Mulci decorativ pentru amenajarea gradinii

Amenajarea bazei pomilor fructiferi in gradini cu mulci decorativ din lemn de brad

O cerere pentru 2 saci de rumegus ne-a determinat sa scriem articolul de fata. Rumegusul urma sa fie folosit pentru amenajarea unei gradini. Cererea a fost refuzata pe motiv ca rumegusul fin nu poate fi folosit pentru decorarea aleilor. In schimb dupa mai multe investigatii pe internet, am realizat ca de fapt ceea ce se foloseste este cunoscut sub denumirea de mulci.

Mulcirea este un procedeu extrem de folosit atat pentru decorarea gradinii, cat si pentru efectele benefice pe care il are asupra plantelor: mentine solul umed la baza, previne cresterea buruienilor, dupa descompunere asigura substante nutritive, iar pe timpul iernii pastreaza radacinilor o temperatura mai ridicata si plantele raman verzi mult mai mult timp. Se poate obtine fie din scoarta lemnului, fie din lemn tocat sau chiar din paie.

Noi am incercat varianta lemnului tocat. De fapt, aschii din lemn de brad pentru care am folosit o scandura de brad si o rindea manuala.

O rindea manuala si o scandura de brad este necesarul pentru obtinerea de mulci decorativ pentru amenajarea gradinii
Cu o rindea manuala obtinem mulci decorativ din lemn de brad

Intr-un sfert de ora am obtinut cantitatea necesara pentru decorarea unui pomisor. Este adevarat ca daca doresti sa decorezi suprafete mai mari de gradina, preferabil este sa-l cumperi, cu atat mai mult cu cat un sac de 60 L este in jur de 30 lei. Dar, pentru suprafete mici este ok si varianta asta.

Mulci decorativ obtinut prin rindeluirea cu rindea manuala a unei scanduri de brad
Mulci decorativ obtinut cu rindeaua manuala

Am cautat intr-un maldar de pietre cateva care sa arate mai bine si pe care sa le folosesc pentru a imprejmui locul pe care vreau sa-l umplu cu mulci. Nu sunt pietre decorative, dar pot fi folosite fara probleme pentru decorarea aleii cu pomi fructiferi.

Un maldar de pietris de constructii din care am ales pietre decorative pentru imprejmuirea locului pe care il voi umple cu rumegus decorativ
Dintr-un mare maldar de pietris am selectat cateva pietre mai mari si mai frumoase

Inainte de a umple spatiul cu rumegusul obtinut, am avut grija sa sap pamantul la baza ciresului, pentru ca fiind expus, se intarise destul de mult, iar apa intra destul de greu in pamant.

Pamantul de la baza pomului fructifer a fost sapat pentru ca mai apoi sa il putem imprejmui si decora cu pietre decorative si mulci decorativ
Pamantul de la baza pomului a fost sapat inainte
Pietrele din gramada de pietris de constructii au fost asezate in cerc, pentru a decora baza
Am asezat in cerc pietrele decorative

Am pus si rumegusul in tot aranjamentul meu si iata ca nu arata deloc rau. S-a schimbat foarte mult aspectul.

la baza ciresului pamantul este tare, fiind expus in permaneta apei si soarelui, iar locul pare total neingrijit
Inainte de amenajare
A fost adaugat si mulci decorativ pentru ca intreaga amenajare sa fie gata
Dupa amenajare

Deci, daca vrei o schimbare in gradina, poti incerca varianta asta.

Lasa un raspuns