O cerere pentru 2 saci de rumegus ne-a determinat sa scriem articolul de fata. Rumegusul urma sa fie folosit pentru amenajarea unei gradini. Cererea a fost refuzata pe motiv ca rumegusul fin nu poate fi folosit pentru decorarea aleilor. In schimb dupa mai multe investigatii pe internet, am realizat ca de fapt ceea ce se foloseste este cunoscut sub denumirea de mulci.
Mulcirea este un procedeu extrem de folosit atat pentru decorarea gradinii, cat si pentru efectele benefice pe care il are asupra plantelor: mentine solul umed la baza, previne cresterea buruienilor, dupa descompunere asigura substante nutritive, iar pe timpul iernii pastreaza radacinilor o temperatura mai ridicata si plantele raman verzi mult mai mult timp. Se poate obtine fie din scoarta lemnului, fie din lemn tocat sau chiar din paie.
Noi am incercat varianta lemnului tocat. De fapt, aschii din lemn de brad pentru care am folosit o scandura de brad si o rindea manuala.

Intr-un sfert de ora am obtinut cantitatea necesara pentru decorarea unui pomisor. Este adevarat ca daca doresti sa decorezi suprafete mai mari de gradina, preferabil este sa-l cumperi, cu atat mai mult cu cat un sac de 60 L este in jur de 30 lei. Dar, pentru suprafete mici este ok si varianta asta.

Am cautat intr-un maldar de pietre cateva care sa arate mai bine si pe care sa le folosesc pentru a imprejmui locul pe care vreau sa-l umplu cu mulci. Nu sunt pietre decorative, dar pot fi folosite fara probleme pentru decorarea aleii cu pomi fructiferi.

Inainte de a umple spatiul cu rumegusul obtinut, am avut grija sa sap pamantul la baza ciresului, pentru ca fiind expus, se intarise destul de mult, iar apa intra destul de greu in pamant.


Am pus si rumegusul in tot aranjamentul meu si iata ca nu arata deloc rau. S-a schimbat foarte mult aspectul.


Deci, daca vrei o schimbare in gradina, poti incerca varianta asta.