Muchii groase la un panou lamelar din stejar

0
am transformat un panou de 18 mm cumparat din magazin intr-un panou decorativ cu grosime aparenta mai mare
Panoul din lamele continue imbinate in dinti a suferit o mica transformare

In acest articol voi povesti despre cum se poate imbunatati aspectul panourilor din stejar din marile magazine, de tipul Dedeman, Hornbach, Leroy Merlin. Sunt panouri incleiate, din lamele inguste si scurte, imbinate in dinti. Nu sunt, in opinia mea, cele mai frumoase panouri din lemn, dar, cu siguranta, arata mult mai bine fata de o placa din pal.

panourile din magazinele specializate sunt facute in general din lamele inguste imbinate in dinti
Aspectul panoului cumparat din magazin

Desi suntem adeptii panourilor din lemn masiv din lamele continue, un prieten ne-a rugat sa modificam putin aceste panouri cumparate din magazin, de 18 mm: sa le facem sa para mai groase. De obicei, foloseam metoda de ingrosare aparenta a unui blat prin intoarcerea in oglinda a muchiei: mai intai taiam bucati din latura scurta a blatului, apoi lipeam scandurile pe lateralele lungi si la urma lipeam si bucatile taiate initial, astfel incat latura scurta a blatului urma sa aiba un model in oglinda, ca in cazul masutei de cafea prezentata intr-un articol anterior.

scandura din lateral a fost lipita pe exterior, dupa taierea unei bucati din latura scurta a blatului
Aspectul blatului folosind o alta metoda de ingrosare aparenta

De data aceasta, ni s-a cerut ca lipitura sa fie la 45 de grade. Evident acest lucru avea sa schimbe foarte mult aspectul marginilor blatului.

Primul pas a fost sa alegem cateva scanduri de stejar pretabile pentru marginile muchiilor lungi ale panoului. Scandurile au fost indreptate pe toate fetele si aduse la dimensiunea de 22 mm/20 mm in sectiune (lungimea lor a fost mai mare decat a panoului, pentru a ne asigura ca lipitura va fi perfecta la capatul acesteia). Le-am lipit cu adeziv poliuretanic pe laturile lungi ale panoului folosind foarte multe cleme. Uneori lipim scandura laterala la fata cu panoul (in acest caz, latimea scandurii care urmeaza sa fie lipita trebuie sa fie mai mare, pentru ca se adauga si grosimea panoului), alterori o lipim pe spatele panoului (ca in acest caz). Dupa ce s-a uscat adezivul, am rindeluit muchiile si am taiat scandurile de margine la lungimea panoului.

am taiat scandurile lipite pe spatele blatului, astfel incat sa ajunga la fata cu latura scurta a panoului
Dupa uscarea adezivului, scandurile laterale au fost taiate la dimensiunea panoului
vom folosi prima bucata taiata din capatul panoului, pentru a o lipi pe post de marginuta
Prima bucata taiata va fi lipita pe post de marginuta

Am trasat pe o latura a panoului o linie in unghi de 45 de grade, pentru a taia o bucata de panou pe care urma sa o folosim pe post de margine a laturilor scurte ale panoului. Partea pe care o vom folosi trebuie sa aiba lungimea laturii lungi egala cu grosimea finala a panoului. Am facut acelasi lucru in ambele parti ale panoului. Am taiat capetele panoului cu circularul vertical cu lama inclinata in unghi de 45 de grade.

am obtinut bucatile de panou pe care le vom lipi apoi pe capetele scurte
Capetele taiate care vor fi lipite pe post de marginute
bucatica taiata din capat se potriveste perfect
Prima potrivire a marginii scurte

Am taiat inca o data capetele panoului, in unghi de 45 de grade, pentru a putea potrivi bucatile obtinute dupa prima taietura. Dupa a doua taietura, spatele blatului arata cam asa:

asa arata un capat al panoului dupa ce am facut doua taieturi la 45 de grade
Aspectul capatului panoului dupa cea de-a doua taietura la 45 de grade

Am lipit apoi marginile scurte ale panoului. Aici a fost putin mai dificil, in sensul ca, pentru a putea strange cat mai bine, a trebuit sa folosim inclusiv suruburi, lipitura fiind facuta la unghi de 45 de grade. Dupa aplicarea adezivului am strans putin folosind suruburile (in prealabil am dat gauri pilot, pentru a evita craparea bucatilor mici de lemn) si apoi cleme, iar in lungul panoului am prins cuburi cu cleme, si apoi le-am folosit pentru a strange lipitura pe lung.

am folosit multe cleme pentru a lipi marginile in unghi de 45 de grade
Increngatura de cleme si clesti pentru lipirea marginii taiate la 45 de grade

Dupa ce s-a intarit adezivul, am finisat panoul: mai intai cu smirghel de granulatie 50 (pentru a indrepta imbinarile dintre panou si margini), apoi am acoperit toate gaurile si imperfectiunile lemnului cu chit si am slefuit inca o data panoul cu smirghel de granulatie 120.

dupa uscarea adezivului, am slefuit panoul, am rotunjit muchiile si am corectat gaurile si micile imperfectiuni ale lemnului cu chit
Suprafetele mari slefuite, muchiile rotunjite, iar gaurile si micile imperfectiuni ale lemnului corectate cu chit

Ultimul pas a fost aplicarea grundului poliuretanic si a lacului poliuretanic antizgariere (cu slefuiri intermediare). De ce este importanta slefuirea dupa aplicarea grundului? E simplu: suprafata este rugoasa, deci trebuie slefuita, ca sa obtii un aspect final profesional!

am slefuit suprafata rugoasa a panoului dupa uscarea grundului poliuretanic
Slefuirea cu smirghel de granulatie 320 dupa uscarea grundului poliuretanic
am aplicat cu pistolul de vopsit lac poliuretanic pentru o acoperire uniforma a suprafetei lemnului
Lacul poliuretanic antizgariere, inainte de uscare
dupa uscarea lacului, la final panoul din lamele imbinate in dinti are un aspect mai placut
Panoul din stejar are un alt aspect la final

Lasa un raspuns