am cumparat tavita de servire dintr-un magazin online pentru ca nu merita efortul de a o realiza personal. Pentru coastere am folosit o fasie de placaj de 9 cm latime pe care am taiat-o in bucati de 9 cm obtinand astfel coasterele la dimensiunea de 9 cm/9 cm.

Inainte de vopsirea cu vopseaua neagra de creta am desprins placajul tavitei de servire, care era prins in capse si deci era usor de desfacut. Pentru ca tavita era deja lacuita, nu a trebuit sa mai aplic si grundul, ci doar vopseau neagra de creta. Mai exista si varianta de a nu desface placajul din capse, ci de a lipi unui scoci de hartie pe marginea de lemn si s vopsesc interiorul tavitei, dar ar fi fost mai complicat ulterior de schitat desenul si de pictat cu vopsea alba.

Pentru tablou si coastere am slefuit placajul pentru a obtine o suprafata fina, cu smirghel de granulatie 120. Apoi am aplicat mai intai un strat de grund pe ambele parti si pe muchii pentru protectie pentru a consuma o cantitate mai mica de vopsea neagra (un strat de vopsea neagra a fost suficient, fara grund as fi avut nevoie de doua straturi pentru a obtine o acoperire uniforma). Dupa o slefuire intermediara cu smirghel de granulatie 320, am aplicat vopseaua neagra de creta.

In timpul in care am asteptat sa se usuce vopseaua, am cautat pe internet desene (pentru ca nu prea am talent la desen) pe care sa le pot folosi pentru inspiratie si care sa mi potriveasca. Mi-am schitat pe un bloc de desen ideile si asezarea pe placaj si am urmarit cateva filmulete pe YouTube ca sa invat cate ceva legat de pictura pe lemn, de felul in care se traseaza dungi cat mai drepte, de felul in care se pot picta litere.

Dupa ce s-a uscat vopseaua, am schitat cu creionul desenele direct pe placajul vopsit. Trebuie sa recunosc ca, inainte de a incerca schitele cu creionul, am incercat mai intai cu creta. Dar, cand am pictat peste creta cu vopsea alba si am sters cu buretele umezit, desenul nu a iesit atat de bine pe cat speram. Asa ca a trebuit sa reiau procesul de slefuire, grunduire si vopsire cu vopsea neagra. Dar face si asta parte din procesul de invatare.

Cu multa grija am pictat peste creion, ingrosand cu vopsea pe alocuri in asa fel incat literele si desenele sa aiba continuitate. Nu au iesit perfect, dar in orice caz, nu asta a fost ideea.

Pentru ca vopseaua neagra pentru scris cu creta are o textura rugoasa, peste ea se depune praful foarte repede. Desi pare mai interesanta ideea de a putea schimba desenul oricand ai chef, pentru ca tipul asta de vopsea iti da posibilitatea sa stergi si sa scrii altceva cu creta, apoi sa stergi si tot asa, este mult mai placut aspectul tabloului cu desenul vopsit cu vopsea alba. Asa ca la finalul lucrarii am aplicat un strat de lac incolor pe baza de apa pentru a proteja obiectul de praf. Pe langa aceasta protectie, am observat ca lacul a dat profunzime desenului pictat.

Ultimul pas a fost sa montez rama tabloului si rama tavitei de servire. Pentru asta am folosit capse. Am slefuit coasterele pana la forma din poze inainte de a le picta.

am combinat lemnul masiv de frasin, care este putin mai albicios decat stejarul cu teava rectangulara vopsita cu vopsea rezistenta la uzura constanta
Lemn masiv de frasin combinat cu placaj vopsit negru si teava rectangulara vopsita gri
Combinatie de lemn natur de frasin si vopsea neagra de creta
Placaj vopsit in negru si alb si rama din lemn de frasin
cateva proiecte DIY tablou cu rama din frasin, tavita de servire si coastere din placaj
Foarte placuta combinatia de lemn natur si placaj vopsit negru
proiecte DIY pentru o dimineata inceputa in cel mai relaxand mod posibil
O dimineata placuta!

Am atasat si lista de materiale: lemn frasin, vopsea de creta (negru), vopsea pe baza de apa (alb), placaj de 6 mm, grund si lac pe baza de apa.

Lista de materiale necesare pentru acest tablou
Lista de materiale necesare

Lasa un raspuns