In toamna aceasta am hotarat ca este momentul sa montam un sistem subteran de irigare a gazonului. Cochetam de multa vreme cu ideea de a ne simplifica putin viata, pentru ca udarea gazonului devenise epuizanta. Seceta si pamantul argilos necesita udarea frecventa, la anumite ore tarzii, astfel incat sa ne si putem bucura de existenta gazonului. Asadar, intr-o zi ne-am hotarat sa montam sistemul de irigare.
Nu am automatizat sistemul de irigare, inca. In continuare pornim si oprim apa de la robinet, dar la primavara cu siguranta vom face si automatizarea. Atunci chiar nu vom mai avea nici un motiv de ingrijorare, ca se poate usca gazonul cand suntem plecati o perioada mai lunga de timp.
Am ales aspersoare si duze Hunter Pop Up Pro. Am gasit pe internet si un catalog in format PDF unde sunt detaliate specificatiile tuturor elementelor Hunter pentru sisteme subterane de irigare. La Dedeman am gasit toate accesoriile pentru sistemul nostru de irigare, dar le puteti gasi si online:
- aspersoare telescopice Hunter Pop Up
- duze pentru aspersoare spray Hunter Pop Up
- teava PEHD de 20 mm
- conectori pentru conducte si aspersoare
Am inceput lucrarea intr-o dup-amiaza. Pana am dat deoparte rulourile de gazon se intunecase de-a binelea. Din aceasta cauza o parte din poze sunt facute pe intuneric.
Pe scurt:
Planificarea unui sistem subteran de irigare
Am desenat forma terenului si pozitia sursei de apa. Ne-am jucat putin. Puteam la fel de bine sa desenam pe o foaie de hartie, dar a fost mai placut si mai usor de corectat in acest fel.
Stabilirea numarului si pozitiilor aspersoarelor telescopice
In stabilirea pozitiilor aspersoarelor telescopice, am cautat cel mai mic traseu necesar de teava, astfel incat sa nu fie necesar sa sapam prea mult. Pentru suprafata terenului nostru erau necesare 3 aspersoare telescopice:
- doua aspersoare cu duze cu unghi de udare reglabil de la 0 la 360 de grade, cu raza de 5,2 m pentru partea cea mai mare din suprafata acoperita cu gazon
- unul cu duza pentru aspersor cu udare dreptunghiulara pentru bucatica mica de gazon

Tot acum am calculat si lungimile de teava necesare pentru intregul sistem de irigare:
- 60 cm pana la primul cot (aspersorul a fost pus pe la mijloc)
- 500 cm pana la cel de-al doilea aspersor
- 100 cm pana la ultimul aspersor

Calcularea necesarului de materiale pentru sistemul de irigatii
Am calculat necesarul de materiale folosind aplicatia noastra, PlanCraft. Ne-am asigurat astfel ca nu vom uita sa cumparam vreunul din accesoriile necesare. Noi le-am cumparat de la Dedeman, dar pot fi achizitionate si de pe Emag:
- 3 aspersoare telescopice Hunter Pro Spray-04 cu filet interior, fara duza. Se ridica la inaltimea de 10 cm
- 10 m de teava PEHD pentru aspersor PopUp de 20 mm diametru
- 2 bucati Teu de compresiune PEHD, cu filet exterior, D 20 mm x 1/2″
- 4 coturi de compresiune PEHD, diametru 20 mm, la 90 de grade
- 1 cot de compresiune PEHD cu filet exterior, diametru 20 mm x 1/2″, la 90 de grade
- 2 duze cu unghi de udare reglabil de la 0 la 360 de grade, cu raza de irigare de 5,2 m
- o duza pentru aspersor cu pulverizare fina 1.5 x 4.5 m, colt dreapta
Cu lista de cumparaturi am plecat la magazin, de unde am achizitionat toate materialele necesare pentru instalarea sistemului subteran de irigare.

Montarea sistemului subteran de irigare
Dupa ce am cumparat toate materialele de care aveam nevoie am trecut efectiv la montarea sistemului subteran de irigatie.
Am inceput lucrarea cu sapaturile clasice. Intr-un fel ne parea rau ca trebuie sa taiem fasii din gazon. Pe de alta parte, gazonul, daca este udat corespunzator, se reface rapid.
Trasee pentru tevile PEHD si inlaturarea rulourilor de gazon
Mai intai am taiat cu un cutit cu zimti rulourile de gazon: doua dungi, pentru delimitarea canalului ce trebuia sapat. Am taiat cele doua linii la o distanta de 20 de cm, cat sa putem sapa cu usurinta canalul in care urma sa montam sistemul de irigatii.
Am taiat gazonul la 5 cm adancime, pentru a desprinde rulourile cu 4 – 5 cm de pamant. Vroiam sa ne asiguram ca nu se vor usca radacinile pana cand aveam sa le punem inapoi.

Cu o sapaliga am ridicat usurel rulourile de gazon. Am incercat sa distrugem cat mai putin radacinile gazonului.

Am taiat rulourile la o lungime de 40 – 50 cm, sa ne fie usor sa le manuim.

Sapaturile santurilor pentru instalarea sistemului de irigatii
Din cauza ca pamantul in zona noastra este argilos, se intareste foarte tare si este foarte greu de sapat. Asa ca am folosit rotopercutorul pentru a sparge bucati pe care sa le inlaturam ulterior mai usor.

Am inlaturat pamantul cu sapaliga. Am repetat operatiunile pana cand am ajuns la o adancime de aproximativ 25 de cm, suficient cat sa putem ingropa aspersoarele telescopice.

Montarea aspersoarelor telescopice Hunter Pro Spray-04
Pentru ca se facuse deja seara si era destul de greu de pozat si filmat afara, am prezentat in atelier cum anume se monteaza aspersoarele telescopice Hunter Pro Spray-04 pe un teu de compresiune. In fotografia urmatoare sunt prezentate accesoriile folosite: un teu, o bucata de teava, o duza, un aspersor si banda de teflon.

Am infasurat banda de teflon in jurul filetului teului de compresiune. Am folosit-o pentru a ne asigura ca nu vor exista scurgeri de apa la imbinarea cu aspersorul telescopic. Fiind un sistem de irigare subteran aceasta imbinare trebuie bine facuta. Dupa acoperirea tevilor cu pamant va fi mult mai greu de rezolvat o eventuala problema.

Dupa aceasta operatiune am infiletat aspersorul avand grija sa-l strangem suficient de bine.


Apoi, am montat si duza aspersorului.


Montarea bucatilor de teava PEHD de 20 mm diametru
Si tevile PEHD se monteaza pe pozitie. Este putin mai greu pentru ca trebuie potrivita foarte bine garnitura, astfel incat sa nu se scurga apa pe la imbinarea celor doua piese. Avand in vedere ca am facut conexiunile direct in sant, a fost nevoie de multa atentie sa nu intre pamant la imbinare.

Dupa ce am potrivit bine garnitura, am infiletat capacul si l-am strans bine.

Dupa cum spuneam, pe pozitie sunt mai greu de realizat racordurile dintre coturile de compresie si tevi din cauza canalului ingust (mai ales la colt). Inainte de realizarea acestor racorduri se stabileste pozitia exacta a aspersoarelor si apoi se calculeaza distanta dintre doua racorduri, pentru a taia cu precizie bucatile de teava. Totodata am facut si racordul cu sursa de apa, in acelasi fel.


Acoperirea santurilor si montarea rulourilor de gazon
Inainte de acoperirea cu pamant a intregului sistem subteran de irigare, am facut un test pentru a verifica ca, intr-adevar, nu exista scurgeri de apa la legaturi. la primul test, a curs putin la imbinarea din colt. Am rezolvat problema refacand conexiunea. Dupa al doilea test, nu mai curgea apa pe nicaieri, asa ca am putut sa ne continuam treaba.
Am acoperit tevile cu o parte din pamantul scos. Am adaugat doar jumatate din pamant. Acesta trebuia tasat bine. Altfel, in timp, pamantul se poate lasa, existand riscul sa apara un sant vizibil.

La turnarea pamantului in dreptul aspersoarelor, am avut grija ca acestea sa fie tinute in pozitie verticala. Am folosit o bucata in forma de U de sarma groasa pentru a fixa teava la nivelul pamantului.

Dupa ce am turnat un strat de pamant pe toata lungimea santului, am udat foarte bine pamantul proaspat, pana cand am facut o mocirla tocmai buna de tasat.

Am batut pamantul ud cu o bucata de lemn, pentru a fi siguri ca nu mai raman spatii intre bulgarii de pamant.

Am adaugat si ultimul strat de pamant, mai fin (l-am faramitat bine pe cel scos, sa nu ramana bulgari mari).

Am montat la final rulourile de gazon taiate la inceput.

A doua zi am remarcat ca nu se vedeau prea tare urmele montajului sistemului subteran de irigare. Aspersoarele au fost montate bine, din punct de vedere al adancimii.

Reglajul duzelor de aspersie Hunter Pro Spray
Tot a doua zi am facut si reglajele aspersoarelor:
- unghiul de irigare
- raza de irigare
Reglajul unghiului de irigare
Pentru reglarea inceputului zonei de irigare:
- se desface capacul
- se scoate corpul aspersorului
- se roteste corpul in carcasa pana la obtinerea pozitiei de start dorite.

Punctul final se stabileste prin rotirea duzei.

Reglajul razei de irigare
Raza de irigare a aspersoarelor telescopice se poate regla, deasemenea, tot pe pozitie. Se foloseste o surubelnita simpla cu cap drept si se roteste in sensul acelor de ceasornic pentru reducerea distantei de udare si in sensul invers acelor de ceasornic pentru a mari distanta de udare.

Functioneaza minunat!
Nu este deloc greu sa iti faci propriul sistem subteran de irigare.
