In acest articol voi povesti despre cum se poate imbunatati aspectul panourilor din stejar din marile magazine, de tipul Dedeman, Hornbach, Leroy Merlin. Sunt panouri incleiate, din lamele inguste si scurte, imbinate in dinti. Nu sunt, in opinia mea, cele mai frumoase panouri din lemn, dar, cu siguranta, arata mult mai bine decat o placa din pal.

Desi suntem adeptii panourilor din lemn masiv din lamele continue, un prieten ne-a rugat sa modificam putin aceste panouri cumparate din magazin, de 18 mm: sa le facem sa para mai groase. De obicei, foloseam metoda de ingrosare aparenta a unui blat prin intoarcerea in oglinda a muchiei: mai intai taiam bucati din latura scurta a blatului, apoi lipeam scandurile pe lateralele lungi si la urma lipeam si bucatile taiate initial, astfel incat latura scurta a blatului urma sa aiba un model in oglinda, ca in cazul masutei de cafea prezentata intr-un articol anterior.

De data aceasta, ni s-a cerut ca lipitura sa fie la 45 de grade. Evident acest lucru avea sa schimbe foarte mult aspectul marginilor blatului.
Primul pas a fost sa alegem cateva scanduri de stejar pretabile pentru marginile muchiilor lungi ale panoului. Scandurile au fost indreptate pe toate fetele si aduse la dimensiunea de 22 mm/20 mm in sectiune (lungimea lor a fost mai mare decat a panoului, pentru a ne asigura ca lipitura va fi perfecta la capatul acesteia). Le-am lipit cu adeziv poliuretanic pe laturile lungi ale panoului folosind foarte multe cleme. Uneori lipim scandura laterala la fata cu panoul (in acest caz, latimea scandurii care urmeaza sa fie lipita trebuie sa fie mai mare, pentru ca se adauga si grosimea panoului), alterori o lipim pe spatele panoului (ca in acest caz). Dupa ce s-a uscat adezivul, am rindeluit muchiile si am taiat scandurile de margine la lungimea panoului.


Am trasat pe o latura a panoului o linie in unghi de 45 de grade, pentru a taia o bucata de panou pe care urma sa o folosim pe post de margine a laturilor scurte ale panoului. Partea pe care o vom folosi trebuie sa aiba lungimea laturii lungi egala cu grosimea finala a panoului. Am facut acelasi lucru in ambele parti ale panoului. Am taiat capetele panoului cu circularul vertical cu lama inclinata in unghi de 45 de grade.


Am taiat inca o data capetele panoului, in unghi de 45 de grade, pentru a putea potrivi bucatile obtinute dupa prima taietura. Dupa a doua taietura, spatele blatului arata cam asa:

Am lipit apoi marginile scurte ale panoului. Aici a fost putin mai dificil, in sensul ca, pentru a putea strange cat mai bine, a trebuit sa folosim inclusiv suruburi, lipitura fiind facuta la unghi de 45 de grade. Dupa aplicarea adezivului am strans putin folosind suruburile (in prealabil am dat gauri pilot, pentru a evita craparea bucatilor mici de lemn) si apoi cleme, iar in lungul panoului am prins cuburi cu cleme, si apoi le-am folosit pentru a strange lipitura pe lung.

Dupa ce s-a intarit adezivul, am finisat panoul: mai intai cu smirghel de granulatie 50 (pentru a indrepta imbinarile dintre panou si margini), apoi am acoperit toate gaurile si imperfectiunile lemnului cu chit si am slefuit inca o data panoul cu smirghel de granulatie 120.

Ultimul pas a fost aplicarea grundului poliuretanic si a lacului poliuretanic antizgariere (cu slefuiri intermediare). De ce este importanta slefuirea dupa aplicarea grundului? E simplu: suprafata este rugoasa, deci trebuie slefuita, ca sa obtii un aspect final profesional!


